2020-06-11 08:00:10
Φωτογραφία για Κλείνουν πάνω από 1200 καταστήματα ZΑRA
Λουκέτο σε 1.200 καταστήματα βάζει ο ιδιοκτήτης της διεθνούς αλυσίδας Zara, καθώς η μητρική Inditex, είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 44% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο, στη σκιά της παγκόσμιας καραντίνας.

Η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων στον κόσμο, ανακοίνωσε καθαρή ζημιά 409 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου. Έναν χρόνο πριν, είχε καθαρά κέρδη 736 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 3,3 δισ. από 5,93 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν, σχεδόν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για 3,35 δισ.

Υπό αυτό το πρίσμα ανακοίνωσε ένα πλάνο 2,7 δισ. ευρώ το οποίο θα οδηγήσει σε κλείσιμο περίπου 1.200 καταστήματα, κυρίως μικρού μεγέθους, ενώ σχεδιάζει να επενδύσει σε συστήματα πληροφορικής για online πωλήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί συνολικά ο τζίρος μετά την άγρια πτώση εν μέσω πανδημίας.


Ο ισπανικός όμιλος, ο οποίος κατέχει τις αλυσίδες Zara και Massimo Dutti, έθεσε ψηλά τον πήχη για τις διαδικτυακές πωλήσεις, με στόχο να αντιπροσωπεύουν το 25% των συνολικών πωλήσεων έως το 2022, από 14% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Η Inditex, η οποία ιδρύθηκε από τον Ισπανό δισεκατομμυριούχο Amancio Ortega, σκοπεύει να δαπανήσει 900 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια για τη αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, εστιάζοντας παράλληλα στα καλύτερα καταστήματα που διαθέτει.

«Ένα δίκτυο υψηλότερης ποιότητας καταστημάτων σε καλύτερη τοποθεσία, σε συνδυασμό με το διαδίκτυο, αναμένεται να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη ετήσια αύξηση των πωλήσεων 4% έως 6%», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ομίλου. «Αυτές οι πρωτοβουλίες αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας».

Οι επιδόσεις άρχισαν να βελτιώνονται τον Μάιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου με τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και το πλήρες άνοιγμα των αγορών.

«Αυτό είναι ενθαρρυντικό», ανέφερε η Anne Critchlow, αναλυτής της Société Générale, σχετικά με τις τάσεις των πωλήσεων, ειδικά όταν ισχύουν οι κοινωνικές αποστάσεις, η μάσκα και άλλοι κανόνες. «Η διοίκηση είπε ότι η συμπεριφορά των πελατών είναι εντελώς φυσιολογική. Αυτό είναι εκπληκτικό. «Η μόδα δεν έχει σταματήσει λόγω της Covid-19. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται».

Ο Pablo Isla, εκτελεστικός πρόεδρος, δήλωσε ότι το απόθεμα του ομίλου ήταν 10% χαμηλότερο στο τέλος του τριμήνου από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα. «Αγοράζουμε σε εβδομαδιαία βάση και, στις αρχές Μαΐου, ξεκινήσαμε να αγοράζουμε ξανά», πρόσθεσε.

Εκτός από το κλείσιμο καταστημάτων, η Inditex είπε ότι σχεδιάζει να ανοίξει 450 καινούργια, καθώς προχώρησε σε ένα μοντέλο μεγαλύτερων χώρων.

Η καθαρή ταμειακή θέση της εταιρείας ανήλθε στα 5,8 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, σε σύγκριση με 6,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ανέφερε ο όμιλος.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ