2020-05-27 11:49:49
Φωτογραφία για Ερντογάν «ανοίγει» την Τουρκία στους τουρίστες – Φιέστα σήμερα στο Νησί της Ελευθερίας
Σε άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προχωρά η Τουρκία σε μια προσπάθεια να δώσει ένεση ρευστότητας στην οικονομία της χώρας που λυγίζει εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Σύμφωνα με την Hurriyet αναμένεται θα ανακοινωθεί άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά τις 3 Ιουνίου ενώ θα ανοίξουν πάρκα και παραλίες και θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου και εξόδου στις 15 Ιουνίου συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Άγκυρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δέχεται δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς του στην οικονομική κρίση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σήμερα θα εγκαινιάσει το Νησί της Ελευθερίας.

Πρόκειται για το νησάκι Γιασιάντα, έκτασης 0,05 τετραγωνικών χλμ. που περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα των Πριγκηπόνησων, στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ήταν μέχρι σήμερα συνώνυμο με φυλακές και βασανιστήρια. Εκεί οδηγήθηκε ο Αντνάν Μεντερές, ο πρώτος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τουρκίας, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960, μαζί με την ηγεσία του τότε Δημοκρατικού Κόμματος. Εκεί φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δικάστηκαν και η Γιασάντα έγινε το σύμβολο μίας από της πιο σκοτεινές περιόδους της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το νησί βρισκόταν υπό την δικαιοδοσία του Τουρκικού Ναυτικού μέχρι το 1993.


Τα λιγοστά κτήρια που άντεχαν ακόμα άρχισα σιγά-σιγά να καταρρέουν μέχρι το 2013, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να ξαναζωντανέψει την ακατοίκητη νησίδα. Εκεί που άλλοτε υπήρχαν φυλακές, σήμερα υπάρχει ένα τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα 125 δωματίων, ένα Συνεδριακό Κέντρο 600 θέσεων, ένα τζαμί, ένα μουσείο, εκθεσιακοί χώροι, εστιατόρια και καφέ.

Ο Αντνάν Μεντερές, από τον οποίο ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι αντλεί έμπνευση, εκτελέστηκε δια απαγχονισμού μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 Το 1960 συνελήφθη μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα και μαζί με τον τέως Πρόεδρο Τζελάρ Μπαγιάρ και άλλους υπουργούς οδηγήθηκε σε πολύμηνη δίκη κατηγορούμενος για πλείστα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης γεγονότα που έμειναν γνωστά ως Σεπτεμβριανά Καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, καταδίκη η οποία εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στο Ιμραλί εκεί που βρίσκεται φυλακισμένος ο ηγέτης του PΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάννησία της ελευθερίας
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ