2020-12-07 23:00:19
Φωτογραφία για Μητσοτάκης: Προσχηματική η απόσυρση του Oruc Reis - Χρειάζεται περίοδος έμπρακτης αποκλιμάκωσης
Η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το Oruc Reis αλλά δεν το έκανε. Η απόσυρσή του λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι προσχηματική και ως τέτοια εκλαμβάνεται, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι από την πλευρά της Τουρκίας θα χρειαστούμε μία περίοδος έμπρακτης αποκλιμάκωσης, απέφυγε όμως να διευκρινίσει πόσο διάστημα. «Δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκίας να συντηρείται η ένταση» δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι «έχουμε περάσει πολλούς δύσκολους μήνες με την Τουρκία» αλλά σημείωσε ότι δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο. «Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικοί και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας» είπε.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία και αν δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση, να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Σημείωσε ότι αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, συμπλήρωσε και τόνισε ότι χρειάστηκε συστηματική διπλωματική δουλειά.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές τον Οκτώβριο και επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό των μέτρων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφλήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. «Δεν αναφέρομαι στην αυτονόητη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει πάρει μια απόφαση με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Όλα είναι στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με την Ελλάδα» εξήγησε.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκιάς να συντηρείται αυτή η ένταση και την κάλεσε να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να έχει η ίδια δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο, σημείωσε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ