2020-07-07 13:47:36
Φωτογραφία για Ξεκίνησε η μεταφορά των «βασιλικών» αυτοκινήτων
Μετά από ένα πολυετές διάστημα ακινησίας, τα οχήματα της Βασιλικής Οικογένειας

μετακινήθηκαν χθες στον νέο χώρο αποθήκευσης, που δημιουργήθηκε προσφάτως εντός του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς ως συνέχεια της Μελέτης-Πλαίσιο για την Προστασία και Συντήρησή τους – που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι μεταφορές και των υπολοίπων, για τα οποία πρωτίστως λαμβάνονται απαραίτητα σωστικά μέτρα για την απομάκρυνση επικαθίσεων σκόνης-χώματος και άλλων ρύπων μετά από ακινησία σχεδόν δύο δεκαετιών.

Τα οχήματα μεταφέρονται σε νέο χώρο φύλαξης, με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, ασφάλειας και προστασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση διατήρησής τους και να συνεχιστούν απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Η μεταφορά τους έγινε με την προσοχή που αρμόζει στην ιδιαιτερότητα των οχημάτων ως τα πρώτα αντικείμενα του είδους που κηρύσσονται Κινητά Νεώτερα Μνημεία στην Ελλάδα, εξαιτίας της συλλεκτικής τους αξία αλλά και του ιστορικού τους χαρακτήρα.


Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση της Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1965. Πρόκειται για μια κάμπριο λιμουζίνα, με χρώμα σκούρο μπλε με άσπρη οροφή. Για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει ταυτοποιηθεί η χρήση του από τον βασιλιά Παύλο και το τέως βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνου-Άννας Μαρίας.

Μετακινήθηκε και το κόκκινο MG μοντέλο TD του 1952 το διθέσιο σπορ όχημα που κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (30.000 οχήματα παγκοσμίως).

Επίσης μετακινήθηκαν δύο Fiat 500 του 1959 άσπρα και μπλε, με ψάθινα καθίσματα. Πρόκειται για ειδική κατασκευή, επίσης περιορισμένου αριθμού, που προορίζονταν για γήπεδα γκολφ και δύο τρίκυκλα ηλεκτρικά οχήματα Victor Electric-Car, χρώματος γαλάζιου (άγνωστης ημερομηνίας παραγωγής) τα οποία χρησιμοποιούνταν για μικρές μετακινήσεις εντός του κτήματος Τατοΐου.

Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι μεταφορές και των υπόλοιπων αυτοκινήτων, για τα οποία αρχικά λαμβάνονται απαραίτητα σωστικά μέτρα για την απομάκρυνση σκόνης, χώματος και άλλων ρύπων μετά από μακρόχρονη ακινησία.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ