2020-08-21 01:52:00
Φωτογραφία για Οι αγορές δεν αντιδρούν στα κόλπα Ερντογάν – Νέα πτώση για τη λίρα
Την Τετάρτη η λίρα μετά την προαναγγελία του Ερντογάν για «μία έκπληξη», έβγαλε στιγμιαία αντίδραση και κινήθηκε σχεδόν 1% υψηλότερα για μίκρο χρονικό διάστημα

Αδυνατεί να αποδράσει η τουρκική λίρα από τις συμπληγάδες που την έχουν φέρει σε σημείο κατάρρευσης και από αυτή την κατάσταση δεν κατάφεραν να την τραβήξουν ούτε τα μεγάλα μέσα που έβγαλε από το οπλοστάσιό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αντεπίθεση του Τούρκου προέδρου η οποία έχει ξεκινήσει από χθες, βασίζεται σε 3 πυλώνες με την εξής σειρά: μία έκπληξη για αύριο ( εκτός συγκλονιστικού απροόπτου κοιτάσματα φυσικού αερίου), διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα και συμφωνία για ανοικοδόμηση της Λιβύης, η οποία θα κάνει ένεση στην τουρκική οικονομία 35 δισ. δολαρίων, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα.

Ωστόσο η καλοσχεδιασμένη στρατηγική δεν απέδωσε καρπούς για το τουρκικό νόμισμα, εφόσον και σήμερα παρέμεινε υπό πολιορκητικό κλοιό. Απόδειξη ότι έναντι του δολαρίου η ισοτιμία έκανε άλμα στο 7,35, για να περιορίσει στη συνέχεια τις απώλειες στο 0,43% και την ισοτιμία να πέφτει ελαφρώς χαμηλότερα του 7,32.


Την Τετάρτη η λίρα αφότου ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα ανακοινώσει μία «έκπληξη» την Παρασκευή που θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή για την Τουρκία, έβγαλε μία στιγμίαια αντίδραση κινούμενη περί του 1% υψηλότερα για μικρό χρονικό διάστημα. Όπως ανέφεραν το Euronews και το Bloomberg, επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Ερντογάν πρόκειται να ανακοινώσει κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών της Τουρκία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στο 7,408 ανά δολάριο, εν μέσω έντονου προβληματισμού ότι το τουρκικό νόμισμα δεν παρέχει επαρκείς αποδόσεις και προβλέπεται να εξασθενίσει περαιτέρω.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών αναφέρει ότι η αξία της λίρας αναμένεται να φθάσει κοντά στο 7,5, επικαλούμενο το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Προσώρας με τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα και τις σημερινές αποκαλύψεις ότι ο Ερντογάν συμφώνησε με τη Λιβύη για αποκατάσταση των ζημιών, το τουρκικό νόμισμα έδειξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βγάλει κι άλλα όπλα από τη φαρέτρα του για να το συνεφέρει.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ