2020-08-22 23:43:23
Φωτογραφία για Λορίν Πάουελ Τζομπς: Η πρώην κυρία Τζομπς με το «Venus» στις Κάννες
Το 2007 ο Στιβ Τζομπς είχε κατακτήσει τον κόσμο. Μπορεί ανέκαθεν να θεωρούνταν επιδραστικός, διορατικός, οραματιστής, από κάποιους (που αθροίζονται σε εκατομμύρια)

ακόμα και γκουρού, όμως πλέον είχε γίνει ο άνθρωπος που διαμόρφωνε τον κόσμο. Η κυκλοφορία της πρώτης συσκευής iPhone, στις 29 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, πιθανότητα θα θεωρηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως μια τομή στο πριν και το μετά της ανθρωπότητας. Εκείνη τη χρονιά, λοιπόν, όπου ο ιδρυτής της Apple βρισκόταν στον αδιαμφισβήτητο κολοφώνα της δόξας του, πήρε την απόφαση να χτίσει ένα σκάφος. Δεν επρόκειτο για κάποια νεοπλουτίστικη εμμονή, αλλά περισσότερο για την ανάγκη να πειραματιστεί. Μπορούσε άραγε η εικονοκλαστική αισθητική του να αποκρυσταλλωθεί σε ένα χρηστικό αντικείμενο -ναι, κατά βάση είναι ένα μέσο μεταφοράς- με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από εκείνες των τηλεφώνων, των υπολογιστών και των mp3 players που παρήγε με χαρακτηριστική επιτυχία η Apple;


Η βλάβη στο πάγκρεας που τον ταλαιπωρούσε από το 2003 είχε επανέλθει. Ο Τζομπς ήξερε ότι ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος του. Δεν μπορούσε όμως να καταθέσει τα όπλα της δημιουργικότητάς του. Δεν επέτρεπε στον εαυτό του να νεκρώσει πριν από τον φυσικό θάνατό του, όποτε και αν αυτός ερχόταν. Για να υλοποιήσει το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός σκάφους αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν δημιουργό μινιμαλιστή αλλά τολμηρό, καθόλου βαρετό και με δεδομένη την προσήλωσή του στις φουτουριστικές γραμμές. Τηλεφώνησε λοιπόν στον Φιλίπ Σταρκ. Η πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας με το γραφείο του Γάλλου σχεδιαστή δεν μπορούσε να εξελιχθεί πιο καταστροφικά. Η γραμματέας του Σταρκ δεν αναγνώρισε τον Τζομπς, δεν συγκινήθηκε ούτε όταν εκείνος αποκάλυψε την ταυτότητά του και παρέπεμψε το αίτημά του για επικοινωνία με τον μαέστρο του design στις γαλλικές καλένδες. Τελικά, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν διά ζώσης λίγες εβδομάδες αργότερα στο σπίτι του Τζομπς στο Πάλο Αλτο και ξεκίνησαν τα σκαριφήματα για το mega yacht.

Η χήρα του Στιβ Τζομπς απολαμβάνει τις διακοπές της στη νότια Γαλλία με το εμβληματικό σκάφος που οραματίστηκε, αλλά δεν κατάφερε να απολαύσει ποτέ ο αείμνηστος ιδρυτής της Apple.

Ο ιδρυτής της Apple δεν ήθελε απλώς να επιβλέπει τον σχεδιασμό του σκάφους. Συμμετείχε σε κάθε στάδιο της δημιουργίας. Στην πραγματικότητα, το «Venus», όπως ονομάστηκε από τη ρωμαϊκή θεά της γονιμότητας, του έρωτα και της αγάπης, δημιουργήθηκε -τουλάχιστον στο χαρτί- στην κουζίνα του σπιτιού των Τζομπς. Για μήνες ο Σταρκ και η σύζυγός του επισκέπτονταν την οικία των Τζομπς και οι δύο άνδρες κατέστρωναν το σχέδιο στην κουζίνα του σπιτιού. Ο Σταρκ μάλιστα θυμάται ότι δεν έχει δει πιο άδεια από τρόφιμα και συμπράγκαλα κουζίνα στη ζωή του. Οι συχνές επισκέψεις και τα δωδεκάωρα διαστήματα που περνούσαν ο Τζομπς και ο Σταρκ συμφωνώντας αλλά και διαφωνώντας σφυρηλάτησαν μια στενή φιλία ανάμεσα στα δύο ζευγάρια. Κυρίως όμως απέφεραν ένα σκάφος μοναδικό και ανεπανάληπτο, όπως το έχει περιγράψει ο Γάλλος designer. «Δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά στον κόσμο ένα σκάφος με τέτοια ποιότητα. Γιατί ποτέ ξανά δεν θα συνασπιστούν δύο τρελαμένοι άνδρες για να δημιουργήσουν ένα τέτοιο project. Δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά τόση δημιουργικότητα, μέχρι κεραίας λεπτομέρεια και φιλοσοφία στην κατασκευή ενός αντικειμένου. Με τον Τζομπς δεν δημιουργούσαμε απλώς ένα σκάφος, αλλά κάναμε ένα μεγάλο φιλοσοφικό ταξίδι. Εμοιαζε με θρησκευτική ιεροτελεστία. Δημιουργήσαμε ένα καινούριο μυαλό με πρώτη ύλη τους δικούς μας εγκεφαλικούς λοβούς».

Η Λόριν Πάουελ Τζομπς σε αυτό το ταξίδι της με το «Venus» έχει παρέα την κόρη της Ιβ και όχι τον σύντροφό της Αντριαν Φέντι

Τίποτα περιττό ή άχρηστο δεν τοποθετήθηκε στο 80 μέτρων σκάφος που χτίστηκε στα ολλανδικά ναυπηγεία Feadship και το κόστος της κατασκευής του ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ - σήμερα η αξία του είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη. Τις εντυπωσιακές γυάλινες επιφάνειες κλήθηκε να δημιουργήσει ο επικεφαλής σχεδιαστής των καταστημάτων της Apple, την πλοήγηση και τη λειτουργία του σκάφους ανέλαβαν να διαχειρίζονται επτά υπολογιστές iMac ενώ το σκάφος παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του το φθινόπωρο του 2012. Στην πραγματικότητα, το «Venus» ποτέ δεν παραλήφθηκε από τον ιδιοκτήτη του, αφού ο Τζομπς νικημένος από την ασθένειά του έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου του 2011.

Το γεγονός από μόνο του ήταν αρκετό για να δημιουργήσει μια ολόκληρη μυθολογία γύρω από το εντυπωσιακό αλλά καθόλου συνηθισμένο σκαρί. Οπως άλλωστε και η απουσία φωτογραφιών από το εσωτερικό του, το οποίο όλοι φαντάζονται αλλά ελάχιστοι έχουν δει - ουσιαστικά μόνο όσοι έχουν το προνόμιο να προσκαλούνται ως επιβάτες στα ταξίδια του. Υπάρχει και ένα ακόμα -μάλλον μελανό- σημείο που ερεθίζει το ενδιαφέρον σχετικά με το «Venus». Το mega yacht, δύο μήνες μετά τα εγκαίνιά του, κατασχέθηκε από τις ολλανδικές αρχές. Αιτία ήταν η κατηγορία του Σταρκ ότι η οικογένεια Τζομπς τού όφειλε 3 από τα 9 εκατ. της αμοιβής του. Λίγες ημέρες αργότερα τα χρήματα κατατέθηκαν και η παρεξήγηση λύθηκε. Πλέον ιδιοκτήτρια του σκάφους είναι η Λορίν Πάουελ Τζομπς, η 56χρονη χήρα του ιδρυτή της Apple, η οποία εκτός από το «Venus» κληρονόμησε μετοχές αξίας 38,5 εκατ. δολαρίων της εταιρείας, ποσοστό 7,3% (δηλαδή 11 δισ. δολάρια) στη Walt Disney, καθώς και τέσσερα σπίτια. Πλέον είναι η 59η πλουσιότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ωστόσο μοιάζει εξόχως απλή και ανεπιτήδευτη σε σχέση με τον εξωφρενικά μεγάλο πλούτο που κατέχει.

Αυτό τουλάχιστον αποπνέουν οι φωτογραφίες από τον παραθερισμό της στη νότια Γαλλία, όπου βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες με το «Venus». Η Λορίν Πάουελ Τζομπς, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει αφιερωθεί στην κινητοποίηση για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ, απολαμβάνει τις ημέρες των διακοπών της μαζί με τη μικρότερη κόρη της Ιβ, που διανύει το τελευταίο έτος των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ -σε εκείνα τα έδρανα, άλλωστε, γνώρισε και η φοιτήτρια τότε μητέρα της τον πατέρα της-, και τους φίλους της.

Η σύζυγος του Στιβ Τζομπς από το 1991 -παντρεύτηκαν με βουδιστικό τελετουργικό- τον συνόδευσε στα χρόνια της πτώσης, της δικαίωσης και της παντοκρατορίας του, απέκτησε μαζί του τρία παιδιά, ενώ είναι και θετή μητέρα της Λίζα Τζομπς, την οποία ο ιδρυτής της Apple είχε αποκτήσει από τη σχέση του με τη ζωγράφο και συγγραφέα Κρίσα Μπρέναν το 1978. H Λορίν, που θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο όχι μόνο λόγω της περιουσίας της, αλλά και του έντονου φιλανθρωπικού έργου και των θέσεων που κατέχει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, επέλεξε ακόμα και για τις διακοπές της ένα μάλλον κλασικό, αυστηρό, δυναμικό look, όπως αποτυπώθηκε στο λιτό μαύρο ολόσωμο μαγιό της. Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, τις εντυπώσεις δεν τις έκλεψε η ίδια, μολονότι κομψή και γοητευτική, αλλά το σκάφος του εκλιπόντος συζύγου της που από την πρύμνη μέχρι την πλώρη φέρει την αισθητική σφραγίδα και τον απέριττο νεωτερισμό του Στιβ Τζομπς. Είπαμε, άλλωστε, δεν πρόκειται για ένα πολυτελές mega yacht, αλλά για ένα φιλοσοφικό ταξίδι εγκιβωτισμένο σε ένα περίβλημα από αλουμίνιο ◆
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ