2020-11-18 21:43:45
Φωτογραφία για Πάνω από 8.000 υπογραφές κατά της αυταρχικότητας της κυβέρνησης
 Πάνω από οκτώ χιλιάδες υπογραφές από όλους τους χώρους (εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, αιρετοί, απλοί πολίτες, κ.α.) συγκεντρώθηκαν σε τρεις μόλις μέρες στο κείμενο διαμαρτυρίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων με αφορμή τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου. Μαζί τους υπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Επειδή η συμμετοχή είχε ξεπεράσει τα όρια της συλλογής των υπογραφών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λειτούργησε πλατφόρμα στην ιστοσελίδα polytechneio2020.gr στην οποία συνεχίστηκε με πιο άμεσο και σύντομο τρόπο η καταδίκη της αυταρχικής απόφασης της κυβέρνησης. Η πλατφόρμα σταμάτησε να λειτουργεί στις 20.00 απόψε και οι υπογραφές θα κατατεθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή.

Η αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας επιβεβαιώθηκε μετά το χθεσινό όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής, με απρόκλητες επιθέσεις σε μια συμβολική διαδήλωση, με χρήση των οχημάτων εκτόξευσης νερού, ξύλο, προσαγωγές και πυκνή ρίψη δακρυγόνων προς τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι τηρούσαν όλα τα μέτρα ασφαλείας, σε αντίθεση με τους επιτιθέμενους.


Το κείμενο που υπογράφεται ενάντια στην κυβερνητική απαγόρευση αναφέρει:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις μέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Ομως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ