2021-01-07 22:51:46
Φωτογραφία για Χάος στις ΗΠΑ: Κυκλοφορούσε για βδομάδες στα social media το σχέδιο
Επί εβδομάδες, φέρεται να κυκλοφορούσε στα social media το σχέδιο απόπειρας πραξικοπήματος και εισβολής στο Καπιτώλιο των θερμόαιμων οπαδών του Τραμπ, όπως αναφέρει ο ιστότοπος «Business Insider».

Οι ταραξίες - υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ δεν είχαν κρατήσει κρυφή την μαζική κινητοποίησή τους την 6η Ιανουαρίου, ημέρα επικύρωσης από το Κογκρέσο της νίκης του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται στον ιστότοπο «Buzzfeed» ότι, στο Facebook, το Twitter όπως και το Parler, ήταν γνωστό ότι οι ένθερμοι υποστηρικτές του Τραμπ είχαν ενορχηστρώσει ένα σχέδιο ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το σχέδιό τους κυκλοφορούσε επί εβδομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το Parler.

Σχέδια για εισβολή στο Καπιτώλιο κυκλοφορούσαν δημοσίως στο Διαδίκτυο επί εβδομάδες

Εξτρεμιστές της Ακροδεξιάς δεν δίστασαν να μιλήσουν δημοσίως για το σχέδιό τους όχι μόνο σε εξειδικευμένα φόρουμ της Δεξιάς όσο και σε βασικούς ιστότοπους κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook και το Twitter.


Στο Facebook, υπήρξαν συνομιλίες μικρών ακροδεξιών ομάδων που αναφέρονταν στο ενδεχόμενο πραξικοπήματος την 6η Ιανουαρίου.

Στο Twitter, χιλιάδες λογαριασμοί που σχετίζονται με τους συνωμοσιολόγους της θεωρίας QAnon είχαν αναρτηθεί πριν από τις χθεσινές ταραχές στην Ουάσινγκτον.

Για τους ερευνητές που μελετούν τους εξτρεμιστές της Ακροδεξιάς σε ψηφιακά μέσα, δεν ήταν έκπληξη η χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Οι εξτρεμιστές έχουν επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες στις 6 Ιανουαρίου και είχαν εκφράσει κατηγορηματικά την επιθυμία τους για πρόκληση χάους και βίας μέσω του διαδικτύου», δήλωσε ο Τζάρεντ Χολτ, επιστήμονας του ψηφιακού ερευνητικού εργαστηρίου «Digital Forensic Research Lab» στον ιστότοπο «BuzzFeed».

Ο ίδιος προσθέτει ότι, το δεξιό διαδικτυακό φόρουμ «TheDonald» ήταν εξαιρετικά ενεργό τις προηγούμενες ημέρες.

Στις 4 Ιανουαρίου, το 50% των δημοσιεύσεων στο φόρουμ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Advance Democracy», έκανε έκκληση για βία στις 6 Ιανουαρίου.

«Φανταστείτε όλους τους Πατριώτες να συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον και να εισβάλλουν στη Γερουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο και τις Αίθουσες του Κογκρέσου παίρνοντας τον έλεγχο», δήλωσε ένας χρήστης του Parler σε σχόλιό του, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg».

Στις 5 Ιανουαρίου, ο δημοσιογράφος του ιστότοπου «BuzzFeed» Ράιαν Μακ, εντόπισε μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία «Red State Secession», και σχεδόν 8.000 οπαδούς, που ζητούσαν μια «Δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση» στις 6 Ιανουαρίου.

Το Bloomberg ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ μικρών, ακροδεξιών ομάδων στο Facebook έγιναν πιο βίαιες μέχρι την 6η Ιανουαρίου.

«Θα υπάρξει ένας ΜΕΓΑΛΟΣ εμφύλιος πόλεμος εάν το Κογκρέσο επιτρέψει τη νοθεία των εκλογών», έγραψε ένας χρήστης στο Facebook στην ομάδα υπό τον τίτλο: «Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο Πρόεδρός μου».

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Advance Democracy» υποστήριξε στον ιστότοπο «BuzzFeed» ότι οι λογαριασμοί που σχετίζονται με το κίνημα συνωμοσιολογίας «QAnon» στο Twitter, έκαναν ειδική αναφορά για τις 6 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν περίπου 20.800 λογαριασμοί που ανέφεραν αυτή την ημερομηνία.

Για τους υποστηρικτές του κινήματος QAnon, ο Τραμπ είναι μια ηρωική φιγούρα που πολεμά ενάντια όλων όσοι αποτελούν το «βαθύ κράτος». anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ