2020-08-28 23:04:41
Φωτογραφία για 316 εκ. οι κορωνοφειλές προς τα ταμεία
Παγωμένες μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα παραμείνουν οι όποιες αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δόθηκαν την περίοδο της καραντίνας.

Την ίδια ώρα όμως ενεργοποιείται και η επιχείρηση εξόφλησης των συσσωρευμένων οφειλών της καραντίνας σε δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταχρονολογημένες ασφαλιστικές οφειλές από εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες θα ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων που έρχεται και για τους φόρους με επιτόκιο 2,5% και αποπληρωμή από το 2021.

Τα χρέη προς τα ταμεία στη διάρκεια της καραντίνας εκτοξεύτηκαν σε τουλάχιστον 316 εκ. ευρώ. Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών σε αναστολή, τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι εργατικές, καλύπτονται κατά 100% από το κράτος και δεν βαρύνουν τον εργοδότη για όλη την χρονική περίοδο της αναστολής και μάλιστα στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζομένου, με τον οποίο μπήκε στο καθεστώς της αναστολής
. Συνεπώς οι εισφορές που πάγωσαν και πήραν παράταση αποπληρωμής όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είναι αυτές που «έτρεξαν» έως την απαγόρευση λειτουργίας ή έως την έναρξη της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 28,8% αφορούν σε ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Συνολικά έχουν παραταθεί ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαΐου, οι οποίες ανεστάλησαν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μεταχρονολογήθηκαν, ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν παγώσει και αναμένεται τώρα να μπουν στην ρύθμιση είναι:

· τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πάγωσαν και πήραν παράταση ώστε να πληρωθούν έως 30/9/2020 (έως 10/10/2020 για το πρώην ΝΑΤ), έως 31/10 (έως 10/10 για το πρώην ΝΑΤ) και έως 30/11 (έως 10/11 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.

· τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πήραν παράταση ώστε να εξοφληθούν σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9 για τις τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου – Μαρτίου και 31/10 για τις τρέχουσες εισφορές Απριλίου – Μαΐου.

Σε αναστολή για τις επίμαχες περιόδους έχει τεθεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση. Όλες αυτές οι οφειλές θα μπουν τώρα στην νέα ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων που θα τρέξει από το 2021.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ