2020-11-02 13:08:20
Φωτογραφία για Το μνημειώδες λάθος του Ερντογάν: Πώς μπορεί να το αναστρέψει – Ο παράγων Τραμπ


Ορμητικά σε νέο ιστορικό χαμηλό και σήμερα η τουρκική λίρα - «Δεν αντέχει » ως την επόμενη συνάντηση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια - Οι επιλογές Ερντογάν συρρικνώνονται Στις 22 Οκτωβρίου η τουρκική κεντρική τράπεζα – ανεξάρτητη μόνο κατ’όνομα – στην προγραμματισμένη της συνάντηση για τα επιτόκια αποφάσισε, για να μην ερεθίσει τον Πρόεδρο Ερντογάν που τα θέλει χαμηλά, να τα αφήσει αμετάβλητα, σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο του τουρκικού πληθωρισμού.

Ήταν ένα μνημειώδες λάθος, την πιο λάθος στιγμή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά το γεγονός ότι η τουρκική λίρα από τις 5 Αυγούστου κατρακυλούσε με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα – και η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα αποτελεί το κλασσικό φρένο για να σταματήσει το κατήφορο ενός νομίσματος.

Αντί της αύξησης του επιτοκίου, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να κάνει πιο ακριβή τη ρευσότητα στις τράπεζες προκειμένου να επιβραδύνει την πιστωτική επέκταση και την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας που προκαλεί η χρόνια μεγέθυνση της φούσκας δανεισμού.


Ήταν σαν να τρέχει ένα αυτοκίνητο προς το γκρεμό και αντί ο οδηγός (κεντρική τράπεζα) να πατήσει τα φρένα (αύξηση επιτοκίου), για να μην ενοχλήσει τον Ερντογάν που «ενοχλείται» από τα απότομα «φρεναρίσματα», προτιμησε να ανοίξει από το παράθυρο του αυτοκινήτου μια ομπρέλα προκειμένου να κόψει ταχύτητα.

Οι επενδυτές δεν αγόρασαν το «τέχνασμα» – ούτε όμως και οι φοβισμένοι τούρκοι αποταμιευτές – και τις επόμενες μέρες γκρέμισαν περαιτέρω τη λίρα.

Στις 22 Οκτωβρίου χρειάζονταν 7,78 λίρες για να αγοράσουν ένα δολάριο. Σήμερα, δυο εβδομάδες μετά η σχέση ανταλλαγής επιδεινώθηκε στι 8,41 λίρες για ένα δολάριο, μια επιδείνωση που προσεγγίζει το 10%.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι «ατσίδες της Libra»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι «ατσίδες της Libra»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ