2020-07-11 11:43:10
Φωτογραφία για Standard Poodle: Ο έξυπνος και αθλητικός «Λόρδος» που δένεται με τα παιδιά
Έχει δυνατό μυαλό, αθλητικό πνεύμα και αντιμετωπίζει τους ξένους με ντροπαλότητα. Πιστός, δραστήριος και πρόθυμος να μάθει, ο σκύλος Standard Poodle είναι μία ιδιαίτερη

προσωπικότητα: σύντροφος, συνεργάτης, βοηθός ανθρώπων ευαίσθητων κατηγοριών. Γνωρίστε τον!

Μη σας ξεγελά το επιβλητικό ύφος και το περήφανο παράστημά του. Ο σκύλος της φυλής Standard Poodle, από «Λόρδος» μπορεί, στο άψε – σβήσε, να μεταμορφωθεί σε εξαίρετο αθλητή και δυναμικό κυνηγό. Να γίνει ανεκτίμητος συνεργάτης των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και να εντοπίζει τρούφες.

Αναπτύσσει ισχυρότατους δεσμούς με την οικογένειά του και τα παιδιά, και θα τους ακολουθήσει γεμάτος ενθουσιασμό σε κάθε τους δραστηριότητα. Όσο εκδηλωτικός είναι με τους δικούς του ανθρώπους, τόσο απόμακρος είναι με τους ξένους.

Τη χαρισματική προσωπικότητά του μας περιγράφουν οι εκτροφείς της φυλής Standard Poodle, Ελένη Φινέ και Κωνσταντίνος Τσικαλάκης.


Int Ch Star Sapphire Taj Mahal. Βράβευση κορυφαίου σκύλου της χρονιάς 2018

Γενικά χαρακτηριστικά

Ο σκύλος της φυλής Standard Poodle είναι πιστός, ευφυής, ένας υπέροχος σύντροφος. Ενθουσιώδης σε κάθε δραστηριότητα και ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμος. Με τους ξένους είναι ντροπαλός, όμως δένεται με την οικογένεια και τα παιδιά.

Ιστορία

Τα Standard Poodle είναι μια από τις παλαιότερες καθαρόαιμες φυλές. Υπάρχουν, σχεδόν στη μορφή που είναι σήμερα, τα τελευταία 400 χρόνια και έχουν καταγωγή από τη Γερμανία, κι όχι -όπως λανθασμένα πιστεύει ο κόσμος- τη Γαλλία.

Το όνομά τους προέρχεται από το γερμανικό ρήμα «pudeln», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πλατσουρίζω στο νερό». Και αυτό επειδή αρχικά τους χρησιμοποιούσαν ως κυνηγούς πάπιας στις παγωμένες λίμνες.

Λέγεται ότι προήλθαν από διασταυρώσεις διαφόρων φυλών από την Ασία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Αφρική, που κυνηγούσαν στο νερό. Μάλιστα, τα πρώτα Standard Poodles ήταν, ελαφρώς, μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με τα σύγχρονα.

Το 1874 εγγράφηκε το πρώτο Poodle στο Βρετανικό Kennel Club, ενώ 12 χρόνια αργότερα ακολούθησε το Αμερικάνικο. Έκτοτε αποτελούν μια από τις πιο διαδεδομένες φυλές στην Ευρώπη – και από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, και στην Αμερική.

Int Ch Star Sapphire Taj Mahal

Προσωπικότητα – χαρακτήρας

Το αθλητικό τους σώμα, σε συνδυασμό με την ευλυγισία αλλά και την ευφυΐα τους, καθιστά τα Poodles ιδανικά σκυλιά σε πολλά πεδία, με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλευρό του ανθρώπου, είτε στη διασκέδαση και εκτόνωση μέσω κυναθλημάτων, όπως, ενδεικτικά, Agility, Canicross, ή και Internationale Gebrauchshund Pruefung (IGP), είτε ως σύντροφοι στην πεζοπορία, το jogging, το ποδήλατο και την κολύμβηση.

Παράλληλα, όμως, πίσω από το εντυπωσιακό τους κούρεμα και την ενθουσιώδη φύση, είναι ιδανικοί συνεργάτες στα Σώματα Ασφαλείας. Χρησιμεύουν ως σκύλοι ανίχνευσης, έρευνας και διάσωσης (SAR), θεραπείας, οδηγοί τυφλών, άριστοι κυνηγοί στις λίμνες, αλλά και ανιχνευτές τρούφας.

Είναι ο ιδανικός σύντροφος στο σπίτι. Συμπεριφέρεται και προσαρμόζεται στο πρόγραμμα και τις ανάγκες κάθε ιδιοκτήτη. Είναι ο σκύλος που θα σε ακολουθήσει στις πιο περιπετειώδεις δραστηριότητες, αλλά και θα σου κάνει συντροφιά στις πιο χαλαρές στιγμές.

Τα Standard Poodles τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά με τα παιδιά. Με τους αγνώστους είναι, στην αρχή, επιφυλακτικά, γι’ αυτό θεωρούνται «snob» από τον περισσότερο κόσμο.

Int Ch Star Sapphire Taj Mahal photo by Anna Szabo

Μορφολογία

Το Standard Poodle είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα μεγέθη των Κανίς, με ύψος στο ακρώμιο τα 45-62 εκατοστά. Κομψό στην κατασκευή του, με υπερήφανο κράτημα και ανάλαφρη – χορευτική κίνηση.

Ιδανικά το ύψος του μέχρι το ακρώμιο είναι ελαφρώς μικρότερο από το μήκος του σώματός του.

Το μήκος του ρύγχους του ιδανικά πλησιάζει το μήκος του κρανίου του, τα μάτια του είναι αμυγδαλωτά, ελαφρώς προς το πλάι του κρανίου, και τα αυτιά του μακριά.

Ο λαιμός του είναι δυνατός, ελαφρώς τοξωτός, και κρατάει υπερήφανα το κεφάλι του.

Ο μανδύας του είναι πυκνός, σγουρός και ελαστικός. Τα αποδεκτά χρώματα είναι λευκό, μαύρο, καστανό (καφέ), κόκκινο, βερυκοκί και ασημί, για την Federation Cynologique Internationale (FCI).

Υπάρχουν, όμως, και άλλα χρώματα, όπως το μπλε, που δεν είναι αποδεκτά σύμφωνα με το πρότυπο της FCI, και τα λεγόμενα party colour, που έχουν δύο ή και περισσότερα χρώματα.

Όλα τα Poodle θεωρούνται υποαλλεργικά, με την έννοια ότι παράγουν τη μικρότερη δυνατή ποσότητα αλλεργιογόνων ουσιών.

Φροντίδα – περιποίηση

O ιδιοκτήτης ενός Poodle πρέπει να γνωρίζει ότι η φυλή αυτή έχει ανάγκη συστηματικής φροντίδας από έναν επαγγελματία groomer, τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ή και περισσότερες εάν πρόκειται για ένα Poodle με κάποιο κούρεμα από τα λεγόμενα εκθεσιακά σχέδια.

Τα Standard Poodles στις εκθέσεις μορφολογίας παρουσιάζονται με τα επίσημα «show clip» κουρέματα, δηλαδή εκείνα που περιγράφονται στο πρότυπο της φυλής. Αυτά είναι το continental clip ή lion clip, το modernclip, το puppy clip, το English clip και το terrier clip, ανάλογα με την ηλικία του σκύλου, ή με την επιθυμία του ιδιοκτήτη του.

“Diana” Owned and bred by Angie Louter. Photo credit: Angie Louter of LouterCreek Poodles USA

Το συνηθέστερο σχέδιο που συναντάμε στα κανίς στις εκθέσεις είναι το continental clip. Είναι το σχέδιο που είχαν όταν τα Poodle κολυμπούσαν στις κρύες λίμνες: με τρίχωμα όπου ήταν απαραίτητο για να προστατεύονται ζωτικά όργανα, όπως γύρω από τον θώρακα και τους νεφρούς, αλλά και γύρω από το κρανίο και τις αρθρώσεις των άκρων. Επομένως, θα λέγαμε ότι είναι το εργασιακό σχέδιο της φυλής.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν δεκάδες σχέδια με τα οποία μπορεί κάθε ιδιοκτήτης να κουρέψει το Poodle του: με λιγότερο, ή περισσότερο τρίχωμα.

Υγεία

Τα Standard Poodles θεωρούνται αθλητικά και ανθεκτικά σκυλιά. Όπως κάθε κατοικίδιο, έχουν ανάγκη από την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα και τη σωστή διατροφή, αλλά και σωματική άσκηση.

Η σωστή επιλογή κουταβιού

Η επιλογή, όμως, ενός κουταβιού από έναν σωστό – ηθικό εκτροφέα, ο οποίος εξετάζει τους γεννήτορες τόσο ως προς τον χαρακτήρα όσο και για γενετικές παθήσεις και τους παρουσιάζει συστηματικά σε εκθέσεις μορφολογίας, είναι το σημαντικότερο όλων.

Ο εκτροφέας αυτός και μόνο μπορεί να εγγυηθεί για την υγεία του κουταβιού, να σας βοηθήσει να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και να σας καθοδηγήσει σωστά για την καλύτερη δυνατή ανατροφή του.

Κουτάβια Standard Poodle, photo by Giota Bouranta

Επίσης, Standard Poodle εκτροφής και ιδιοκτησίας τους ήταν o κορυφαίος σκύλος από όλες τις φυλές στην Ελλάδα για το 2018, «Star Sapphire TajMahal», καθώς και ο καλύτερος σκύλος στην κατηγορία «νέων» για το 2019, «Star Sapphire Blue Suede Shoes». Ταυτόχρονα, σκύλοι εκτροφής τους χρησιμοποιούνται ως emotional support dogs και ως σκύλοι σε κυναθλήματα και αγώνες δεξιοτήτων «agility».

Η κα Φινέ, όπως και ο κ. Τσικαλάκης, δραστηριοποιούνται και στον χώρο του pet grooming τα τελευταία 16 και έξι χρόνια, αντίστοιχα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ