2020-09-09 23:13:56
Φωτογραφία για Αττική Οδός: Στο ΤΑΙΠΕΔ η χρυσοφόρα σύμβαση παραχώρησης
Χάνει το δημόσιο πολύτιμους πόρους για την χρηματοδότηση νέων έργων – Ο σχεδιασμός για τη νέα γενιά έργων και το χρονοδιάγραμμα για τους άλλους μεγάλους διαγωνισμούς:

ΒΟΑΚ, Ε65, Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας, Πάτρα -Πύργος.

Την προκήρυξη ξεχωριστών διαγωνισμών για την επέκταση των συμβάσεων της Αττικής Οδού, μία για την υφιστάμενη παραχώρηση που θα «τρέξει» το ΤΑΙΠΕΔ και διαφορετικούς για την νέα γενιά έργων, δρομολογεί η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, την ευθύνη για το διαγωνισμό της τρέχουσας σύμβασης παραχώρησης που ολοκληρώνεται το αργότερο έως το 2024 θα έχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα της νέας 25-ετούς σύμβασης παραχώρησης θα διοχετευτούν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Το υπουργείο θα πρέπει να «ξεχάσει» επί της ουσίας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως «μαξιλάρι» τα διόδια του χρυσοφόρου οδικού άξονα της Αττικής σε άλλα έργα, σκέψεις που υπήρξαν για παράδειγμα για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.


Για το θέμα των επεκτάσεων συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1 δισ. ευρώ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πλήρη μελετητική ωριμότητα έχει σήμερα η επέκταση της Λ. Κύμης προς την Εθνική Οδό, η οποία εκτίμησε ότι μπορεί να δημοπρατηθεί αρχές του 2021.

Σε ότι αφορά την επέκταση προς Ραφήνα ο προγραμματισμός είναι να βγει στον αέρα ένα χρόνο αργότερα ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την σημασία που έχει η επέκταση της Αττικής Οδού στα νότια προάστια για την εξυπηρέτηση και της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού. Όπως είπε, ο σχεδιασμός αφορά την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και προβλέπει την δημοπράτηση της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης με την ταυτόχρονη αναβάθμιση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης ως ελεύθερης λεωφόρου, από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου, μέχρι το Ελληνικό χωρίς φανάρια.

Επί του παρόντος το υπουργείο δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στην μορφή που θα έχουν αυτοί οι διαγωνισμοί. Όπως είπε, εξετάζεται αν με την ολοκλήρωση των νέων έργων, τα τμήματα αυτά θα αποτελέσουν αυτοτελή έργα (κάτι που δεν τα καθιστά βιώσιμα), μια διαφορετικού τύπου παραχώρηση ή «προίκα» της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης του υφιστάμενου δρόμου.

Σε ότι αφορά το σχεδιασμό για τα άλλα έργα, ο κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα δημοσιευτεί η πρόσκληση για την κατασκευή του Flyover Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προχωρήσει η προεπιλογή.

Μέσα στο Φθινόπωρο εκτίμησε ότι θα έχουν παραδοθεί όλες οι γεωτεχνικές μελέτες για να προχωρήσει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Στόχος είναι στο τέλος του 2021 το υπουργείο να προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου.

Ανάλογος σχεδιασμός προωθείται και για την Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας ενώ για την βόρεια επέκταση του Ε-65, σημείωσε, ότι το υπουργείο περιμένει το πράσινο φως της ΕΕ, όπως αντίστοιχα και για το Πάτρα-Πύργος.

Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, επισήμανε ότι υπάρχουν πάνω από 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα και ότι υπογράφεται εντός του μήνα η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ για την υλοποίηση των έργων.

Όπως ανακοινώθηκε εντός του μήνα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την υλοποίηση έργων επείγοντος χαρακτήρα κοντά στους αυτοκινητόδρομους.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
VW Tiguan X
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
VW Tiguan X
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ