2020-10-28 18:49:40
Φωτογραφία για Γαλλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικού lockdown
Τεράστια έξαρση παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η διασπορά του κορωνοϊού στη Γαλλία, γεγονός που αναγκάζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους συνεργάτες του, να εξετάζουν, πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, ώστε να ανακοπεί το δεύτερο και χειρότερο, όπως όλα δείχνουν, κύμα του νέου κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό αύριο, στις εννέα το βράδυ, ώρα Ελλάδος.

Μόνο σήμερα στη Γαλλία καταγράφηκαν 34.000 νέα κρούσματα και 523 ασθενείς κατέληξαν. Χαρακτηριστικό της ταχύτητας της εξάπλωσης της πανδημίας στη Γαλλία είναι ότι χθες τα κρούσματα ήταν 26.770, δηλαδή μέσα σε μια μέρα αυξήθηκαν κατά 7.230.

Τα όποια μέτρα θα αποφασιστούν την Τετάρτη το πρωί σε συνάντηση με τους ειδικούς που θα γίνει πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, γράφει η Le Monde. Επιπλέον ο Μακρόν κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και ζήτησε τη στήριξή τους για τα μέτρα που θα χρειαστούν. Μετά το διάγγελμα που θα απευθύνει αύριο το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος στο γαλλικό λαό, τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή.


Ποια θα είναι τα νέα μέτρα - Δεν απέδωσαν τα ισχύοντα

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, τα νέα μέτρα μπορεί να κυμανθούν από ενίσχυση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας που πλέον θα ξεκινά στις 19:00, έως και γενικό lockdown που αρχικά θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η γαλλική Le Figaro, οι σύμβουλοι του Μακρόν ενημέρωσαν τον Γάλλο πρόεδρο ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και εφαρμόζονται, ανάμεσά τους και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, δεν αποδίδουν, καθώς οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνονται εντυπωσιακά, όπως και οι θάνατοι.

Το μέτρο του τοπικού lockdown δεν φαίνεται, επίσης, να αποδίδει ουσιαστικούς καρπούς, γεγονός που στενεύει τα περιθώρια περαιτέρω κινήσεων, με το γενικό lockdown να φαντάζει πλέον ως η μοναδική προσφερόμενη λύση.

Ο πρωθυπουργός Jean Castex δήλωσε ότι «Μόλις θεωρήσουμε ότι η κατάσταση σήμερα είναι παρόμοια με την κατάσταση του περασμένου Μαρτίου, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι ίδιες αιτίες δεν παράγουν τα ίδια αποτελέσματα».

«Από την αρχή της κρίσης, μόνο μία λύση λειτούργησε κατά της επιδημίας: περιορισμός», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας την αποτυχία των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Τηλεδιάσκεψη όλων των ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη

Η Γαλλία πάντως, «δείχνει» προς τα πού οδηγείται η Ευρώπη, που σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκτακτη παρουσία του στην ενημέρωση, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown».

Την ώρα που στη Γαλλία τίθεται επί τάπητος ένα νέο γενικό lockdown, την Πέμπτη συνέρχονται σε τηλεδιάσκεψη οι ευρωπαίοι ηγέτες για τον κορωνοϊό.

Θα είναι η πρώτη σε μια σειρά τακτικών συζητήσεων που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να έχουν σχετικά με την πανδημία.

Η συνάντηση, η οποία θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης του COVID.

Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδέα της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία στην προηγούμενη Σύνοδο είχε πει ότι οι ηγέτες θα πρέπει το προσεχές διάστημα να συναντώνται "τακτικά" για να καταγράφουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ