2020-08-09 23:20:23
Φωτογραφία για Το ράλι του χρυσού και η «ολέθρια σχέση» του με το δολάριο
Όταν το δολάριο ανεβαίνει, η τιμή του χρυσού κατεβαίνει, ανάμεσα σε άλλα και επειδή σχεδόν το σύνολο της αγοράς του χρυσού παγκοσμίως πραγματοποιείται σε δολάρια

Η ονομαστική τιμή του χρυσού την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε, για πρώτη φορά στην ιστορία το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, 30% ψηλότερα από την αρχή του χρόνου και 72% πάνω από το Σεπτέμβριο του 2019.

Οι αναλύσεις για το πού θα φτάσει η τιμή του κίτρινου μετάλλου δίνουν και παίρνουν, με ορισμένους να προβλέπουν μια σημαντική πτώση της τιμής να έρχεται τώρα (διόρθωση) και άλλους να προβλέπουν ότι θα φτάσει τα 3.000 δολάρια μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο βασικός μοχλός της ανατίμησης του χρυσού είναι αφενός η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς λόγω της ύφεσης που έφερε ο Covid-19, σε συνδυασμό με τη συμπίεση των επιτοκίων παγκοσμίως και το «τύπωμα χρήματος» από τις κεντρικές τράπεζες.

Η τοποθέτηση σε χρυσό πάντα ήταν ένα «καταφύγιο ασφαλείας» που ευνοείτο σε περίοδους κρίσης και αβεβαιότητας, αλλά το βασικό της μειονέκτημα είναι ότι δεν αποδίδει ούτε τόκο, ούτε μέρισμα. Επομένως ο χρυσός δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επένδυση αντιστάθμισης (hedging) έναντι του ρίσκου των μετοχών. Όποιος ήθελε να «καλύψει τα νώτα» των επενδύσεων σε μετοχές, θα προτιμούσε ομόλογα, αντί για χρυσό.

Τελευταία, όμως, που οι αποδόσεις των ομολόγων είναι κοντά στο μηδέν ή και κάτω από αυτό, επίπεδο που προσέγγισαν πλέον και τα αμερικανικά ομόλογα, το συγκριτικό μειονέκτημα του χρυσού έπαψε να υφίσταται. Επομένως, όλο και περισσότεροι επενδυτές στράφηκαν στο χρυσό για να καλύψουν το ρίσκο των χαρτοφυλακίων τους, πολλώ δε μάλλον που τα σενάρια καταστροφής λόγω πανδημίας προκάλεσαν ένα νέο κύμα χρυσοφιλίας λόγω ανασφάλειας.

Οι σούπερ-πλούσιοι συσσωρεύουν χρυσό σε θησαυροφυλάκια σε όλο τον κόσμο, ενώ οι «μικρο-μεσαίοι» επενδυτές αγοράζουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε χρυσό (ETF – Exchange Traded Funds) σαν να μην υπάρχει αύριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η συνολική ποσότητα χρυσού που διακρατούν τα ETF είναι περίπου ίση με εκείνη του χρυσού που διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση στο κεντρικό θησαυροφυλάκιο του Fort Knox, στην πολιτεία Κεντάκι.

Πόσο θα κρατήσει αυτό το «πανηγύρι»; Οι εκτιμήσεις διίστανται. Κάποιοι προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για πολλά χρόνια, το «τύπωμα χρήματος» αναγκαστικά θα συνεχιστεί για να υποστηριχθούν οι οικονομίες στην εποχή του Covid-19, επομένως οι δυνάμεις που ανύψωσαν την τιμή του χρυσού θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Υπάρχουν άλλοι που προβλέπουν ότι μπαίνουμε σε φάση κατά την οποία το δολάριο θα ενισχυθεί, επειδή έχει πέσει πολύ και απότομα αλλά και επειδή θα αρχίσει εκείνο να υποδέχεται κεφάλαια που αναζητούν καταφύγιο ασφαλείας.

Το δολάριο είναι και αυτό ένα από τα παραδοσιακά καταφύγια ασφαλείας και μάλιστα η τιμή του είναι αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη του χρυσού: Όταν το δολάριο ανεβαίνει, η τιμή του χρυσού κατεβαίνει, ανάμεσα σε άλλα και επειδή σχεδόν το σύνολο της αγοράς του χρυσού παγκοσμίως πραγματοποιείται σε δολάρια. Επομένως όταν το τελευταίο ανεβαίνει παρασύρει και την τιμή του χρυσού εκφρασμένου σε ισοτιμίες άλλων νομισμάτων, περιορίζοντας τη ζήτηση.

Ακόμα, όμως, και εάν η εξέλιξη αυτή επιβεβαιωθεί δεν είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει η γενική μακροπρόθεσμη εικόνα που κατά βάση διαμορφώνεται λόγω της αβεβαιότητας που έχει φέρει ο Covid-19.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ