2021-01-11 21:05:22
Φωτογραφία για Τραμπ: Το 56% των Αμερικανών τον θέλει εκτός Λευκού Οίκου πριν την ορκωμοσία
Την «πόρτα» στον 45ο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει η πλειοψηφία των Αμερικανών, θεωρώντας ότι πρέπει να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του 78χρονου Δημοκρατικού Τζο ως 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να εκκινήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τη διαδικασία της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, θεωρώντας επικίνδυνη ακόμη και την ολιγοήμερη παραμονή του στην εξουσία ύστερα από την πρωτοφανή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Αυτό σημαίνει πολλά, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το CNN.

Με κοινή τους δήλωση, η Δημοκρατική επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κάλεσαν τον αντιπρόεδρο της χώρας Μάικ Πενς να κάνει χρήση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος και να συγκαλέσει την κυβέρνηση για να κηρυχθεί ο Τραμπ ανίκανος να ασκεί εξουσία. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενθάρρυνε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση.


Αν και αρχικά το περιβάλλον του Πενς διεμήνυε ότι ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, ωστόσο τώρα δεν την αποκλείουν. Και μόνο το γεγονός ότι τίθεται υπό συζήτηση αυτό το θέμα, ενώ ταυτόχρονα διογκώνεται το κύμα παραιτήσεων από την κυβέρνηση Τραμπ και τον Λευκό Οίκο, επιτείνει την ατμόσφαιρα «πνιγηρής» πολιτικής απομόνωσης του απερχόμενου προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι ένας απελπισμένος Τραμπ μπορεί να κάνει απρόβλεπτες, ίσως και μοιραίες κινήσεις στις ημέρες που του απομένουν στον Λευκό Οίκο, από την υποκίνηση νέων, βίαιων διαδηλώσεων μέχρι την ανάμειξη του στρατού ή ακόμη και την πρόκληση διεθνούς επεισοδίου την Ημέρα της Ορκωμοσίας του Μπάιντεν.

Το τέλος της ταραχώδους θητείας του Τραμπ αμαυρώθηκε από χάος και μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν οι αστυνομικές αρχές όπως και τα μέλη της Εθνοφρουράς στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκονται επί ποδός. Ρεπορτάζ των New York Times και του πρακτορείου Reuters, τα οποία επικαλούνταν ανώνυμες πηγές, ανέφεραν ότι ο Τραμπ ενδέχεται να δώσει χάρη ακόμη και στον εαυτό του, αν και μια παρόμοια χρήση του προεδρικού προνομίου θα είναι πρωτοφανής στην Ιστορία και θα ελέγχεται ως προς τη συνταγματικότητά της.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Τραμπ όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είχε υποσχεθεί στους συμπολίτες του την αποκατάσταση του μεγαλείου της Αμερικής . «Ωστόσο, με τα αιματηρά επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου, ενορχήστρωσε την ταπείνωσή του και μαζί της, την ταπείνωση της χώρας του.» «Το ερώτημα που προκαλεί πονοκέφαλο στην Ουάσιγκτον είναι πώς και πότε θα φύγει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Πάντως, τα δύο τρίτα των Αμερικανών τον θεωρούν υπεύθυνο για τη βίαιη εξέγερση στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της δικτύου «ABC News» και της Ipsos που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την απομάκρυνσή του πριν από την Ημέρα της Ορκωμοσίας του Μπάιντεν και το 67% τον θεωρούν υπεύθυνο για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου που οδήγησε στο θάνατο πέντε ανθρώπων.

Η δημοσκόπηση των Ipsos /ABC NEWS, σε δείγμα 570 ενηλίκων, διεξήχθη στις 8 και 9 Ιανουαρίου. Η απομάκρυνση του Tραμπ πριν από τη λήξη της θητείας του, διχάζει τους Αμερικανούς με βάση τις κομματικές τους πεποιθήσεις. Το 94% των Δημοκρατικών και μόνο το 13% των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο πριν από τις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το 58% των ανεξάρτητων Αμερικανών λέει «ναι» στην άμεση αποχώρησή του.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ