2020-12-10 08:05:46
Φωτογραφία για Η ισχυρότερη CEO της Αυστραλίας με το «δύσκολο» όνομα διαχειρίζεται 276 δισ. δολ
Ενα εξάμηνο πήρε στην ισχυρότερη γυναίκα της οικονομίας της Αυστραλίας Σεμάρα Γουικραμαναγιάκε, για να κλείσει την πρώτη της μεγάλη συμφωνία ως CEO τoυ Macquarie Group. Ενα εξάμηνο χρειάστηκε η ισχυρότερη γυναίκα της οικονομίας της Αυστραλίας Σεμάρα Γουικραμαναγιάκε, για να κλείσει την πρώτη της μεγάλη συμφωνία ως CEO τoυ Macquarie Group.

Oταν η επενδυτική τράπεζα προσέγγισε για πρώτη φορά την Waddell & Reed Financial, για πιθανή εξαγορά, η απάντηση της αμερικανικής εταιρείας ήταν ένα ηχηρό «όχι». Η Macquarie έπρεπε να επιστρέψει εκ με αρκετές νέες προσφορές πριν συνεχίσουν οι συνομιλίες, σύμφωνα με πηγές του γκρουπ.

Η ομάδα της Γουικραμαναγιάκε δεν το έβαλε κάτω, με τον επικεφαλής του αμερικανικού branch της Macquarie, Σον Λίτλ, να αναπτύσσει δυνατούς δεσμούς με την Waddell & Reed μέσα σε διάστημα πυρετωδών συνομιλιών που κράτησαν ολόκληρες εβδομάδες.

Οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν σε μία συμφωνία αξίας $1,7 δισεκατομμυρίων, η οποία θα αυξήσει το ύψος των assets της Macquarie στα $276 δισ. Πρόκειται, όπως προαναφέραμε, για την πρώτη μεγάλη εξαγορά στην οποία προχώρησε η Γουικραμαναγιάκε στη δίχρονη πορεία της ως διευθύνων σύμβουλος του γκρουπ.


Το κλείσιμο αυτού του deal τη στιγμή που τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ανοδική πορεία παγκοσμίως, πάντως, σηματοδοτεί μία αλλαγή στρατηγικής της Γουικραμαναγιάκε και της ίδιας της Macquarie. Το 2010, την τελευταία φορά που η επιχείρηση προχώρησε σε μεγάλη εξαγορά, κατά τη διάρκεια του πρώην CEO, Νίκολας Μουρ, πόνταρε σε μία παγκόσμια οικονομική κρίση για να «αρπάξει» την Delaware Funds για $428 εκατομμύρια. Η Delaware Funds είχε assets αξίας $135 δισεκατομυρίων, τότε.

Αυτή τη φορά, όμως, η Macquarie πληρώνει ένα premium της τάξεως του 47% επί της αξίας της Waddell & Reed, στα $25 /μετοχή για μία επιχείρηση με assets $67,9 δισ. Η στρατηγική αυτή κάνει πολλούς να διερωτώνται εάν η Macquarie ξοδεύει πολλά για μία σχετικά μεσαίου επιπέδου επιχείρηση στη βιομηχανία των αμερικανικών asset managers. Γίνεται, όμως, την ίδια στιγμή που οι γιγαντιαίες Morgan Stanley και JPMorgan Chase & Co., αρπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους στη Wall.

Οι συνεργάτες της Γουικραμαναγιάκε αναφέρουν, όμως, πως η διευθύνων σύμβουλος δεν έκανε λάθος επιλογή. Εξαγόρασε μία λιμνάζουσα εταιρεία η οποία δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα στην αγορά, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει τις low-cost παθητικού asset management εταιρείες όπως η Vanguard Group Inc., και η BlackRock Inc. Στο χαμηλότοκο περιβάλλον το οποίο επικρατεί, η Macquarie έπρεπε να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο τη Delaware Funds στην αγορά όπου το παν είναι το μέγεθος.

Η Γουικραμαναγιάκε, η οποία μετέτρεψε το asset management στον πιο προσοδοφόρο τομέα της τράπεζας, κατάφερε να προσφέρει $300 εκατ., μέσω της LPL Financial Holdings, για την εξαγορά του νέου τομέα wealth management της Waddell & Reed.

Ο Κρεγκ Ζίγκενχαλερ, αναλυτής της Credit Suisse, υπολογίζει πως η εξαγορά εκτιμάται στα $11/μετοχή, εάν προστεθούν η αξία των ταμείων της Waddell & Reed και η προαναφερθείσα πώληση των $300 εκατ. Η μετοχή της Macquarie επέδειξε πτώση 0,6% το πρωί στο Σύδνεϋ.

Η Γουικραμαναγιάκε η οποία ήταν και η πρώτη γυναίκα στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO της Αυστραλίας το 2019, μίλησε τον προηγούμενο μήνα για μία προσωπική της εμπειρία στον τομέα των επιχειρήσεων, όταν ένας πελάτης της εταιρείας «δεν πίστευε στις ικανότητες μίας σκουρόχρωμης γυναίκας». Αντί να αφήσει να την επηρεάσει μία τέτοια πεποίθηση, προσηλώθηκε στον στόχο της για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Το μέλλον έπεται λαμπερό για την Γουικραμαναγιάκε η οποία αναμένεται να προχωρήσεις και σε άλλες εξαγορές, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής της AMP Ltd., η οποία καταρρέει μετά από σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων, στην Αυστραλία. Στις ΗΠΑ, η Μacquarie γλυκοκοιτάζει και τη μονάδα asset management της Wells Fargo & Co. Παρόλα αυτά, η Γουικραμαναγιάκε θα δράσει μόνο εάν υπάρξει κάποια ευκαιρία. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ