2020-12-09 21:26:47
Φωτογραφία για Παρέμβαση 53 Γερμανών και Ελλήνων ευρωβουλευτών: Καλούν τη Μέρκελ να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία


Με άλλη επιστολή προς την Ισπανία ευρωβουλευτές ζητούν το «πάγωμα» ναυπήγησης του τουρκικού αεροπλανοφόρου Η Γερμανία πρέπει να αναστείλει αμέσως την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία: Αυτό απαιτούν περισσότεροι από 50 Γερμανοί και Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή επιστολή που εστάλη σήμερα.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε εν όψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι 53 ευρωβουλευτές «ανησυχούν πολύ για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εναντίον κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση».

Παρά τις απειλές της Τουρκίας, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, παράλειψη η οποία αποτελεί σαφή έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που μπορεί να αποτελέσουν στόχο της επιθετικότητας της Τουρκίας.


Ήδη τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να «εισαγάγει μια πρωτοβουλία στο Συμβούλιο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία», εφόσον η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα υποβρύχια, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική «Thyssen Krupp Marine Systems» και συναρμολογούνται στην Τουρκία. Η κοινή επιστολή των 53 ευρωβουλευτών γράφτηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία της Γερμανίδας ευρωβουλευτού των Πρασίνων Χάννα Νόιμαν και της Ελληνίδας ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρίας Σπυράκη.

Την επιστολή υπογράφουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές: Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Αρβανίτης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Εμμανουήλ Φράγκος, Αλέξης Γεωργούλης, Εύα Καϊλή, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Γιώργος Κύρτσος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής εδώ

Επιστολή σε Σάντεθ και Ιγκλέσιας για ναυπήγηση τουρκικού αεροπλανοφόρου

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Με την επιστολή ζητούν το «πάγωμα» της συνεργασίας ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία, σε ότι αφορά τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή η ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί αντίγραφο του ισπανικού αεροπλανοφόρου ¨Χουάν Κάρλος Ι¨, ξεκίνησε πολύ πριν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι PODEMOS σχηματίσουν Κυβέρνηση. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε πιο επιθετική, επιβάλλεται η επιβολή εμπάργκο όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία, μέχρις ότου ο Ερντογάν και η Κυβέρνηση της Τουρκίας υιοθετήσουν πολιτική καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, στη βάση Ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ανδρουλάκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λευτέρης Χριστοφόρου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Παπαδάκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΕΔΕΚ, Γεώργιος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ