2020-11-26 12:19:02
Φωτογραφία για Lockdown - Κορωνοϊός: Σε απόγνωση οι ανθοπώλες και ανθοπαραγωγοί - «Βιώνουμε ξανά την καταστροφή»
Μόνο το ένα δέκατο της παραγωγής προωθείται για αγορά μέσω e-shop και τα υπόλοιπα καταλήγουν στα σκουπίδια Σε απόγνωση βρίσκονται οι ανθοπώλες και οι παραγωγοί λουλουδιών και άλλων φυτών, μιας και το νέο lockdown αποτελεί σκληρή δοκιμασία για την οικονομική τους επιβίωση. Λουλούδια και φυτά από όλη τη χώρα που προορίζονταν για τα ανθοπωλεία και τους πάγκους των λαϊκών αγορών έχουν καταλήξει στα σκουπίδια.

Μόνο το ένα δέκατο της παραγωγής προωθείται για αγορά μέσω e-shop με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να οδηγούνται στην καταστροφή. «Σταματάμε την παραγωγή και πετάμε τα λουλούδια στα σκουπίδια. Και είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε λίγους μήνες βιώνουμε οικονομική καταστροφή. Γιατί όχι μόνο έκλεισαν τα ανθοπωλεία, όπου τηρούνταν όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά δεν μπορούμε ούτε στις λαϊκές αγορές να πουλήσουμε, όπως μπορούσαμε στο πρώτο lockdown»  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ανθοπαραγωγών Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών Θάνος Κελμάγερ.


Όπως επισήμανε ο κ. Κελμάγερ οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν δικαίωμα πώλησης λουλουδιών τα οποία όμως προέρχονται από την Ολλανδία με αποτέλεσμα ο Έλληνας παραγωγός να μην μπορεί ούτε στα σούπερ μάρκετ να δώσει τα λουλούδια του.

Ήδη οι χωματερές γεμίζουν από τόνους τριαντάφυλλων, χρυσάνθεμων και άλλων λουλουδιών τα οποία προορίζονταν προς πώληση αυτό το διάστημα όπου έχουμε και μεγάλες ονομαστικές γιορτές, αλλά και εν όψει Χριστουγέννων. «Δεν μπορούμε μέσα σε λίγες ημέρες, όποτε σταματήσει το lockdown να έχουμε έτοιμη την παραγωγή μας για να δοθεί στα ανθοπωλεία. Δεν μας φτάνουν οι μέρες. Περιμέναμε τώρα στις γιορτές να δουλέψουμε και έχουμε πετάξει όλη την παραγωγή μας» εξηγεί ο κ. Κελμάγερ .

Το θέμα ανέδειξε και ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας Γιώργος Αποστολόπουλος ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook έγραψε: «ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!

Ατέλειωτη θλίψη, αγανάκτηση και θυμός. Αυτές είναι οι εικόνες από την Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών όπου συναντήθηκα με τον δραστήριο Πρόεδρο Θάνο Κελμάγερ.

Βλέπετε η Κυβέρνηση όχι μόνο έκλεισε τα ανθοπωλεία (που κάποιοι «άριστοι» έκριναν ως... κύριες αιτίες διασποράς του κορονοϊου) αλλά αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε καν ένας-δύο πάγκοι σε κάθε λαϊκή από όπου ένα μικρό μέρος της παραγωγής στόλιζε τα σπίτια μας.

Και το πιο παράλογο; Στο προηγούμενο lockdown οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές για τα λουλούδια, λειτουργούσαν κανονικά. Η καταστροφή ανείπωτη και ακόμα μεγαλύτερη στα κτήματα και στους ροδώνες. Τεράστια στις ψυχές μας! Ποια μεγαλύτερη απόδειξη ότι μέσα από τη δυστυχία που δημιουργούν εξυπηρετούνται άλλοι στόχοι;».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ