2020-10-28 18:49:40
Φωτογραφία για Oι σύγχρονες μάγισσες τα τελετουργικά και οι παραδόσεις τους
Ο φακός της Βιρτζίνια Λούπου αποκαλύπτει τον μυστικό κόσμο των μαγισσών στο CNN - Χρησιμοποιούν διαφορετικά χρώματα για τα ξόρκια τους που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά «Η Μικαέλα Μίνκα, είναι μία από τις διάσημες μάγισσες στη Ρουμανία. Εκείνη όπως και όλες οι παραδοσιακές γυναίκες της μειοψηφίας των Ρομά - ζουν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής κοινωνίας, στα προάστια του Βουκουρεστίου», όπως γράφει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNN.

«Μέσα από τα τελετουργικά τους, οι μάγισσες βοηθούν τους πελάτες τους να βρουν αγάπη, χρήματα και επαρκείς τιμωρίες για τους εχθρούς τους. Μερικές φορές, οι προσπάθειες των μαγισσών ξεπερνούν τα προσωπικά προβλήματα των πελατών τους».

Το 2019, η Μίνκα έκανε ένα ξόρκι για να πατάξει την πολιτική διαφθορά στη χώρα της πετώντας μαύρο ποτό έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο της Ρουμανίας. Την επόμενη μέρα, το κράτος εξέδωσε την τελική ποινή για τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λιβιού Ντράγκνα, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει τη δική του δύναμη για να δημιουργήσει fake θέσεις εργασίας.


Η Ρουμάνα φωτογράφος Βιρτζίνια Λούπου έκανε ζουμ στον μυστικό κόσμο των σύγχρονων μαγισσών. Γνωστή στο παρελθόν για τις εικόνες των τρανσέξουαλ Ρουμάνων, η Λούπου κατάφερε να γίνει εύκολα φίλη με τις μάγισσες και τις απαθανάτισε με τον φακό της.

Η ταινία της προσφέρει σπάνιο θέαμα της μυστικιστικής κοινότητας

Η ταινία που επιμελήθηκε η ίδια, υπό τον τίτλο: «TinTinTin» και προβλήθηκε στη Μπιενάλε «Art Encounters» του 2019 στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, προσφέρει ένα σπάνιο θέαμα αυτής της μυστικιστικής, μητριαρχικής κοινότητας.

Η Λούπου φωτογράφισε τις σύγχρονες μάγισσες εν ώρα δράσης, στολισμένες με παραδοσιακά ρούχα. Οι γυναίκες ήταν ντυμένες με «παρθένα» λευκά ρούχα σαν ρόμπες με έντονα κόκκινα μοτίβα.

Σε μια φωτογραφία, οι μάγισσες ανάβουν κεριά σε ένα βελούδινο, διακοσμητικό χαλί με καφέ κλαδιά και φύλλα. Λαμπερά κρανία και ένα γούνινο μαύρο αντικείμενο συναπαρτίζουν τον αυτοσχέδιο βωμό τους.

Σε μια άλλη φωτογραφία, καθώς ο ήλιος δύει, ο φακός εστιάζει στα χέρια των μαγισσών που είναι διακοσμημένα με χρυσά βραχιόλια, τεράστια δαχτυλίδια ενώ τα μακριά νύχια τους είναι βαμμένα με κατακόκκινο χρώμα.

Όποια και αν είναι η παράδοση, αυτές οι γυναίκες επιστρατεύουν την χειροτεχνία και τη μόδα για να ενισχύσουν τις μαγικές τους ικανότητες, όπως επισημαίνει το άρθρο.

Η Ρουμάνα φωτογράφος, στην πραγματικότητα, ήρθε σε επαφή με τις σύγχρονες μάγισσες με αφορμή ένα άρθρο, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.

Παρακολούθησε τη ζωή τους

Το περιοδικό ποικίλης ύλης «Another Man» που εδρεύει στο Βερολίνο, αναζητούσε Ρομά τους χώρους που κινούνται και θα κατάλληλοι για να ποζάρουν ζήτησε την βοήθεια της φωτογράφου Λούπου. «Σκέφτηκα τις μάγισσες», είπε η ίδια. Η Λούπου έκανε κάποια τηλεφωνήματα κι έφτασε στη Μιχαέλα Μίνκα.

Η φωτογράφος έγινε εύκολα φίλη με τη Μίνκα και παρακολούθησε τις οικογενειακές της εκδηλώσεις: γάμους των παιδιών της Μίνκα, χριστουγεννιάτικο δείπνο και γενέθλια των μελών της οικογένειας.

Πάθος για την εσωτερικότητα και τη μαγεία

Στην αρχή, η Λούπου δεν ενδιαφερόταν καν να φωτογραφίσει τις μάγισσες για τις ανάγκες της ταινίας. «Δεν ήθελα να τραβήξω φωτογραφίες», λέει χαρακτηριστικά. Ήμουν πολύ παθιασμένη με την εσωτερικότητα και τη μαγεία».

Ωστόσο, τα οπτικά ερεθίσματα ήταν τόσο προκλητικά με την κοινότητα των μαγισσών να την καλωσορίζει θερμά και η Λούπου να μην μπορεί να αντισταθεί.

Τα ξόρκια μεταδίδονται από γενιά σε γενιά

Η Λούπου ανακάλυψε ένα σημαντικό αισθητικό στοιχείο στις τελετές των μαγισσών. Παρατήρησε τη Μίνκα να χρησιμοποιεί διαφορετική παλέτα χρωμάτων για κάθε τύπου ξόρκι. «Κόκκινο για την αγάπη, κίτρινο για την αφθονία και τον πλούτο, λευκό για την ευλογία και μαύρο για τα ισχυρά τελετουργικά μαύρης μαγείας», υποστηρίζει η φωτογράφος.

Τα γυναικεία ξόρκια δεν είναι καταγεγραμμένα σε κάποιο βιβλίο, αλλά μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Σε μία φωτογραφία, η Λούπου απαθανατίζει πολλές γυναίκες μαζί, να ποζάρουν μία ηλιόλουστη μέρα σ' ένα χωράφι.

Σε μια άλλη φωτογραφία, μια γυναίκα ποζάρει στο κέντρο, περιτριγυρισμένη από μεγάλα λευκά λουλούδια και κρατώντας ένα σκουπόξυλο με μια κούκλα στο τέλος.

Η Λούπου δεν σκηνοθετεί τα θέματα της για να μοιάζουν περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικά, απλά φωτογραφίζει τις γυναίκες όπως είναι.

Στο επίκεντρο οι δεισιδαιμονίες, οι μαγιές πρακτικές και η μαγεία

Για την Λούπου, στόχος της είναι να απομυθοποιήσει τις εναλλακτικές πνευματικές πρακτικές έτσι ώστε οι πολίτες να δώσουν την δέουσα σημασία στις δεισιδαιμονίες των Ρομά, τις μαγικές πρακτικές και τη μαγεία.

Στο φακό της Λούπου αποτυπώνεται η συντροφικότητα των μαγισσών, η συμπόνια και η αίσθηση της παράδοσης. Επιπλέον, στις φωτογραφίες της, οι μάγισσες φαίνονται πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες από πολλούς που ποζάρουν σε κοσμοπολίτικους δρόμους.

«Οι μάγισσες μπορούν να είναι οι προστάτες μας και η μαγεία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την αυτοεξυπηρέτηση», τονίζει η φωτογράφος στο CNN.

«Η εξάσκηση της μαγείας είναι ένα εργαλείο για επιβίωση - και η επιβίωση είναι σημαντική για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες στον καπιταλισμό», προσθέτει. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ