2020-08-21 14:15:23
Φωτογραφία για Ερντογάν βγάζει λαγό από το καπέλο – Αλλά οι διεθνείς επενδυτές το βάζουν στα πόδια
Οι εκροές διεθνών κεφαλαίων από την τουρκική οικονομία - ομόλογα και μετοχές -

επιταχύνονται και έχουν ήδη ξεπεράσει το ρυθμό της συναλλαγματικής κρίσης του 2018 - Διάγγελμα-σόου του Ερντογάν με φόντο την Μαύρη Θάλασσα: Τι θα ανακοινώσει

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που παρακολουθεί στενά την Τουρκική οικονομία και τις επενδυτικές ροές κρούει τον συναγερμό για την αύξηση των εκροών διεθνών κεφαλαίων από την οικονομία της.

Οι ξένοι πωλούν ομόλογα και τουρκικές μετοχές και σπεύδουν να ξεφορτοθούν την τουρκική λίρα, αφού το πραγματικό της επιτόκιο είναι βαθιά αρνητικά (το επιτόκιο αναφοράς είναι σημαντικά μικρότερο από τον πληθωρισμό, κατ’εντολήν Ερντογάν, και άρα χάνουν χρήματα).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΙF Ρόμπιν Μπρουκς παρατηρεί ότι οι εκροές πραγματικών κεφαλαίων από την Τουρκία από πωλήσεις τουρκικού χρέους και συμμετοχών, ισοφαρίζουν τις εκροές πανικού που εκδηλώθηκαν στο αποκορύφωμα της κρίσης COVID στις αρχές Μαρτίου.

Επίσης η έξοδος των επενδυτών που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη έχει ξεπεράσει σημαντικά τις εκροές που είχαν γίνει το 2018 κατά τη συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας.

Το πρόβλημα για την τουρκική οικονομία είναι τεράστιο, καθώς ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται κυρίως με κεφάλαια από το εξωτερικό. Η έξοδος των διεθνών κεφαλαίων ρίχνει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, και αυξάνει το κόστος δανεισμού για τράπεζες και επιχειρήσεις.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ