2020-12-27 12:09:14
Φωτογραφία για Φρενίτιδα της αμερικανικής ελίτ πριν τους νέους φόρους του Μπάιντεν
Αρκετοί σύμβουλοι αναφέρουν πως… απλά δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετακίνηση των assets αυτών στη νέα γενιά χωρίς φόρο κληρονομιάς, όσο ακόμη μπορούν. Οι εκτιμητές των assets, κύριο κομμάτι της συγκεκριμένης βιομηχανίας, δουλεύουν πυρετωδώς 

Oι πλούσιοι αμερικανοί «τρέχουν»να μετακινήσουν τα χρήματά τους πριν το τέλος του 2020, προσπαθώντας να προλάβουν οποιεσδήποτε κινήσεις της επερχόμενη κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατών, οι οποίοι πιθανώς θα κλείσουν «παραθυράκια» και θα αυξήσουν τους φόρους για τους πλουσιότερους.

Αρκετοί σύμβουλοι αναφέρουν πως… απλά δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετακίνηση των assets αυτών στη νέα γενιά χωρίς φόρο κληρονομιάς, όσο ακόμη μπορούν. Οι εκτιμητές των assets, κύριο κομμάτι της συγκεκριμένης βιομηχανίας, δουλεύουν πυρετωδώς.

Η ζήτηση για εκτιμήσεις των περιουσιών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Miller Samuel Inc., Τζόναθαν Μίλερ. Ακόμη και το Νοέμβριο, ο ίδιος αναγκαζόταν να μη δέχεται περισσότερους πελάτες γιατί απλά δεν είχε την ικανότητα να τα προλάβει όλα.


Η φρενίτιδα αυτή αποτελεί και έκπληξη για πολλούς συμβούλους, αφού οι Ρεπουμπλικανοί τα πήγαν αρκετά καλά στις εκλογές για το Κογκρέσο. Τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών σημαίνουν πως ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια εάν θελήσει να αυξήσει τους φόρους των πλουσίων.

Δύο εκλογικά τμήματα τα οποία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για τη Γερουσία, στην πολιτεία της Τζόρτζια, με τις εκλογές να λαμβάνουν χώρα την 5η Ιανουαρίου, μπορεί να δώσουν στους Δημοκρατικούς 50 θέσεις στο κυβερνητικό σώμα, οι οποίοι θα ελέγχουν και την πλειοψηφία, αφού η επικεφαλής της Γερουσίας είναι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Παρόλα αυτά, οι αλλαγές στη φορολογία είναι πολύ πιθανές το 2021, ενώ η κυβέρνηση του Μπάιντεν αναμένεται να κλείσει και τα προαναφερθέντα «παραθυράκια» σε νόμους που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή.

Το 2017, ο ρεπουμπλικανικός φορολογικός νόμος του Τραμπ διπλασίασε το αφορολόγητο του φόρου κληρονομιάς ή φόρου δωρεών, στα $11,58 εκατομμύρια ανά άτομο (και $23,16 εκατομμύρια για συζύγους). Αυτοί οι νόμοι θα ισχύουν μέχρι το 2026.

Ο κύριος λόγος για τις κινήσεις της ελίτ μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου είναι η πιθανότητα εφαρμογής φόρων από τον Μπάιντεν, με αναδρομική ισχύ από το 2021. Αρκετοί σύμβουλοι αναφέρουν, πια, πως το πιο πιθανό είναι πως η αναδρομικότητα θα ισχύσει από το 2022 και ύστερα.

Μετά από αυτό το «τρελό» 2020 το οποίο απέδειξε σε όλους την αβεβαιότητα του μέλλοντος, οι πελάτες «δρουν υπερβολικά προσεκτικά», σύμφωνα με τη Σούζαν Χάρλει-Μος, στέλεχος της Cerity Partners, ενώ προσέθεσε πως «ένας σοφός σύμβουλος θα σας έλεγε να μετακινήσετε τώρα τα $11,58 εκατομμύρια, έτσι ώστε να είστε σίγουροι για το μέλλον».

Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί επιπλέον φορολόγηση των ελίτ σε ό,τι αφορά και τα κεφαλαιακά κέρδη. Οι σύμβουλοι υποδεικνύουν πως αυτή η υπόσχεση έχει οδηγήσει και στο ξεπούλημα ορισμένων επιχειρήσεων ή επενδύσεων το 2020, με τα επιτόκια να οδηγούνται σε πιθανή αύξηση τα επόμενα χρόνια. Αρκετοί εκατομμυριούχοι πρόκειται -μάλλον- να αντιμετωπίσουν και σκληρότερη φορολόγηση το 2021, λόγω των οικονομικών πληγών της πανδημίας.

Ακόμη κι αν οι πλούσιοι δεν ανησυχούν για τους φόρους, οι περισσότεροι εξ αυτών προχωρούν στις κλασικές κινήσεις μείωσης των φορολογικών οφειλών τους για το 2020, με δωρεές οι οποίες, λόγω νέας νομοθεσίας για τη βοήθεια έναντι στην πανδημία, είναι ακόμη πιο προσοδοφόρες. Οι δωρητές θα μπορούν να αντισταθμίσουν το φορολογηθέν εισόδημά τους 100% μέσω δωρεών το 2020. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ