2020-10-26 22:43:01
Φωτογραφία για Τουρκία vs. Αγορές: Η τελική αναμέτρηση ξεκίνησε – Kατάρρευση λίρας: Ακόμα πιο χαμηλά μετά το «μποϊκοτάζ»


Μετά τον καυγά Μακρόν Ερντογάν το Σαββατοκύριακο, η τουρκική λίρα πέφτει σα βαρίδι σε νέο χαμηλό όλων των εποχών - Ωστόσο ο Ερντογάν πριν λίγο κλιμάκωσε την αντιπαράθεση ζητώντας από τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα

Με τη λίρα να έχει σπάσει με ορμή το ιστορικό χαμηλό της ισοτιμίας της με το αμερικανικό νόμισμα – χρειάζονται 8,09 λίρες για να αγοράσουν ένα δολάριο – μετά από ένα επεισοδιακό σαββατοκύριακο που προκάλεσαν οι προσβλητικές αναφορές του στον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να κλιμακώσει τις προκλήσεις του απέναντι στη Γαλλιά και την ΕΕ συνολικά.

Πριν από λίγο ο τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τον τουρκικό λαό να μποϊκοτάρει τα γαλλικά προϊόντας .

«Καλώ το έθνος μου, μην αγοράζετε γαλλικά προϊόντα», είπε σε τηλεοπτική ομιλία από το παλάτι του στην Άγκυρα τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, έκανε σαφείς τις προθέσεις του για είσοδο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης με τη Δύση: «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να είσαι μουσουλμάνος και να ζεις ισλαμικό τρόπο ζωής στις δυτικές χώρες», είπε σε θρησκευτική εκδήλωση στην Αγκυρα που διοργανώθηκε για τη γέννηση του Μωάμεθ.


Γενικεύοντας την αντιπαράθεση λέγοντας ότι «η Τουρκία θεωρεί την ισλαμοφοβία ως θέμα εθνικής ασφάλειας και ενεργεί επ ‘αυτού», ο Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση εναντίον «αυτού του εγκλήματος μίσους».

«Πιστεύω ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν μεγάλη ευθύνη στην αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει την ισλαμοφοβία», είπε. «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να καλέσουν τον Μακρόν, ο οποίος οδηγεί το αντι-μουσουλμανικό μίσος στην ήπειρο, να σταματήσει τις πολιτικές του», συνέχισε.

Αυτό που δεν είπε είναι ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τοποθετήθηκαν με ιδιαίτερα ισχυρό τρόπο κατά του Ερντογάν και των προκλήσεών του πριν από λιγότερο από 24 ώρες.

«Αντί για μια θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Ανατολική Μεσόγειο και τώρα προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός για την Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου στην αντιπαράθεσή του με τη Γαλλία. Η σθεναρή στάση Μακρόν μετά τον αποκεφαλισμό Γάλλου καθηγητή από μουσουλμάνο φανατικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο ισλαμικό τόξο.

Επιμένει για «ψυχιατρικό έλεγχο»

«Ο άνθρωπος που κρατάει τα ηνία της Γαλλίας έχει χάσει τον δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα», συνέχισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. «Κοιτάξτε τον εαυτό σας πρώτα και πού πηγαίνετε. Είπα χθες, ότι είναι μια υπόθεση που χρήζει φροντίδας, πρέπει πραγματικά να ελεγχθεί».

Σε δήλωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η ανάκληση του πρέσβη της Γαλλίας στο Παρίσι δείχνει ότι το Παρίσι «διατηρεί την εγωκεντρική του προσέγγιση στις διμερείς σχέσεις»..

Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, με προσβλητικά συνθήματα κατά του Macron.

Οι αγορές τιμωρούν

Η πραγματική διαδήλωση σήμερα Δευτέρα αφορά τους επενδυτές αλλά και τους Τούρκους αποταμιευτές, οι οποίοι πωλούν μαζικά τουρκικές λίρες.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η ραγδαία επιδείνωση της ισοτιμίας από το πρωί. (Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η σχέση ανταλλαγής με το δολάριο τόσο περισσότερο χάνει την αξία του το τουρκικό νόμισμα).

Για άλλη μια φορά καταγράφονται αθρόες πωλήσεις δολαρίων – προφανώς από την τουρκική κεντρική τράπεζα αλλά και τις κρατικές εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία πτώση του νομίσματος.

Ωστόσο οι παράμετροι που λειτουργούν εις βάρος του τουρκικού νομίσματος υπερτερούν. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί καθώς ο Ερντογάν λειτουργεί εμπρηστικά σε όλα τα μέτωπα τα οποία έχει αναμειχθεί, επιλέγοντας να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Επιπλέον η πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην αυξήσει το βασικό επιτόκιο για να προστατέψει το νόμισμά της από περαιτέρω υποχώρηση επιβεβαίωσε στους ξένους επενδυτές ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα εξαρτάται πλήρως από τα γεωπολιτικά σχέδια του Ερντογάν, ότι η νομισματική της πολιτική είναι ανέκδοτο και πως οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας έχουν υπερβολικό ρίσκο για παραμονή τους σε αυτή τη φάση.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,75% από το πρωί, μια τεράστια κίνηση για τις αγορές συναλλάγματος, ενώ από την αρχή του έτους η απώλεια της αξίας της προσεγγίζει το 29%. Νωρίτερα η ισοτιμία υποχώρησε στο 8,0964
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ