2020-06-24 20:47:06
Φωτογραφία για Η απαγωγή της Μαρκέλλας: 44 ώρες φρίκης με xanax και κόκα
Ο δικηγόρος της θα ζητήσει νέα προθεσμία για την Τετάρτη «λόγω καθολικής ψυχολογικής &σωματικής κατάρρευσης» - «Τη νάρκωσε και άρχισε να τη μακιγιάρει», λέει το

κατηγορητήριο, «ήθελα να τη φροντίσω γιατί ήταν ατημέλητη», απαντά η κατηγορούμενη - Ποιο λάθος της «εντόπισε» ο συμμαθητής της μικρής

Μεσημέρι Πέμπτης, 11 Ιουνίου. Η 10χρονη Μαρκέλλα παίρνει τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι από το σχολείο μαζί με έναν συμμαθητή της. Τα δύο παιδιά είναι ανυποψίαστα για τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε. Ο «λύκος» στην περίπτωση της Μαρκέλλας είχε τη μορφή μιας παλιάς γειτόνισσας και φίλης της μητέρας της, ένα πρόσωπο οικείο. Δεν χρειάστηκε να της πει πολλά. Ενα «Μαρκέλλα, θα σε πάω εγώ στο σπίτι» ήταν αρκετό για να πείσει το κορίτσι να την ακολουθήσει.

Στη Μαρκέλλα συνέβη ό,τι συμβαίνει στα περισσότερα παιδιά- θύματα: εμπιστεύτηκε και ακολούθησε ένα γνωστό της πρόσωπο. Αυτό το στοιχείο, όμως, ήταν και το κλειδί για να φτάσει η Αστυνομία στον εντοπισμό και τη σύλληψη της 33χρονης και να αποκαλυφθούν στη συνέχεια τα κίνητρά της.


Η «κοκκινομάλλα» απαγωγέας, όπως την είχε περιγράψει ο συμμαθητής της Μαρκέλλας στις δύο καταθέσεις του, είναι ίσως η πρώτη γυναίκα στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά που δρα με τέτοιον τρόπο.

Οι κατηγορίες σε βάρος της, για τις οποίες θα πρέπει να απολογηθεί είναι βαρύτατες. Διά του συνηγόρου της, Βασίλη Νουλέζα, η γυναίκα αποδέχεται μέρος των κατηγοριών και επιχειρεί να βρει άλλοθι για τις πράξεις της στο δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού.

Αυτό το στοιχείο αναδείχθηκε παράλληλα με το θρίλερ της απαγωγής και αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής έρευνας, με ζητούμενο αν η Μαρκέλλα πρέπει να συνεχίσει να ζει στην οικογένεια της μητέρας της.

Ηδη ο 26χρονος ετεροθαλής αδελφός της έχει παραδεχτεί ότι το περιβάλλον στη μητρική εστία «μπορεί να μην είναι κατάλληλο» και έχει κινηθεί για να πάρει ο ίδιος την επιμέλειά της. Στο κάδρο μπαίνει και ο βιολογικός πατέρας της Μαρκέλλας που ζει στη Φλώρινα και διατυπώνει και εκείνος την πρόθεση να πάρει το παιδί - δεν προχωρά ωστόσο πέρα από αυτές τις δηλώσεις, τουλάχιστον έως τώρα. Οπως περιγράφεται, πάντως, αυτή που κυρίως έχει το βάρος της φροντίδας της Μαρκέλλας είναι η γιαγιά της.

Ο δικηγόρος της 33χρονης, πάντως, μιλώντας στο protothema.gr είπε ότι θα ζήτησει σήμερα νέα αναβολή για την Τετάρτη. Εξηγώντας του λόγους της κίνησης αυτής ο κ. Βασίλης Νούλεζας είπε στο protothema.gr ότι «η υγεία της εντολέως μου έχει κλονιστεί σοβαρά. Ζήτησε χτες να μεταφερθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις διότι είναι σε κατάσταση ψυχικής και σωματικής κατάρρευσης κυρίως εξαιτίας των βαρύτατων κατηγοριών και των σεναρίων που πλέκει η πολιτική αγωγή που παρουσιάζει καθημερινά στα ΜΜΕ καινούργια τρομακτικά σενάρια περί δήθεν ύπαρξης κυκλώματος πορνογραφίας και είμαι υποχρεωμένος να διαψεύσω.

Εν όψει ότι ένας εξ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής, ο κ. Κούγιας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό κανάλι ότι η πολιτική αγωγή προτίθεται να υποβάλλει μήνυση εναντίον της 33χρονης που εκπροσωπώ και υπερασπίζομαι για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, εν όψει του γεγονότος ότι θα ζητήσω τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης για την εντολέα μου η οποία αποδεδειγμένα έχει πρόβλημα τοξικόεξάρτησης καθώς έπαιρνε ψυχοτρόπες ουσίες κυρίως σκληρά ναρκωτικά που επηρεάζουν την αντίληψη περί δικαίου ή μη της συμπεριφοράς της και την κατατάσσουν στην κατηγορία των ανθρώπων μειωμένου καταλογισμού.

Εν όψει του γεγονότος ότι δεν έχουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου της πραγματογνωμοσύνης των κινητών τηλεφώνων και ότι άλλο κατασχέθηκε που μπορεί να φωτίσει την υπόθεση, θα διορίσουμε κι εμείς τεχνικό σύμβουλο για το ζήτημα αυτό διότι επαναλαμβάνεται από την πολιτική αγωγή ότι δήθεν καταστράφηκε φορητός υπολογιστής για να εξαφανιστούν στοιχεία που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση ενώ αυτό έγινε σε καθεστώς πανικού, εν όψει όλων αυτών των λόγων και επειδή δεν είμαστε πλήρως έτοιμοι και κυρίως σε ό,τι αφορά το απολογητικό υπόμνημα διότι λείπουν σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στο σχηματισμό κρίσης σε ότι αφορά την κ.ανακρίτρια, θα υποβάλλω αίτημα σήμερα για χορήγηση συμπληρωματικής προθεσμίας δύο ημερών για την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι ώστε να ετοιμάσουμε πληρέστερα την απολογία της».

Το λάθος

Επιστροφή στο εφιαλτικό μεσημέρι της Πέμπτης... Η 33χρονη «κοκκινομάλλα» φεύγει από το σπίτι όπου ζει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο στην Καλαμαριά και επιστρέφει στην Τούμπα, την παλιά της γειτονιά. Ολα δείχνουν ότι είχε προσχεδιάσει όσα έκανε. Η Μαρκέλλα είχε μπει στο στόχαστρό της. Περιμένει έξω από το σχολείο, το οποίο απέχει περίπου 200 μέτρα από το σπίτι της 10χρονης, και όταν βλέπει το κοριτσάκι να βγαίνει, το πλησιάζει.

Κάνει το «λάθος» να το φωνάξει με το όνομά του, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από τον (πανέξυπνο) συμμαθητή της μικρής, ο οποίος μάλιστα για μερικά μέτρα ακολουθεί τη γυναίκα που τραβά από το χέρι τη συμμαθήτριά του.

Αυτομάτως, το γεγονός ότι η «κοκκινομάλλα» φώναξε με το όνομά του το κορίτσι στρέφει τις έρευνες στον (ευρύτερο) περίγυρο του παιδιού. Το αγόρι περιγράφει με λεπτομέρειες την «κοκκινομάλλα», τα ρούχα της, όσα την άκουσε να λέει. Λίγες ώρες μετά την αρπαγή εκδίδεται Amber Alert από το Χαμόγελο του Παιδιού και ακολουθεί μια πρωτοφανής κινητοποίηση.

Oλη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή η Τούμπα είναι ανάστατη. Δεκάδες άνθρωποι αναζητούν σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος τη Μαρκέλλα. Στα social media η φωτογραφία του παιδιού κοινοποιείται από χιλιάδες χρήστες, ώστε να τη δουν όσο γίνεται περισσότεροι με σκοπό να το αναγνωρίσουν και να δώσουν τέλος στην περιπέτειά του.

Κάπως έτσι άλλωστε, την αναγνώρισε ο πρώτος άνθρωπος, ο κ. Γιώργος Οικονόμου, που την είδε το πρωί του Σαββάτου να παραπατά, με τη σχολική τσάντα στην πλάτη στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

«Ηταν φοβισμένη και μου ζήτησε να μην καλέσω την Αστυνομία», είπε ο κ. Οικονόμου, που αναγνωρίζοντας το παιδί κάλεσε αμέσως τις Αρχές και εξέφρασε, παράλληλα, τη λογική του απορία: γιατί το παιδί να ζητήσει να μην κληθεί η Αστυνομία; Το είχε καθοδηγήσει έτσι η αρπαγέας; Με τι το είχε φοβίσει;

Στις 44 ώρες της αρπαγής η Αστυνομία εξετάζει τους πάντες από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον της Μαρκέλλας. Εξετάζει επί τουλάχιστον πέντε ώρες τη μητέρα του κοριτσιού και άλλες τόσες τον σύντροφό της. Οι ώρες κυλούν και δεν υπάρχει κανένα φως στις έρευνες. Δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοια ώστε να δημιουργηθεί βασικό σενάριο για να κατευθυνθούν αντίστοιχα οι Αρχές στην αναζήτηση.

Η περιγραφή του μικρού μαθητή και τα όσα διαρρέονται φέρνουν στην Αστυνομία κι άλλες πληροφορίες. Ενας μάρτυρας συνδέει τα στοιχεία «νεαρή, κοκκινομάλλα, που ήξερε το κορίτσι» και το μυαλό του πάει στη συγκεκριμένη γυναίκα.

Στο διαμέρισμα της 33χρονης στην Καλαμαριά, όμως, η Μαρκέλλα ζει τη φρίκη. Η αρπαγέας της, με το προσωπείο της φίλης της μητέρας της, προσπαθεί να καθησυχάσει το παιδί και να το πείσει ότι όλα είναι καλά.Οταν δεν τα καταφέρνει, δίνει στο παιδί κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών μέσα σε μια πορτοκαλάδα.

Το παιδί ουσιαστικά παραλύει. Η 33χρονη που ζει εκδιδόμενη περιστασιακά αρχίζει να το μακιγιάρει. Η Μαρκέλλα τα περιγράφει αυτά στην Αστυνομία και τους παιδοψυχολόγους όσο θολά τα θυμάται. Περνά το πρώτο βράδυ.

Η κινητοποίηση για τη Μαρκέλλα έχει κορυφωθεί. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς η αρπαγέας το αντιλαμβάνεται. Αυτό, όμως, την πανικοβάλλει και αρχίζει να σκέφτεται πώς θα απαλλαγεί από το παιδί, αλλά και πώς θα ξεφύγει. Μένει ολόκληρη την Παρασκευή με τη Μαρκέλλα. Ούτε το παιδί στα όσα κατάφερε να πει, ούτε η ίδια εμπλέκουν άλλο πρόσωπο στις 44 ώρες της αρπαγής. Για την Αστυνομία, ωστόσο, αποτελεί αντικείμενο έρευνας αν είχε κάνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν ή αν έχει δράσει με συνεργούς σε τυχόν άλλες περιπτώσεις.

Και όλα αυτά από μια γυναίκα που έχει φέρει ζωή στον κόσμο. Είναι μάνα ενός 7χρονου παιδιού -που έπαιζε μάλιστα παλιά με τη Μαρκέλλα και το μικρότερο αδελφάκι της- και πλέον ζει σε άλλη πόλη με τον πατέρα του.

Τα μεγάλα ερωτήματα

Η πρώτη πράξη του θρίλερ ολοκληρώνεται το πρωί του Σαββάτου. Την ανακούφιση για την απελευθέρωση της Μαρκέλλας διαδέχονται τα μεγάλα ερωτήματα ποιος πήρε το παιδί και γιατί. Νέος γύρος καταθέσεων, αυτή τη φορά με οδηγό όσα είχε καταφέρει να πει η Μαρκέλλα, η οποία μεταφέρεται στο νοσοκομείο και μάλιστα δεν επιτρέπεται στην οικογένειά της να είναι μαζί της. Οι λόγοι προφανείς: να μην επηρεάσουν και να μην «καθοδηγήσουν» (έστω άθελά τους) τη μικρή στα όσα θα έλεγε στις Αρχές. Οι παιδοψυχολόγοι είναι διαρκώς κοντά της. Υποβάλλεται σε εξετάσεις και οι τοξικολογικές δείχνουν τα ναρκωτικά στο αίμα της.

Η Αστυνομία πιάνει το νήμα της πληροφορίας από τον μάρτυρα που έχει συνδυάσει τα στοιχεία «νεαρή, κοκκινομάλλα, που ήξερε το παιδί» και αρχίζει να αναζητά συγκεκριμένο πρόσωπο. Διαπιστώνει ότι έχει πάρει ταξί και έχει φύγει μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Εντοπίζει τον οδηγό και η μαρτυρία του είναι πολύτιμη. Στο μεταξύ, η 33χρονη έχει επιχειρήσει να απαλλαγεί από το χαρακτηριστικό με το οποίο προσδιορίζεται από την Αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης: σχεδόν ξυρίζει το κεφάλι της, φορά μπαντάνα και παύει έτσι να είναι «κοκκινομάλλα». Διαρρέεται ένα ακόμη στοιχείο: οι έρευνες επεκτείνονται εκτός Θεσσαλονίκης.

Η Αστυνομία εντοπίζει τα ρούχα της απαγωγής, που τα είχε περιγράψει ο συμμαθητής της Μαρκέλλας, σε κάδο κοντά στο διαμέρισμα της 33χρονης. Διαπιστώνεται ότι έχει νοικιάσει σπίτι μέσω πλατφόρμας στην Παραλία Κατερίνης. Η γυναίκα έχει πετάξει την κάρτα του κινητού της τηλεφώνου γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτήν και έχει βάλει άλλη. Είναι πλέον πανικόβλητη. Την Τετάρτη ο αστυνομικός κλοιός σφίγγει. Οταν την πλησιάζουν, η 33χρονη κάνει κομμάτια τον φορητό της υπολογιστή - όπως εκτιμάται, επιχείρησε να καταστρέψει ενοχοποιητικά στοιχεία. Οι αστυνομικοί παίρνουν τα κομμάτια, ωστόσο διαπιστώνουν ότι έχει υποστεί ζημιά και ο σκληρός δίσκος, γεγονός που κάνει δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, την ανάκτηση του υλικού ή έστω μέρους του.

Bασίλης Νουλέζας: Δικηγόρος 33χρονης

Συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών για τις ουσίες που είχε στην κατοχή της, που είναι αυτόφωρο αδίκημα, και οδηγείται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Ολο το βράδυ εξετάζεται και τελικά ομολογεί την αρπαγή του παιδιού, ισχυριζόμενη ωστόσο ότι το παιδί την ακολούθησε και δεν το άρπαξε. Ακολουθεί η διαδικασία του εντάλματος, συλλαμβάνεται πλέον για τα αδικήματα σε βάρος της Μαρκέλλας και οδηγείται στον εισαγγελέα που της ασκεί δίωξη για τέσσερα κακουργήματα. Διά του συνηγόρου της δίνει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα. Ισχυρίζεται ότι ήθελε να «φροντίσει» το παιδί γιατί ήταν ατημέλητο. Σηκώνει με τον δικό της άρρωστο τρόπο την κουρτίνα για να φανεί το άλλο δράμα της Μαρκέλλας: το δυσλειτουργικό, όπως φαίνεται, οικογενειακό περιβάλλον, που για την 33χρονη έγινε η κερκόπορτα για να ζήσει το παιδί τον μεγαλύτερο εφιάλτη της ζωής του.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ