2020-05-27 11:50:32
Φωτογραφία για Η Γερμανίδα οικονομολόγος της ΕΚΤ «αδειάζει» τους Γερμανούς δικαστές
Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τα εργαλεία μας, είπε η Isabel Schnabel - Η απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου δεν θα οδηγήσει σε αναγκαστική έξοδο της Bundesbank από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επεκτείνει οποιοδήποτε από τα εργαλεία της αν κρίνει ότι έχουν επιδεινωθεί οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, δήλωσε σε συνέντευξή της στους Financial Times η Γερμανίδα οικονομολόγος Isabel Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη, η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη να επεκτείνει το οποιοδήποτε εργαλείο της προκειμένου να πετύχει τον στόχο της σταθερότητας των τιμών», είπε η Schnabel στη συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ.

«Αναφορικά με το πρόγραμμα PEPP, αυτό αφορά το μέγεθος, αλλά και τη σύνθεση και τη διάρκεια του προγράμματος. Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αναλόγως σε τυχόν νέα δεδομένα».


Σύμφωνα με την Schnabel, η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα επηρεάσει άμεσα την ΕΚΤ και δεν θα οδηγήσει σε αναγκαστική έξοδο της Bundesbank από το πρόγραμμα.

«Βρισκόμαστε σε μια νομισματική ένωση και η Γερμανία και η Bundesbank αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής», είπε. «Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση στην οποία μια εθνική κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να συμμετάσχει στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων».

«Είμαι σίγουρη πως θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ της Bundesbank και της γερμανικής βουλής και της γερμανικής κυβέρνησης, και θα πρέπει να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει το μέγεθος του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού λόγω πανδημίας ύψους 750 δισ. ευρώ κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Αξιωματούχοι έχουν συζητήσει την ανάγκη να αρθεί ο περιορισμός που υπάρχει στην αγορά ομολόγων που συνδέει το ύψος των αγορών με το μέγεθος της κάθε οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα έκρινε ότι η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με τις αγορές κρατικών ομολόγων 2 τρισ. ευρώ από το 2015 και διέταξε την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας να βγει από το πρόγραμμα αν η ΕΚΤ δεν αποδείξει την αναλογικότητα του προγράμματος εντός των επόμενων τριών μηνών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ