2020-08-20 19:39:45
Φωτογραφία για «Hürriyet»: Άσχημα νέα για την Ελλάδα – Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει το «Χάρτη της Σεβίλλης»
Ερώτημα στην Κομισιόν σχετικά με το «Χάρτη της Σεβίλλης» που επικαλείται η Ελλάδα προς υπεράσπιση των θέσεών της στην ανατολική Μεσόγειο κατέθεσε η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» μέσα από δημοσίευμά της, το οποίο υποστηρίζει ότι «ακόμη και η Ευρώπη παίρνει αποστάσεις άλλη μια φορά από τις θέσεις της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας τον "Χάρτη της Σεβίλλης" ως μη επίσημο έγγραφο της ΕΕ».

Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας γράφει ότι εσχάτως γίνεται συχνά αναφορά στο «Χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος συχνά περιγράφεται και ως «χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα τον επικαλείται για την υποστήριξη των θέσεών της, αλλά και στην Τουρκία γίνεται αναφορά σε αυτόν. Υποστηρίζει δε ότι ρωτήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον χάρτη, που αποτελεί ένα προϊόν μελέτης, που ζητήθηκε από το πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στην Ισπανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και θεωρείται «επίσημο έγγραφο της ΕΕ».


Στα ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι η επίσημη θέση της Ε.Ε .όσον αφορά τον «Χάρτη της Σεβίλλης», εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της Ε.Ε. για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και ποια είναι η θέση της Ε.Ε. για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, η Επιτροπή της Ε.Ε. απάντησε σύμφωνα με την εφημερίδα:

«Οι εξωτερικές εκθέσεις που εκπονούνται από (εξωτερικούς) θεσμούς δεν συνιστούν επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική ισχύ για την ΕΕ», προσθέτοντας πως «θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών και τη χρήση των πόρων στα ύδατα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο καλή τη πίστει, βάσει του διεθνούς δικαίου και μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σημειώνεται επίσης πως, αν και οι ακαδημαϊκές μελέτες κάνουν αναφορά στον εν λόγω χάρτη, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εκπονεί τέτοιους χάρτες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Όσον αφορά τα πρόσφατα βήματα, που πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας, η ΕΕ δεν έχει προβεί σε καμία «ευθεία δήλωση που να λέει "Ακολουθήστε το χάρτη της Σεβίλλης"».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι στην Ε.Ε. υπάρχει ένα κλίμα, που «κυριαρχείται από την επιρροή» της προεδρίας της, δηλ. της Γερμανίας, η οποία προσπαθεί να προωθήσει το διάλογο, με τελευταία έκφανση αυτού του κλίματος την μη αποδοχή αιτημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου για σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία, κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών κατόπιν αιτήματος της Αθήνας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει καμία ισχύ για την ίδια και έχει πραγματοποιήσει τα αναγκαία βήματα εδώ και χρόνια, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν απόπειρες αναφοράς σε αυτό το έγγραφο, το οποίο δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως η ίδια τονίζει σε κάθε ευκαιρία.

Τέλος, το άρθρο αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα 83 εκατομμύρια των πολιτών δεν θα δεχθούν με κανέναν τρόπο την φυλάκιση στις ακτές μας με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης ή με σειρά παρόμοιων απαιτήσεων και πρακτικών».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ