2020-11-14 14:23:51
Φωτογραφία για Βάλερι Μπάιντεν: Ποια είναι η αδελφή και «εξ απορρήτων» του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Με τρία χρόνια διαφορά, τα δύο αδέλφια ανέκαθαν μοιράζονταν μία ιδιαίτερη σχέση - Ως άτομο απολύτης εμπιστοσύνης του, υπήρξε επικεφαλής σε όλες τις προεκλογικές του καμπάνιες Όταν ο Τζο Μπάιντεν φοιτούσε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού, οι καλόγριες του καθολικού σχολείου του τον επιβράβευσαν για την αψεγάδιαστη συμπεριφορά του. Του προσέφεραν ενώπιων των συμμαθητών του μία κονκάρδα με το αστυνομικό σήμα. Εκείνος, πήρε τόσο σοβαρά το νέο του ρόλο που όταν η αδερφή του Βάλερι έκανε μία σκανδαλιά, δεν δίστασε να την καταγγείλει. Αργότερα, ο πατέρας του τον μάλωσε. Του εξήγησε ότι πάνω από όλα, ακόμα και πάνω από τους καλούς βαθμούς και την σχολική επίδοση, μπαίνει η οικογένεια. Ο Τζο συμφώνησε και την επόμενη ημέρα επέστρεψε το σήμα λέγοντας στη δασκάλα του: «Δεν μπορώ να κάνω αληθινή περιπολία. Δεν θα ξανακαρφώσω την αδελφή μου. Η οικογένεια είναι πάνω από όλα».

Με τρία χρόνια διαφορά, τα δύο αδέλφια ανέκαθαν μοιράζονταν μία ιδιαίτερη σχέση. Εκτός από την προσωπική στήριξη που του προσέφερε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην πολιτική του καριέρα. Ακόμα και αν αυτή περιοριζόταν αρχικά στην εκλογή του για πρόεδρος του σχολείου. Η Βάλερι ήταν που μοίρασε στους συμμαθητές του φυλλάδια και έγραψε τον νικητήριο λόγο του.


Έκτοτε, όμως, υπήρξε επικεφαλής σε όλες τις προεκλογικές του καμπάνιες. Το άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ο ίδιος έχει, άλλωστε, εξομολογηθεί ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον βοήθησε να ξεπεράσει, μεταξύ άλλων, και τον τραυλισμό του, αλλά και να εξασφαλίσει μία γυναικεία παρουσία στο σπίτι και στα παιδιά, όταν έφυγε ξαφνικά η σύζυγός του από τη ζωή.

Η καμπάνια του 2020 ήταν η μοναδική που δεν ηγήθηκε η Βαλερί. Αυτό δεν σημαίνει ότι απήχε. Τουναντίον. Βρισκόταν κάθε λεπτό της ημέρας δίπλα του. Καμία ομιλία δεν έφτανε στα χέρια του αν δεν πέρναγε πρώτα από την Βαλερί. Κατά τη διάρκεια τόσων δεκαετιών γνώριζε ακριβώς τί ταιριάζει και τί όχι στον αδελφό της, αλλά και το ανάλογο ύφος που τον χαρακτηρίζει. Ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μιλούσε το βράδυ ο Μπάιντεν. Συζητούσαν για το τί είχε προηγηθεί την ημέρα που μόλιες πέρασε και τί έπρεπε να κάνουν την επόμενη. Άτομα του περιβάλλοντος Μπάιντεν παραδέχονται ότι η αδελφή του είχε κομβικό λόγο και στην επιλογή της υποψήφιας αντιπροέδρου. Αρχικά, εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για την Καμάλα Χάρις. Της καταλόγιζε τον αιχμηρό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε τον Μπάιντεν, όταν και οι δύο διεκδικούσαν το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος. Δεν άργησε να συνειδητοποιήσει, όμως, ότι έπρεπε να αφήσει το θυμικό πίσω της. Η Χάρις ήταν εκείνη που θα έδινε την απαραίτητη ώθηση στην υποψηφιότητα του αδελφού της και αυτό αρκούσε.

Όποιος γνωρίζει την Βαλερί, παρατηρεί την μεγάλη ομοιότητα που έχει με τον αδελφό της. Γελάνε, μιλάνε και διηγούνται ιστορίες με τον ίδιο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, την χαρακτηρίζουν πιο σκληρή από εκείνον. Με τα χρόνια υιοθέτησε αυτό τον ρόλο, του προστάτη του. Όταν ένας νέος εργαζόμενος προσλαμβάνεται στο επιτελείο του, περνάει πρώτα από τη Βαλερί. Αυτή είναι που του εξηγεί τους κανόνες, πάντα με συνοδεία ιταλικού φαγητού. Αποτελεί μία ιεροτελεστία. Ο Μπάιντεν συνηθίζει να λέει «Αααα! Περνάει την ανάκριση Βάλερι ε; τουλάχιστον θα φύγει με γεμάτο στομάχι». Εκτός όλων των άλλων, είναι ο γεφυροποιός ανάμεσα στον Μπάιντεν και στο κοινό του, το πολιτικό του ακροατήριο. Τον κρατάει γειωμένο και σε επαφή με την πραγματικότητα. Η καριέρα της Βαλερι είναι απόλυτα ταυτισμένη με αυτή του αδελφού της. Πληρώνεται από την καμπάνια του, εργάζεται σε ιδρύματα που συνδέονται με εκείνον, αλλά μιλάει και δημοσίως εκ μέρους του. Η πιο καίρια συμβολή της, όμως, είναι ότι σε ένα περιβάλλον που τείνει να συμφωνεί με ό,τι και αν πει εκείνος, αυτή δεν φοβάται να του πάει κόντρα. Για την ακρίβεια, οι καυγάδες τους είναι εκρηκτικοί, αλλά η διάρκειά τους σύντομη. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μιλήσει για τον ιδιαίτερο δεσμό τους πολλές φορές δημόσια. «Όχι μόνο ήταν η πρώτη που πίστεψε σε εμένα, αλλά και ήταν και εκείνη που με προέτρεψε να πιστέψω στον εαυτό μου». anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ