2020-09-04 09:00:10
Φωτογραφία για Η υδροκορτιζόνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτων από κοροναϊό
Η υδροκορτιζόνη, ένα φτηνό στεροειδές, επιτρέπει να μειωθεί σχεδόν κατά 20% ο κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από σοβαρές μορφές της νόσου Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στη Βρετανία, όπου η θεραπευτική αυτή αγωγή θα χρησιμοποιείται στο εξής από τους γιατρούς.

Η υδροκορτιζόνη, ένα αντιφλεγμονώδες ευρέως διαδεδομένο στον ιατρικό χώρο, επιτρέπει να αυξηθούν "οι πιθανότητες επιβίωσης" αλλά και να "επιταχύνει την ανάρρωση" ασθενών που έχουν προσβληθεί από τις πιο σοβαρές μορφές του νέου κοροναϊού", εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 'Αντονι Γκόρντον, ερευνητής του Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής της βρετανικής ομάδας που μετείχε σε αυτή τη διεθνή μελέτη.

"Δεν είναι μια αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι για την πρόληψη του κοροναϊού ή για την αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων", προειδοποίησε ο Γκόρντον τονίζοντας ότι το στεροειδές δεν έχει δοκιμαστεί σε περιπτώσεις εκτός νοσοκομείου και ότι χορηγείται μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.


Τι έδειξαν οι μελέτες

Οι τρεις νέες κλινικές μελέτες και η συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) επτά προγενέστερων έδειξαν ότι ορισμένα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου. Τα εν λόγω στεροειδή είναι η δεξαμεθαζόνη, η υδροκορτιζόνη και η μεθυλπρεδνιζολόνη.

Τα ισχυρότερα δεδομένα παρατηρήθηκαν με την δεξαμεθαζόνη. Συσχετίσθηκε με μείωση κατά 36% των θανάτων. Η υδροκορτιζόνη φάνηκε να μειώνει τους θανάτους κατά 31%. Τέλος, μικρή μελέτη με την μεθυλπρεδνιζολόνη κατέδειξε μείωση των θανάτων κατά 9%.

Την μετανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν 1.703 ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε 12 χώρες. Το συνολικό συμπέρασμα ήταν πως με τα κορτικοστεροειδή που προαναφέρθηκαν, μειώνεται η θνησιμότητα κατά 30% κατά μέσον όρο. Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι ή όχι.

Νέες οδηγίες και προειδοποιήσεις

Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά διότι προέρχονται από διαφορετικά νοσηλευτικά ιδρύματα και γεωγραφικές περιοχές. Γι' αυτό και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εφ' όσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη, τα στεροειδή πρέπει να προστίθενται στην αγωγή των ασθενών.

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στις αναθεωρημένες οδηγίες για τη θεραπεία της βαριάς λοίμωξης Covid-19 που εξέδωσε, συνιστά τη χρήση αυτών των κορτικοστεροειδών για τους ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση λόγω του κοροναϊού.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως δεν πρέπει να χορηγούνται ούτε να λαμβάνονται τα στεροειδή αδιακρίτως. Όπως εξηγεί, οι ασθενείς χωρίς βαριά λοίμωξη είναι απίθανο να ωφεληθούν. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή ντελίριο, ειδικά στους ηλικιωμένους ασθενείς. Μπορεί επίσης να τους αφήσουν ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις. Αν, εξ άλλου, αρχίσουν όλοι να τα λαμβάνουν προληπτικά ή άνευ ιατρικής ένδειξης, θα απειληθούν τα παγκόσμια αποθέματα. Σε τέτοια περίπτωση, θα κινδυνεύσουν οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται.

Παρ' όλα αυτά, τα νέα ευρήματα «είναι γερό κτύπημα εναντίον του νέου κοροναϊού», δήλωσε παραστατικά στους New York Times ο ερευνητής Dr. Derek C. Angus, που συμμετείχε στην μετανάλυση του Π.Ο.Υ. Ωστόσο δεν σημαίνουν πως βρέθηκε το φάρμακο για τον κορωνοϊό, επομένως πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ