2020-12-07 20:50:37
Φωτογραφία για Τούρκος καθηγητής: «Στην Τουρκία χτίζουν ταυτότητα με περηφάνεια για την βαρβαρότητα»
«Ο τουρκικός εθνικισμός και ο τουρκικός ισλαμισμός αναγκάζουν τους ανθρώπους στην Τουρκία, να υπερηφανεύονται για τη βαρβαρότητα και τον βανδαλισμό και να χτίζουν την ταυτότητά τους πάνω σε αυτό» σχολιάζει με ανάρτησή του στο Twitter, o ανεξάρτητος Τούρκος καθηγητής και πολιτικός επιστήμονας Mεχμέτ Εφέ Τσαμάν, που ζει αυτοεξόριστος στον Καναδά.

Ο Τσαμάν, που εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Νέας Γης (Newfoundland), είναι από τις λίγες φωνές στην Τουρκία που τολμούν και επικρίνουν δημόσια και ευθέως τις νέο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έγραψε συγκεκριμένα ο Τσαμάν: «Ο τουρκικός εθνικισμός και ο τουρκικός ισλαμισμός έχουν πολλά κοινά: Και οι δύο ιδεολογίες προγραμματίζουν τους ανθρώπους να υπερηφανεύονται για τη βαρβαρότητα και τον βανδαλισμό, και χτίζουν ταυτότητα πάνω σε αυτό.

Ραχοκοκαλιά της τουρκικής ιστοριογραφίας είναι ότι μια ομάδα πολεμιστών, νομάδων τζιχαντιστών, ήρθαν στην Ανατολία από την Κεντρική Ασία για λεηλασίες, δουλεία, γη και εξουσία, κατέλαβαν τα εγκατεστημένα ρωμαϊκά βυζαντινά εδάφη και αφομοίωσαν τους ανθρώπους τους.


Η διδασκαλία αυτής της ιστορίας στα παιδιά, με εξιδανίκευση και με επαίνους χωρίς κριτική, αποξενώνει την σύγχρονη κοινωνία της Τουρκίας από την περιοχή όπου ζει και διαμορφώνει μια αντίληψη εχθρική προς τους γειτονικούς λαούς, με τους οποίους στην πραγματικότητα είναι συγγενής».

Ο Τσαμάν ζει αυτοεξόριστος στον Καναδά και πριν εγκαταλείψει κυνηγημένος τη χώρα του, δίδασκε στις ακαδημίες πολέμου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Σήμερα, αποτελεί «κόκκινο πανί» από εθνικιστές και ισλαμιστές του Ερντογάν, αλλά και από την κεμαλική αντιπολίτευση στην Τουρκία. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ