2020-08-22 23:48:10
Φωτογραφία για Το τρίτο τρυπάνι και τα μυστικά του
Για τον νέο κύκλο προκλήσεων, αυτή τη φορά στην κυπριακή ΑΟΖ, η Aγκυρα επιστρατεύει το «Κανουνί», το οποίο έχει μανδύα πολεμικού πλοίου

Aυτή τη φορά οι Τούρκοι δεν κρατούν καν τα προσχήματα. Δεν λένε, για παράδειγμα, ότι το τρίτο γεωτρύπανο, που προσφάτως αγόρασαν από δημοπρασία στη Βρετανία, ανήκει σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ανήκει σε ερευνητικό κέντρο, συνεπώς ότι είναι πολιτικό πλοίο και δεν έχουν σχέση με αυτό τα πολεμικά. Αλλά το έχουν προσδέσει ήδη σε προβλήτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με αυστηρά ελεγχόμενη πρόσβαση, στον κόλπο της Σελεύκειας (Tasucu). Δηλαδή, αν και ανήκει τυπικά στην ΤΡΑΟ (Κρατική Εταιρία Πετρελαίου), το φρουρούν, το συντηρούν, του συμπεριφέρονται στη ναυτική βάση ως πολεμικό πλοίο και μάλιστα πρόκειται να του παραχωρήσουν και πολεμικά πλοία συνοδείας όταν σε λίγες ημέρες θα αρχίσει τις παράνομες έρευνές του στην ΑΟΖ Κύπρου. Εκεί όπου ήδη πλέει το «Barbaros» συνοδεία δύο τουρκικών φρεγατών.


Βεβαίως για να ξεγελάσουν τη διεθνή κοινότητα, όταν για άλλη μια φορά ετοιμάζονται να καταπατήσουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας, ονόμασαν το τρίτο γεωτρύπανό τους «Κανουνί», δηλαδή... «Νομοθέτης» ή... «Νόμιμος», θέλοντας ίσως να δείξουν ότι ενεργούν βάσει κανόνων νομιμότητας όπως πολλές φορές ο Ερντογάν λέει για καλύψει τις παράνομες ενέργειές του, στη Συρία και στο Ιράκ, τη συμμετοχή του στον εμφύλιο στη Λιβύη, το τουρκολιβυκό σύμφωνο με τη δήθεν ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας και πολλά άλλα.

Ενταση. Το πρόβλημα είναι ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση ή μάλλον να τη μεταφέρει από ΑΟΖ σε ΑΟΖ ή από υφαλοκρηπίδα σε υφαλοκρηπίδα. Γιατί μπορεί να λέει (με NAVTEX) ότι η αποστολή του «Oruc Reis» ολοκληρώνεται στις 23 Αυγούστου, υπονοώντας ότι θα υπάρξουν έτσι οι προϋποθέσεις για έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα, αλλά την ένταση θα τη μεταφέρει αυτομάτως στην ΑΟΖ Κύπρου και με το «Barbaros» που ήδη βρίσκεται εκεί αλλά και με το γεωτρύπανο «Κανουνί», που οι Τούρκοι του έχουν προσδώσει στρατιωτικό χαρακτήρα.

Συνεπώς η ένταση συντηρείται και μετά την 23η Αυγούστου από πλευράς Αγκυρας, κάτι που προβληματίζει Αθήνα και Λευκωσία. Ωστόσο Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν σε κοινό βηματισμό που επαναβεβαιώθηκε με τη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Κύπρο. Σημείο εκκίνησης Ελλάδας - Κύπρου θα είναι το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο με ευρύ φάσμα τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και συζήτηση για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας.

Με στόχο λοιπόν να διασπάσουν την εθνική γραμμή και να δημιουργήσουν ρήξη στις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας οι Τούρκοι ετοιμάζουν το «Κανουνί» για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτές τις ημέρες γίνονται μάλιστα και οι διαδικασίες εξασφάλισης και ετοιμασίας των απαραίτητων πλοίων υποστήριξης. Γιατί χωρίς πλοία υποστήριξης κανένα γεωτρύπανο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα (και με προσωπική εποπτεία του προέδρου Ερντογάν) έχει ναυλώσει ακόμα δύο πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων, τα οποία αναμένεται να φθάσουν στο στρατιωτικό λιμάνι της Σελεύκειας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πλοία υποστήριξης. Ενα τεράστιο ανατολίτικο παζάρι γίνεται τούτες τις ημέρες με τα πλοία υποστήριξης. Και τούτο γιατί η Αγκυρα χρειάζεται επειγόντως τα πλοία αυτά για να τα στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του «Oruc Reis» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επειδή τα τρία από τα έξι ειδικά πλοία υποστήριξης που αγόρασε την τελευταία διετία τα μετέφερε στη Μαύρη Θάλασσα για υποστήριξη του «Πορθητή». Του άλλου, δηλαδή, γεωτρύπανου που έκανε θαλάσσιες έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και εκτιμάται ότι κάτι θα πρέπει να ανακάλυψε κοντά στην ΑΟΖ της Βουλγαρίας. Είναι η έκπληξη που προανήγγειλε ο Ερντογάν ότι θα ανακοινώσει την Παρασκευή, μετά την προσευχή.

Το γεωτρύπανο «Κανουνί» έχει δέσει σήμερα στη νότια πλευρά της στρατιωτικής προβλήτας στη Σελεύκεια και κοντά του (στην ίδια στρατιωτική βάση) βρίσκονται, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα δύο πλοία υποστήριξης «Levoli Ivory» και «Olympic Challenger». Το πρόβλημα για τους συμμάχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι ότι η συγκεκριμένη ναυτική βάση είναι ενταγμένη στις υποδομές του ΝΑΤΟ και έχει μετατραπεί σε βάση υποστήριξης των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσφατα μάλιστα έχει ενισχυθεί και η μονάδα παραγωγής λάσπης για τις γεωτρήσεις, κάτι που υποδηλώνει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για πολλαπλές γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία είτε της Ανατολικής Μεσογείου είτε της Μαύρης Θάλασσας, με τα τρία γεωτρύπανα που έχει στη διάθεσή της.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ