2020-11-04 14:20:24
Φωτογραφία για SOS από τους νοσοκομειακούς για την διαχείριση της πανδημίας στα Ιωάννινα
Συντάκτης: Virus

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την διαχείριση της πανδημίας στην πόλη των Ιωαννίνων και την αποστολή θετικών στο SARS-CoV-2 σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός της πόλης.

«Πυρά» εξαπολύει η ομοσπονδία κάνοντας λόγο για «παντελή έλλειψη προετοιμασίας και σχεδιασμού από τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της επιδημίας στην πόλη των Ιωαννίνων» την οποία έχει επισημάνει στο παρελθόν και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου – ΕΙΝΗ.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 «διοχετεύονται» από τα Ιωάννινα προς διάφορα μικρότερα νοσοκομεία και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις, όπως είναι η Πρέβεζα, η Άρτα, οι Φιλιάτες και το Μεσολόγγι.

Επί του θέματος, η ομοσπονδία προειδοποιεί ότι «τα συγκεκριμένα νοσοκομεία δε πληρούν σε αρκετές περιπτώσεις ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις νοσηλείας ασθενών Covid-19».


Άξιο λόγο είναι ότι η πλειονότητα των ασθενών είναι ηλικιωμένοι, τρόφιμοι του γηροκομείου που απασχολεί εδώ και μέρες την επικαιρότητα και άνθρωποι με πολλές συνοσηρότητες.

Διαβάστε επίσης: Γηροκομείο στα Ιωάννινα: Θετικοί όλοι οι ηλικιωμένοι!

Ενδεικτικό της ακαταλληλότητας διαχείρισης των περιστατικών από τις άλλες υγειονομικές δομές είναι, σύμφωνα με την ομοσπονδία, ότι το Νοσοκομείο Μεσολογγίου «δεν διαθέτει Λοιμωξιολόγο, ούτε καν Πνευμονολόγο».

Ευθύνες καταλογίζει η ΟΕΝΓΕ για την διαχείριση της κατάστασης στην διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, η οποία «αγνόησε τις επισημάνσεις» των παθολόγων του νοσοκομείου, αφού με έγγραφό τους στις 2 Νοεμβρίου οι Παθολόγοι του Νοσοκομείου είχαν τονίσει «τα προβλήματα και τις ελλείψεις που καθιστούν επικίνδυνη την νοσηλεία ασθενών Covid-19».

Σύμφωνα με όσα αποδίδει η ΟΕΝΓΕ στην διοίκηση «στις 2/11 έστειλε γραπτή εντολή (είχε προηγηθεί προφορική εντολή στις 31/10) για τη νοσηλεία περιστατικών Cοvid-19».

Σε έντονο ύφος η ομοσπονδία των νοσοκομειακών στηλιτεύει την κυβερνητική ευθύνη «για την εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα», υποστηρίζοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι το δεύτερο κύμα της πανδημίας για την λήψη μέτρων «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και χωρίς να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις».

Καταλήγοντας στην επιστολή της, η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί την κυβερνητική πολιτική «για έκθεση σε κίνδυνο τόσο των ασθενών όσο και των υγειονομικών».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ