2020-12-20 12:57:15
Φωτογραφία για Πόσο επηρεάζεται το εμβόλιο από την μετάλλαξη του κορωνοϊού, ψάχνουν οι επιστήμονες
Τι ανησυχεί τους επιστήμονες από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που ανακοίνωσε επίσημα η Βρετανία – Ποιοι δεν θα κάνουν το εμβόλιο Προβληματισμό προκαλεί ο εντοπισμός νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Βρετανία, γεγονός που επιβεβαίωσε επίσημα και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον.

Η μετάλλαξη φέρεται ότι οδηγεί σε ταχύτερη διασπορά της νόσου, γεγονός που οδήγησε τις βρετανικές αρχές σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της, που θα εφαρμοστούν πρωτίστως στο Λονδίνο και στη Νοτιοανατολική Αγγλία. Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς πρόσθεσε ότι το νέο στέλεχος του ιού ευθύνεται για πάνω από το 60% των κρουσμάτων στο Λονδίνο, όπου είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή.

Η αύξηση της μεταδοτικότητας φαίνεται ότι αυξάνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος στο ΣΚΑΪ, το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να αυξάνει τις πιο σοβαρές περιπτώσεις των ασθενών.


Άγνωστο παραμένει εάν η μετάλλαξη έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας ή και εκτός βρετανικών συνόρων. «Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες βδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες», είπε ο καθηγητής, επιμένοντας ότι το μόνο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα.

Όσον αφορά το εμβόλιο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι υποστήριξαν ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του και τη δράση του. «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή»

Όσον αφορά στις παρενέργειες των εμβολίων, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν κλινικά δεδομένα δύο μηνών, από περίπου 40.000 εθελοντές. «Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή», πρόσθεσε.

«Οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες μετά το πρώτο τετράμηνο», τόνισε ο κ. Μόσιαλος. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι παρενέργειες είναι ανεκτές. Ωστόσο, με βάση τις οδηγίες, εμβόλια δεν θα κάνουν οι έγκυες, άτομα κάτω των 18 ετών και άτομα με σοβαρές αλλεργίες.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε θα παραταθούν για μήνες, δηλαδή αν θα φτάσουν μέχρι το Μάρτιο.

Συστάσεις για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν

Σχετικά με το lockdown και το τι θα συμβεί τον Ιανουάριο, ο καθηγητής είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Για τα άτομα στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές. «Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας», είπε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ