2020-11-17 18:09:01
Φωτογραφία για Μόσιαλος : Σημαντικές διευκρινίσεις για τα εμβόλια. Πόσο τα επηρεάζουν οι μεταλλάξεις;

medlabnews.gr iatrikanea 

Όλος ο κόσμος περιμένει να ακούσει καλά νέα τόσο για την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19. Οι ανακοινώσεις των προκαταρκτικών - ενδιάμεσων αναλύσεων - των κλινικών δοκιμών φάσης III των εταιρειών Pfizer / BioNTech και της Moderna ήρθαν σαν το φως στο τέλος του τούνελ της πανδημίας.Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θεωρώ τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά με βάση τα δεδομένα της φάσης III που κυκλοφόρησαν.

• Ασφάλεια: Σε καμία από τις δύο αυτές κλινικές δοκιμές δεν έχει γίνει διακοπή λόγω παρενεργειών. Επίσης και στις δύο ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της φάσης ΙΙΙ, οι δύο εταιρείες σχολίασαν πως οι παρενέργειες που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν ήπιες.

• Υψηλή αποτελεσματικότητα: Το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech αναφέρεται σε 90% και η ανακοίνωση της Moderna μιλάει για αποτελεσματικότητα κατά 94,5% στην πρόληψη του συμπτωματικού Covid-19. Αυτά, όπως είπα, είναι πρώιμα ευρήματα (ανάλυση 94 μολύνσεων στην περίπτωση της Pfizer έναντι 95 στην περίπτωση του Moderna). Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται και οι δύο αναλύσεις δείχνουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να παρέχει υψηλή προστασία.


• Μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, ηλικιακό εύρος συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων: πάνω από 43.000 άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευάλωτων ομάδων και ασθενών με ανοσοκαταστολή. Η Moderna παρακολουθεί πάνω από 30.000 συμμετέχοντες και ευρύ φάσμα υποκείμενων νοσημάτων.

• Προστασία από σοβαρή νόσο από Covid-19: Στην περίπτωση της Moderna, η ανακοίνωση αποκαλύπτει ότι το εμβόλιο απέτρεψε τη νόσο από συμπτωματικό Covid-19, συμπεριλαμβανομένων και περιπτώσεων σοβαρής νόσου. Η Pfizer / BioNTech δεν δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με την προστασία από σοβαρή νόσο (αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμβόλιο εμπόδισε μόνο ήπιες περιπτώσεις).

Τα εμβόλια, θα μπορούσαμε να πούμε εδώ, πως έχουν ‘θεραπευτική’ δράση. Αυτό γιατί ωθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ‘απομνημονεύσει’ την επίθεση από το συγκεκριμένο παθογόνο και να ανταποκριθεί γρήγορα σε μελλοντική επίθεση του πραγματικού παθογόνου (και τη δεύτερη φορά συναντάμε το ίδιο παθογόνο που είμαστε προετοιμασμένοι έτσι η απόκρισή μας είναι συγκεκριμένη, ενισχυμένη και ταχύτερη από την πρώτη φορά που μας επιτίθεται).

Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν όμως εμμέσως και άλλο θετικό αντίκτυπο. Δηλαδή

• Πιθανώς θα έχουμε καλά αποτελέσματα και από άλλα εμβόλια Covid-19: ο σχεδιασμός και των 2 εμβολίων στοχεύει στην επιφανειακή ακίδα του ιού, την πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να προσκολληθεί και να εισβάλει σε ανθρώπινα κύτταρα, και να ξεκινήσει τη μόλυνση. Πολλά από τα άλλα υπό ανάπτυξη εμβόλια στοχεύουν επίσης στην πρωτεΐνη ακίδα, επομένως ενδέχεται σύντομα να έχουμε εξίσου αισιόδοξες ανακοινώσεις, και από άλλες εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα.

• Οι επενδύσεις στα εμβόλια που στοχεύουν στην πρωτεΐνη ακίδα ως εργαλείο για τον παγκόσμιο τερματισμό της πανδημίας: Όλα τα εμβόλια που αναπτύσσονται με τη βοήθεια του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα. Το CEPI χρηματοδοτεί την έρευνα και την παραγωγή πολλών εμβολίων με σκοπό την παραγωγή εμβολίων για παγκόσμια διανομή

Επιπλέον, θέλω να επισημάνω, εκτός από την ταχύτητα ανάπτυξης, το γεγονός ότι και οι δύο πρωτοπόροι χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία παραγωγής εμβολίων (που έγινε γνωστή ως τεχνολογία mRNA). Από την άποψη της ανάπτυξης εμβολίων και νέων θεραπευτικών, πρέπει να δούμε αυτά τα νέα αποτελέσματα και υπό άλλο πρίσμα:

• Θεραπείες με mRNA: Αυτή η καινοτόμος ερευνητική προσέγγιση εμβολίων έχει διερευνηθεί εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα κανένα εμβόλιο mRNA δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά. Τo mRNA είναι ασταθές, και τα εμβόλια πρέπει να φυλάσσονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech απαιτεί εξαιρετικά χαμηλή αποθήκευση (στους medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ