2020-11-30 02:18:56
Φωτογραφία για Ιβάν Μπόσκι: O «Λύκος της Wall Street» που κατέληξε στη φυλακή

 

Μέχρι το 1975, ο Μπόσκι άνοιξε δική του χρηματιστηριακή μετοχή, την Ivan F. Boesky & Company, με 700.000 δολάρια από χρήματα που προέρχονταν κυρίως από την οικογένεια της συζύγου του

Το 1985, ο μεγαλοτραπεζίτης Ιβάν Μπόσκι δήλωσε ευθαρσώς στους αποφοίτους του Haas School of Business στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ ότι η απληστία είναι απόλυτα «υγιής». Φήμες, οι οποίειες παραμένουν ανεπινεναιώτες εώς σήμερα, λένε ότι ο Μποσκι αποτέλεσε έμπνευση για τον εμβληματικό χαρακτήρα του Γκόρντον Γκέκο στην ταινία «Wall Street» του 1987.

Σήμερα, το όνομα του Μπόσκι δεν είναι πλέον συνώνυμο με τη Wall Street, αλλά με την εταιρική απληστία, όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Μόσκι ήταν αναμφίβολα ένας από τους επενδυτικούς τιτάνες, που αποκόμισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από στοιχήματα εταιρικών εξαγορών. Αυτό, βέβαια, μέχρι που η φήμη του και η χρηματιστηριακή του μετοχή κατέρρευσε μέσω του μεγαλύτερου σκανδάλου εμπιστευτικών συναλλαγών όλων των εποχών.


Ο Μπόσκι, ο οποίος είναι πλέον 83 ετών και του έχει ασκηθεί βέτο ακόμα και σε αυτήν την ηλικία να ασχοληθεί με μετοχές, είναι ένα από τα μεντικά θέματα της νέας τηλεοπτικής σειράς του CNBC με τίτλο «Empires of New York» και χρονολογεί την άνοδο και την πτώση επιχειρηματιών της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1980, όπως ο Μπόσκι και ο μαφιόζος Τζον Γκότι, καθώς και ο πρώην δήμαρχος του Μεγάλου Μήλου, Ρούντι Τζουλιάνι, καθώς και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Γιος Ρώσων μεταναστών, ο Μπόσκι σπάνια παραδεχόταν το γεγονός ότι ξεκίνησε ως επιχειρηματίας στα 20 του, εργαζόμενος στις παμπ του Ντιτρόιτ που ανήκε στον πατέρα του.

Ήταν το 1965 όταν ο Μπόσκι παντρεύτηκε τη Σίμα Σιλμπερστάιν, γόνο πλούσιας οικογένειας και λίγο μετά μετακόμισαν μαζί στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε να εργάζεται ως χρηματιστής μετά από παρότρυνση ενός φίλου που έκανε μεγάλη επιτυχία ως τραπεζίτης της Wall Street.

Μέχρι το 1975, ο Μπόσκι άνοιξε δική του χρηματιστηριακή μετοχή, την Ivan F. Boesky & Company, με 700.000 δολάρια από χρήματα που προέρχονταν κυρίως από την οικογένεια της συζύγου του.

Πώς έχτισε την περιουσία του

Η ειδικότητα της Μπόσκι ήταν το arbitrage των μετοχών, που είναι ένας όρος που περιγράφει πότε οι έμποροι μετοχών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανεπάρκεια της αγοράς, όπως όταν ένας έμπορος πιστεύει ότι το απόθεμα μιας εταιρείας έχει υποτιμηθεί. Οι έμποροι arbitrage όπως ο Μπόσκι αγοράζουν συχνά μεγάλα αποθέματα από μια εταιρεία με το στοίχημα ότι η τιμή θα αυξηθεί, ειδικά αν αυτή η εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ο χαλαρός οικονομικός κανονισμός υπό τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν άνοιξε την πόρτα για μια πληθώρα εταιρικών συγχωνεύσεων και εξαγορών στη δεκαετία του 1980, δημιουργώντας ένα εύφορο έδαφος για εμπόρους όπως ο Μπόσκι να κερδίσουν χρήματα.

Σύμφωνα με το CNBC, to 1985, έγινε ο υψηλότερα αμειβόμενος έμπορος στη Wall Street, ενώ στο αποκορύφωμα της επενδυτικής του καριέρας, είχε την εποπτεία ενός επενδυτικού ταμείου με περιουσιακά στοιχεία άνω των 3 δισ. δολαρίων, με την καθαρή του περιουσιακή του αξία να εκτιμάται στα 200 εκατ., γεγονός που του χάρισε μια θέση στη λίστα της Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Αγαπημένη μου συνήθεια ήταν να ταξιδεύει από το και προς το γραφείο του με με ελικόπτερο, ενώ κατοικούσε σε κτήμα του Westchester County, περίπου 190 στρεμμάτων, το οποίο αγοράστηκε αργότερα από τους κληρονόμους της εταιρείας καλλυντικών Revlon.

Η πτώση

Το κακό με τον Μπόσκι ήταν, παρά την μεγάλη του ικανότητα να κερδίζει χρήματα, δεν έπαιζε με τους κανόνες. Ύστερα από μια αποτυχημένη συμφωνία για το Cities Services (προκάτοχος της Citgo) το 1982, έχασε πάνω από 60 εκατ. δολάρια και ξεκίνησε ένα σύστημα συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών σε μια προσπάθεια να σώσει την επιχείρησή του και να αποφύγει τυχόν παρόμοιες οικονομικές απώλειες στο μέλλον.

Ο Μπόσκι σύναψε παράνομη συνεργασία με τον έτερο δημοφιλή τραπεζίτη, Μάρτιν Σίγκελ, της εταιρείας Wall Street, Kidder, Peabody, με σκοπό τη λήψη εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με εκκρεμείς εταιρικές συναλλαγές.

Η Σίγκελ του παρείχε αυτές τις παράνομες εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με συμφωνίες που εν τέλει παραδέχτηκε ότι εμπλεκόταν και του επέφεραν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια σε κέρδη μεταξύ 1982 και 1986. Σημειωτέων, ότι σε αντάλλαγμα, ο Μπόσκι πλήρωσε τον Σίγκελ περίπου 700.000 δολάρια σε μπόνους για την παροχή αυτών των «πληροφοριών».

Αλλά το Νοέμβριο του 1986, το παιχνίδι arbitrage του Μπόσκι έληξε άδοξα, όταν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνέλαβαν τον τότε 49χρονο τραπεζίτη, αφού ανακάλυψαν τον ρόλο του σε ένα παρόμοιο σύστημα εμπορικών πληροφοριών, αυτή τη φορά με συνεργάτη τον Ντένις Λεβίν, έναν τραπεζίτη, από τον οποίο ο Μπόσκι κέρδισε περίπου 50 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η σύζυγός του, η Σίμα, τον χώρισε το 1991 και πλήρωσε για τη διευθέτηση του διαζυγίου 23 εκατ. δολάρια, μαζί με ένα ετήσιο ποσό διατροφής 180.000 δολαρίων για την υπόλοιπη ζωή του.

anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ