2020-08-26 12:03:41
Φωτογραφία για Στον κατήφορο χωρίς φρένα η τουρκική λίρα...
Κατρακύλα χωρίς τέλος; Εδώ και ημέρες, η συναλλαγματική ισοτιμία

 της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου (ξανα)φλερτάρει με το ναδίρ. 

Χθες, εν μέσω ...νέας κλιμάκωσης της πολεμοχαρούς ρητορικής του προέδρου Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στα 7,395 ανά δολάριο -μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό των 7,408 ανά δολάριο που σημείωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Ομως, η βουτιά έναντι του αμερικανικού νομίσματος μοιάζει με... μακροβούτι. Από τις αρχές του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η βασική αιτία, κατά πολλούς αναλυτές, είναι τόσο εμφανής που δεν μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από τα ηγεμονικά, εκτός συνόρων νταηλίκια του επίδοξου σύγχρονου «σουλτάνου». Αντικατοπτρίζεται σαφώς στις βάσιμες ανησυχίες των επενδυτών για την εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.


Εδώ και καιρό, γράφει ο ιστότοπος Ahval, «η τουρκική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εργάζονται συντονισμένα [με την τελευταία μάλιστα να εξαντλεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα προς στήριξη της λίρας] ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι μία “έκρηξη” δανεισμού, που τώρα απειλεί με “υπερθέρμανση” την οικονομία».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το επιτόκιο αναφοράς της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει «γειωμένο» στο 8,25%, την ώρα που ο πληθωρισμός στη γείτονα καλπάζει με 11,8%. «Τα σημάδια γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνα», γράφει ο οικονομολόγος Τιμ Φοξ στην εφημερίδα National των (ουδόλως φιλικών προς την Αγκυρα) Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Η Τουρκία», αναφέρει, «έχει αρχίσει να χαράζει τον ίδιο δρόμο που ακολούθησε το 2018», χρονιά εγχώριας νομισματικής κρίσης. «Αν και είναι κατανοητά τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω πανδημίας», επισημαίνει, «οι αγορές ανησυχούν για τις “πληγές” που η ίδια η Τουρκία προκαλεί στον εαυτό της».

Δεν είναι μόνον ο πληθωρισμός, εξηγεί. Είναι τα εξαϋλωμένα συναλλαγματικά αποθέματα, οι δαπανηρές παρεμβάσεις σε ξένο νόμισμα, η επερχόμενη κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, η υγειονομική κρίση: όλα αυτά, δηλαδή, που πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη, συνδυαστικά «με τις ανορθόδοξες οικονομικές [και όχι μόνον] πολιτικές του Ερντογάν, που δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης».

Προς επίρρωση όλων αυτών, υπήρξαν μέσα στα τελευταία 24ωρα δυο παράλληλες εξελίξεις. Η πρώτη ήταν το «καμπανάκι» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, που αναθεώρησε από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική της τουρκικής οικονομίας, συνυπολογίζοντας στις εκτιμήσεις του και το γεωπολιτικό ρίσκο των τουρκικών προσκλήσεων, όπως π.χ. μία πιθανή επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Προς το παρόν, πάντως, ο Fitch διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας της γείτονος στη βαθμίδα ΒΒ-, αν και προέβλεψε συρρίκνωσή της κατά 3,9% για φέτος.

Η δεύτερη εξέλιξη, σχεδόν ταυτόχρονη με την πρώτη, ήταν η αναιμική -και παροδική όπως αποδείχθηκε- ευφορία στην τουρκική χρηματαγορά από την ανακοίνωση Ερντογάν, την περασμένη Παρασκευή, για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. «Στόχος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «είναι η τροφοδοσία της χώρας από το κοίτασμα το 2023».

«Ηταν μία πατριωτική προαναγγελία», σχολιάζει η γερμανική Die Welt, «δεδομένου ότι το 2023 η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και ο Ερντογάν θέλει να τα γιορτάσει ως πρόεδρος της χώρας. Η επέτειος αυτή αποτελεί εδώ και καιρό τον μαγικό στόχο του», επισημαίνει. «Ομως, για να τα καταφέρει μέχρι τότε ο Ερντογάν, θα πρέπει να σκαρφιστεί κάτι. Η δημοτικότητα του ιδίου, όσο και του κόμματός του, του ΑΚΡ, υποχωρεί εδώ και εβδομάδες. Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται σχεδόν σταθερά. Και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι […] είναι δυσαρεστημένοι» με την πολιτική του.

«Προκειμένου να κερδίσει χρόνο» ο Τούρκος πρόεδρος, «θα είναι πάντα χρήσιμες “καλές ειδήσεις”, όπως αυτή της ανακάλυψης των κοιτασμάτων. Αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής αποπροσανατολισμού, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και οι στρατιωτικοί ελιγμοί στο Αιγαίο. Ομως μέχρι το 2023 μεσολαβεί πολύς χρόνος», γράφει η Die Welt. «Ισως περισσότερος, καθώς o Ερντογάν μπορεί να καταφύγει και σε άλλους αντιπερισπασμούς»...

efsyn.gr

Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ