2020-11-18 21:56:34
Φωτογραφία για Πακέτο νέων μέτρων στο τραπέζι για τη Βόρεια Ελλάδα
Το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τη Βόρειο Ελλάδα εξετάζει η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι τάσεις αποκλιμάκωσης του επιδημιολογικού φορτίου δεν κριθούν επαρκείς από την ομάδα των επιστημόνων. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη αμέσως μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα από τοπ Αμπου Ντάμπι ενώ την Πέμπτη, αναμένεται η διεξαγωγή και νέας με τη συμμετοχή των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των παρεμβάσεων που εξετάζονται είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών και των ελέγχων στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων.

Και αυτό επειδή η κινητικότητα κυρίως των εργατών γης θεωρείται υγειονομική βόμβα και φαίνεται να συνιστά τον υπ’ αριθμό ένα αστάθμητο παράγοντα στην προσπάθεια για ελαχιστοποίηση της διασποράς.

Για τον ίδιο λόγο θεωρείται σίγουρο ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι των εισροών στα χερσαία σύνορα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η σκέψη για «σφράγισμά» τους. 


Από τα 3.209 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν τα 905  ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας με πλέον ενδεικτικές τις περιφερειακές ενότητες.

• Δράμας με 95 κρούσματα

• Έβρου με  64

• Ημαθίας, με 111

• Καβάλας με 76

• Κιλκίς με 101

• Πέλλας με 166

Ενδεικτικές της επιμονής του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη είναι και οι νέα τιμές που μετρήθηκαν στα αστικά λύματα της πόλης στη σχετική έρευνα που πραγματοποιεί διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 50%.

Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.

«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Την Τετάρτη πέρα από τον εκ νέου πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, καταγράφηκε και ρεκόρ διασωληνωμένων με 480 γεγονός που επιτείνει τα ήδη ασφυκτικά περιθώρια των ΜΕΘ – COVID

Όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, «φαίνεται να υπάρχει μια σταθερότητα στον αριθμό των νέων εισαγωγών και δεν καταγράφεται η εκθετική αύξηση προηγούμενων εβδομάδων. Ωστόσο, η πίεση παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Από τις 624 ΜΕΘ – COVID, οι  510 είναι ήδη κατειλημμένες και μόλις 114 κενές (ποσοστό 18%).

Αναλυτικά η πληρότητα των ΜΕΘ – COVID ανά υγειονομική περιφέρεια είναι η εξής: 

– Αττικής: 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%).

– Πειραιώς και Αιγαίου: 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%).

– Μακεδονίας: 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%).

– Μακεδονίας και Θράκης: 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%).

– Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας: 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%).

– Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%).

– Κρήτης: 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%).

– Στρατιωτικά νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ