2020-11-10 23:30:47
Φωτογραφία για Γιατί οι Γερμανοί γδύνονται σε δημόσιους χώρους;


Γιατί τους αρέσει να πετούν τα ρούχα τους και να απολαμβάνουν τη φύση, να αθλούνται ακόμα και να κάνουν ηλιοθεραπεία σε πάρκα του Βερολίνου, όπως τους γέννησε η μαμά τους; - Τι λένε οι ειδικοί

H ενδυματολογική απελευθέρωση των συμπολιτών της Άνγκελα Mέρκελ έχει την δική της ιστορία.

Τι είναι όμως αυτό που απελευθερώνει τους Γερμανούς - ενδυματολογικά τουλάχιστον;

Γιατί τους αρέσει να πετούν τα ρούχα τους και να απολαμβάνουν τη φύση, να αθλούνται ακόμα και να κάνουν ηλιοθεραπεία σε πάρκα του Βερολίνου, όπως τους γέννησε η μαμά τους;

Σύμφωνα με άρθρο του BBC, είτε επισκέπτεσαι παραλία γυμνιστών είτε πάρκο του Βερολίνου, είναι το ίδιο πράγμα.

Ο γυμνισμός των Γερμανών σε δημόσιους χώρους είναι μια πράξη τόσο αντίστασης όσο και ανακούφισης, όπως εξηγούν Γερμανοί επιστήμονες.

«Δεν πρόκειται για την ηδονιστική πλευρά του Βερολίνου αλλά για την «Freikörperkultur», την «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος». Η κουλτούρα «FKK», όπως λέγεται εν συντομία, έχει σχέση με την Ανατολική Γερμανία, ωστόσο, ο γυμνισμός στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης ως δημόσια πρακτική, χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.


«Η «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος» περιλαμβάνει ένα ευρύτερο γερμανικό κίνημα με ξεχωριστό πνεύμα και υπήρξε ιστορικά μια πράξη τόσο αντίστασης όσο και ανακούφισης «Ο γυμνισμός είχε μακρά παράδοση στη Γερμανία», επισημαίνει ο Αρντ Μπάουερκεμπερ, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο «Freie» του Βερολίνου.

Στα τέλη του 20ου αιώνα, το «Lebensreform» («μεταρρύθμιση της ζωής») άρχισε να κερδίζει έδαφος στη Γερμανία. Στην ουσία ήταν μία φιλοσοφία που υποστήριζε τη βιολογική τροφή, τη σεξουαλική απελευθέρωση, την εναλλακτική ιατρική και την ζωή πιο κοντά στη φύση.

«Ο γυμνισμός είναι μέρος αυτού του ευρύτερου κινήματος, το οποίο στράφηκε ενάντια στη βιομηχανική νεωτερικότητα, ενάντια στη νέα κοινωνία που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα», προσθέτει ο Γερμανός καθηγητής.

Ο Χόχμουθ, ο οποίος είχε επισκεφθεί παραλίες γυμνιστών με τους γονείς του ως παιδί που μεγάλωσε στο Ανατολικό Βερολίνο, αφηγείται τη δική του εμπειρία.

«Υπήρχε μία αίσθηση απόδρασης», λέει.

«Οι Ανατολικογερμανοί ήταν ανέκαθεν «εκτεθειμένοι» σε όλες αυτές τις απαιτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και τι έπρεπε να κάνουν, όπως να πάνε σε συγκεντρώσεις κόμματος ή να τους ζητηθεί να εκτελέσουν κοινοτικά καθήκοντα τα Σαββατοκύριακα χωρίς αμοιβή».

«Για τη Λαική Δημοκρατία της Γερμανίας, ήταν επιτρεπτός ο γυμνισμός», επισημαίνει ο καθηγητής Άρντ Μπάουερκεμπερ.

Όταν όμως η Γερμανία άρχισε να κάνει άνοιγμα στη Δύση το 1990 και να περιορίζεται το πρώην κομμουνιστικό κράτος, η κουλτούρα της «FKK» άρχισε να αποδυναμώνεται.

Τη δεκαετία του ΄70 και του '80, εκατοντάδες χιλιάδες γυμνιστές γέμιζαν τα κάμπινγκ, τις παραλίες και τα πάρκα.

Το 2019, η γερμανική ένωση για την «κουλτούρα του ελεύθερου σώματος» απαριθμούσε μόνο 30.000 εγγεγραμμένα μέλη - πολλά από τα οποία ήταν 50 και 60 ετών.

Ωστόσο, σήμερα, συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της στον γερμανικό πολιτισμό, ιδιαίτερα στην πρώην ανατολική Γερμανία. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ