2020-10-06 12:19:19
Φωτογραφία για Κιργιστάν: Στα πρόθυρα εξέγερσης μετά τις αμφισβητούμενες βουλευτικές εκλογές


Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Κιργιστάν εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας νωρίς σήμερα το πρωί, την ώρα που σημειώνονταν πυρκαγιές στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και η αντιπολίτευση προσπάθησε να την θέσει υπό τον έλεγχό της, μετέδωσαν τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Akipress και 24.kg.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ κάλεσε σήμερα τους αντιπάλους του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και δήλωσε ότι ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να μην κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων. Παράλληλα επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να ακυρώσει τα αποτελέσματα των αμφισβητούμενων βουλευτικών εκλογών.

Σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του ο Κιργίζιος πρόεδρος χαρακτήρισε τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας ως προσπάθεια κάποιων πολιτικών δυνάμεων να καταλάβουν παράνομα την εξουσία.


Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ξέσπασαν αφού τα δύο βασικά κόμματα του Κιργιστάν, ένα από τα οποία πρόσκειται στον Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν στις εκλογές της Κυριακής, με ποσοστό περίπου 24% το καθένα, σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα. Όμως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει το αίτημα των διαδηλωτών, ενώ μία εκπρόσωπος του Κιργίζιου προέδρου δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακυρώσει το αποτέλεσμα των αμφισβητούμενων εκλογών.

Η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση αργά χθες Δευτέρα, όμως οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ λίγες ώρες αργότερα και εισέβαλαν στο κτίριο που αποτελούν έδρα του προέδρου και του κοινοβουλίου. Το κτίριο, που στο Κιργιστάν είναι γνωστό ως Λευκός Οίκος, πυρολύθηκε σήμερα το πρωί.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της Κρατικής Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και απελευθέρωσαν τον πρώην πρόεδρο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, ο οποίος καταδικάστηκε φέτος σε πολυετή κάθειρξη για διαφθορά αφού ήρθε σε αντιπαράθεση με τον διάδοχό του Ζεενμπέκοφ.

Ο Κιργίζιος πρόεδρος είχε δηλώσει αργά χθες Δευτέρα το βράδυ ότι σήμερα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές.

Στο μεταξύ ομάδες της αντιπολίτευσης διόρισαν δικό τους μεταβατικό επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας και διοικητή του Μπισκέκ, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόση πραγματική εξουσία διαθέτουν.

Εκπρόσωπος του Ζεενμπέκοφ διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα και διατηρεί τον έλεγχο της χώρας.

Παράλληλα αρκετοί τοπικοί κυβερνήτες έχουν παραιτηθεί, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει σε πολλές πρωτεύουσες επαρχιών, ενώ στη νότια πόλη Ος πραγματοποιείται διαδήλωση υπέρ του προέδρου, στη διάρκεια της οποίας ο αδελφός του έκανε έκκληση για ενότητα και τάξη,

Τη Δευτέρα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 590 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μπισκέκ στα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Το Κιργιστάν, μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ασία, έχει μακρά ιστορία πολιτικών αναταραχών. Τα τελευταία 15 χρόνια δύο πρόεδροι ανατράπηκαν από λαϊκές εξεγέρσεις και ένας τρίτος φυλακίστηκε από τον διάδοχό του, τον σημερινό πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ