2020-10-22 04:10:01
Φωτογραφία για Πέθανε γιατρός εθελοντής που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca. Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

medlabnews.gr iatrikanea 

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση θανάτου ενός από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τη νόσο Covid-19. Επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ο Δρ Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα, ένας 28χρονος γιατρός από το Ρίο Ντε Τζανέιρο -Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο εθελοντής δεν έλαβε το εμβόλιο της εταιρείας - Δεν διευκρινίζεται αν είχε πάρει το placebo - Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα συνεχιστούν Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την Τετάρτη (21/10) από την εφημερίδα "O Globo". Και λίγες ώρες αργότερα, το Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατο του Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα. «Το , Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο - μαζί με ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα – εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρώην μαθητή μας» αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία το πανεπιστήμιο σημειώνει πως ο Φεϊτόσα αποφοίτησε «στα μέσα του περασμένου έτους και ενεργούσε στις πρώτες γραμμές για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στα ιδιωτικά και δημοτικά δίκτυα υγείας του Ρίο ντε Τζανέιρο»

. Πάντως, μετά την έκτακτη είδηση έσπευσε να τοποθετηθεί εκπρόσωπος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε δήλωσή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο εκπρόσωπος, Αλεξάντερ Μπούξτον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου.

Μόσιαλος: Ο εθελοντής που συμμετείχε στο εμβόλιο της AstraZeneca δεν πέθανε από αυτό

«Ο Βραζιλιάνος εθελοντής που πέθανε συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου της Astra Zeneca αλλά δεν είχε πάρει το εμβόλιο. Είχε πάρει εικονικό εμβόλιο», αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. 

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό. Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

Ο νεκρός εθελοντής και η αναστάτωση με την AstraZeneca

Ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την νόσο Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, πέθανε όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη, 21.10.2020, η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας.

Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα του εθελοντή. Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος. 

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά. Η βραζιλιάνικη υγειονομική υπηρεσία Anvisa δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο του εθελοντή, επικαλούμενη το απόρρητο των πρωτοκόλλων.

Εδώ να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες παγκοσμίως σε ό, τι αφορά την μάχη ενάντια στον κορονοϊό και οι επόμενες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. Τέλος, να σημειωθεί πως η βρετανο-σουηδική εταιρεία βρίσκεται στην τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου της για τον κορονοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι δοκιμές γίνονται στην Βραζιλία, την Αγγλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η έρευνα “πάγωσε” για λόγους ασφάλειας, καθώς ένας από τους εθελοντές παρουσίασε επιπλοκές


medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ