2020-10-04 16:16:33
Φωτογραφία για Ποιος είναι ο Τζώρτζ Γιανκόπουλος δημιούργησε το κοκτέιλ αντισωμάτων που πήρε ο Τραμπ (video)

 Ο Τζοτζ Γιανκόπουλος είναι ο επιστήμονας πίσω από το πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ αφού διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό.

Πριν ακόμη ανακοινωθεί η απόφαση των γιατρών να μεταφερθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο, ο θεράπων ιατρός του ανακοίνωσε πως του χορηγήθηκε πειραματικό φαρμακευτικό σκεύασμα, ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που ερευνά η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron.

Η φαρμακευτική μπορεί να είναι αμερικάνικη, έχει όμως αμιγώς ελληνική καρδιά, καθώς συνιδρυτής της είναι ένας επιστήμονας με ελληνικές ρίζες. Την Πέμπτη μάλιστα, ένας άλλος Έλληνας στην ίδια φαρμακευτική εταιρεία, ο Χρήστος Κυράτσους, μιλούσε στην ΕΡΤ για τις έρευνες της φαρμακευτικής για τον κορωνοϊό.

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας πίσω από την θεραπεία Τραμπ

Συνιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός επικεφαλής της φαρμακευτικής Regeneron είναι ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, διακεκριμένος επιστήμονας στον χώρο της βιοτεχνολογίας, ο οποίος, όπως μαρτυρεί το όνομά του, είναι ελληνικής καταγωγής.

Ο Τζορζτ Γιανκόπουλος μίλησε στην τηλεόραση του ABC λίγα λεπτά αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τη δόση που του χορηγήθηκε. Όπως είπε, κατά τις δοκιμές του φαρμάκου χρησιμοποιούν δύο δοσολογίας, ωστόσο οι γιατροί του Ντόναλντ Τραμπ επέλεξαν την υψηλή των 8 μιλιγκράμ.

Το πειραματικό κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, το οποίο όπως φαίνεται επικοινώνησαν λανθασμένα από τον Λευκό Οίκο ως «πολυκλωνικών αντισωμάτων» (ο ίδιος ο Γιανκόπουλος διόρθωσε τη λέξη στην αμερικανική τηλεόραση) έχει ήδη δοκιμαστεί σε 275 ασθενείς αυτή την εβδομάδα.

Είναι ενδιαφέρον πως στα θετικά αποτελέσματα του σκευάσματος, σε αυτό το πρώιμο στάδιο, αναφέρθηκε το απόγευμα και ο επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία που χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ

Νωρίτερα, η εταιρεία του Ελληνοαμερικανού ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές είναι ενθαρρυντικά και ότι σκοπεύει να το χορηγήσει σε 2.000 ακόμα ασθενείς. «Έπειτα από μήνες σκληρής δουλειάς από την ταλαντούχα ομάδα μας, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς να παρατηρούμε πως το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron μείωσε γρήγορα το ιικό φορτίο και τα συμπτώματα σε ασθενείς Covid-19» δήλωσε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος.

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της θεραπείας είναι σε ασθενείς στους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αντιδρά (απέναντι στον ιό), πράγμα που υποδηλώνει πως το φάρμακο θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό υποκατάστατο για μια φυσική ανοσοποιητική αντίδραση. Αυτοί οι ασθενείς ήταν λιγότερο πιθανό να καθαρίσουν από τον ιό χωρίς βοήθεια και παρουσίαζαν υψηλότερο ρίσκο για παρατεταμένα συμπτώματα», σημειώνει ο επιστήμονας.

Η θεραπεία είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για να μπλοκάρουν την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, ο οποίος και προκαλεί την ασθένεια Covid-19, αναφέρει η εταιρεία. Πριν τον Ντόναλντ Τραμπ, η θεραπεία δοκιμάστηκε σε ασθενείς που νοσηλεύονταν, αλλά και άλλους που παρέμεναν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Για την ώρα, το φάρμακο μοιάζει ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για ασθενείς με ήπια συμπτώματα.



Ποιος είναι ο Τζοτζ Γιανκόπουλος

Γιος Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο Γυμνάσιο των Επιστημών του Μπρονξ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το τμήμα Γιατρών και Χειρουργών και συνέχισε τις σπουδές του στην μοριακή ανοσολογία, όπου έλαβε και τιμητική διάκριση/υποτροφία, το βραβείο Lucille P. Markey.

Τη δεκαετία του ‘90 συγκαταλεγόταν στους πιο περιζήτητους επιστήμονες, με το όνομά του να βρίσκεται στην 11η θέση της λίστας των ειδικών, το όνομα των οποίων παρατίθεται περισσότερο (σε επιστημονικές δημοσιεύσεις) παγκοσμίως. Ήταν παράλληλα ο μόνος επιστήμονας στον τομέα της βιοτεχνολογίας στη λίστα αυτή.

Ίδρυσε την φαρμακευτική Regeneron, της οποίας παραμένει πρόεδρος, μέσω της οποίας αναδείχτηκε στον πρώτο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στον φαρμακευτικό κλάδο που γίνεται δισεκατομμυριούχος από το επάγγελμά του, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ

«Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος παραμένει κουρασμένος αλλά έχει υψηλό ηθικό», ανέφερε πριν ακόμη αποφασιστεί η μεταγωγή του Τραμπ στο νοσοκομείο, ο Σον Κόνλεϊ, ο γιατρός του Αμερικανού προέδρου, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. Πρόσθεσε ότι του χορήγησε μια δόση από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron και το οποίο έχει δώσει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε μικρό αριθμό ασθενών.

Οι ειδικοί εξετάζουν τον πρόεδρο και θα κάνουν συστάσεις για «τα επόμενα στάδια», σημείωσε ο Δρ Κόνλεϊ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μελάνια Τραμπ έχει «ελαφρύ βήχα και πονοκέφαλο».Ο γιατρός δεν διευκρίνισε πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα του Αμερικανού προέδρου, πέραν της κόπωσης. Εκτός από το φάρμακο αυτό, ο Τραμπ λαμβάνει επίσης ψευδάργυρο, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη.

Οπως αποκάλυψε ένας από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, οι στενοί συνεργάτες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν φορούσαν μάσκες όταν βρίσκονταν μαζί του, τις ημέρες που τον προετοίμαζαν για την πρώτη τηλεμαχία με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν. Η οικογένεια του Ρεπουμπλικανού προέδρου, μάλιστα, έβγαλε τις μάσκες μέσα στην αίθουσα όπου διεξήχθη το ντιμπέιτ, το βράδυ της Τρίτης.


medlabgr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ