2020-06-25 22:23:55
Φωτογραφία για Ηλεκτρικό Skoda 1939
Μια από τις παλιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο όπως είναι η Skoda που ιδρύθηκε το 1895, είχε ασχοληθεί όπως φαίνεται από πολύ νωρίς με την ηλεκτροκίνηση.

Το πρώτο υβριδικό μοντέλο της Skoda (με κινητήρες βενζίνης και ηλεκτρικό) «ζωντανεύει» το 1908, όταν οι ιδρυτές Vaclav Laurin και Vaclav Klement έφτασαν στον Frantisek Krizik, τον άνθρωπο που σχεδίασε και σχεδίασε το σύστημα τραμ στην Πράγα της Τσεχίας, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ο Krizik πήρε ένα πρωτότυπο L&K Type E και δημιούργησε ένα μοναδικό σύστημα που χρησιμοποιούσε βενζινοκινητήρα για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία με τη σειρά της κινούσε το όχημα μέσω ενός ηλεκτροκινητήρα.

Αυτό ήταν περισσότερο από έναν αιώνα πριν, οπότε η τεχνολογία για την αποθήκευση της ενέργειας σε μπαταρίες, ήταν πρωτόλεια. Παρά την ιδιαιτερότητα αυτή της κατασκευής, για τους μηχανικούς ήταν ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός
. Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1938, στα πρόθυρα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι εισαγωγές πετρελαίου απειλούνταν και η Skoda χρειάστηκε να βρει έναν τρόπο για να διατηρήσει τη ροή του εφοδιασμού. Έτσι, κατασκευάστηκε το ηλεκτρικό φορτηγό που θα χρησιμοποιούταν για τη μεταφορά μπύρας κάνοντας το προϊόν να μπορεί να φτάσει από το εργοστάσιο στο Πίλσεν, στα μπαρ και τα εστιατόρια της πόλης.

Είχε μια σειρά επαναφορτιζόμενων μπαταριών μολύβδου οξέος τοποθετημένες μέσα στο πλαίσιο της σκάλας και μπορούσε να μεταφέρει έως και 63 τόνους μπύρας! Σύμφωνα με τα αρχεία του εργοστασίου, το φορτηγό έκανε τις παραδόσεις του κανονικά και για πάρα πολλά χρόνια. Το 1919, ένα φορτηγό με κάρβουνο εξελίχθηκε με ένα μεγάλο καυστήρα στο πίσω μέρος και μετά, έπρεπε να φτάσει το 1940 για να αρχίσει να εξελίσσει την τεχνολογία με τους καυστήρες ξύλου η Skoda. Διάφορα πρωτότυπα Rapid κατασκευάστηκαν το 1942 για να εξελίξουν την κίνηση με τη χρήση των καυστήρων ξύλου. Πολύ αργότερα, το 1992 κατασκευάστηκε μια ηλεκτρική έκδοση του Favorit.

Ονομάστηκε Eltra 151 και χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από μια επιτροπή ενός Ελβετού εισαγωγέα, ο οποίος σχεδίαζε να το πουλήσει σε όλη την Ευρώπη. Είχε μια συστοιχία 14 μπαταριών μολύβδου-οξέος 190 Ah 6 volt που τροφοδοτούσαν τον ηλεκτροκινητήρα 21 ίππων, διατηρώντας το χειροκίνητο κιβώτιο (χωρίς όμως την 5η ταχύτητα). Η αυτονομία του κυμαινόταν από τα 64-100 χιλιόμετρα και μπορούσε να φτάσει σε τελική ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα, ενώ η φόρτισή του γινόταν σε κοινή οικιακή πρίζα.

Όλα τα παραπάνω, είναι η καλύτερη «υπενθύμιση» της ιστορίας που έχει γράψει η Skoda στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, εν όψει και της παρουσίασης του Enyaq iV που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο 2021. Το SUV μηδενικών εκπομπών είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο το Kodiaq και θα κυκλοφορήσει σε τέσσερις εκδόσεις, τρεις με κίνηση στους πίσω τροχούς και την κορυφαία με τετρακίνηση και 302 ίππους. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τις επιδόσεις αλλά και την επίσημη αυτονομία που θα εμφανίζει το μοντέλο, που μέχρι τώρα ξέρουμε πως θα είναι κοντά στα 500 χιλιόμετρα με μια μόνο φόρτιση.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ