2020-05-12 22:03:53
Φωτογραφία για Απόφαση αναβολής της άσκησης «Καταιγίδα ’20»
Τον κίνδυνο δημιουργίας θυλάκων κορωνοϊού, μάλιστα σε μια φάση κατά την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) γενικότερα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) ειδικότερα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, αναδεικνύει η κυβέρνηση ως αιτία αναβολής της μεσαίας κλίμακας άσκησης «Καταιγίδα ’20» του Π.Ν., η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί μεταξύ 11 και 19 Μαΐου. 

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επισήμανε ότι «κρίθηκε σκόπιμο και οι Ε.Δ. να δώσουν το παράδειγμα, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ικανότητα». Επιπλέον, τόνισε ότι πρόκειται για «ζήτημα της προσβολής ή της έκθεσης του προσωπικού στον κορωνοϊό. Δεν ακυρώνεται τίποτα, όλα θα γίνουν στην ώρα τους με βάση και την εξέλιξη της πανδημίας και με γνώμονα την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα».

Την απόφαση για αναβολή της άσκησης ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το ΓΕΕΘΑ, το οποίο και επισήμαινε ότι σκοπός της αναβολής είναι, επιπλέον, η διατήρηση υψηλού βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς κρίθηκε ότι οι υβριδικές απειλές εκ μέρους της Τουρκίας στον Εβρο και τα νησιά θα επανέλθουν
. Λίγο νωρίτερα, η απόφαση για την αναβολή οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, με παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, ωστόσο ήδη από το βράδυ της Παρασκευής η συγκεκριμένη εξέλιξη βρισκόταν σε συζήτηση. Οπως έγκαιρα είχε αναδείξει η «Κ», ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ είχαν ήδη συζητήσει σε επικοινωνία τους στις 15 Απριλίου, το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η διεξαγωγή της άσκησης «Καταιγίδα ’20», καθότι η Τουρκία από την πλευρά της, για λόγους που συνδέονται με την πανδημία, ακύρωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άσκησή της «Μαβί Βατάν ’20» (Γαλάζια Πατρίδα).

Από την Αθήνα, πάντως, συνεχίζονται κανονικά οι διπλωματικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης των δεσμών με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συνομίλησε διά τηλεδιασκέψεως με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), οι οποίοι και κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη με την οποία καταδικάζουν εντόνως τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, και ζητούν εκεχειρία στη Λιβύη με παράλληλη αποφυγή των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων. Η κοινή διακήρυξη των πέντε ενόχλησε την Αγκυρα, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ούτε στο ΡΚΚ ούτε στο FETO, αλλά ούτε στα αρμενικά και ελληνικά λόμπι, όπως και ούτε στις εχθρικές δυνάμεις και στις δυνάμεις του κακού που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου»/πηγή Καθημερινή
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μάνα~3 τ'Απρίλη στα 1770
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μάνα~3 τ'Απρίλη στα 1770
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ