2021-01-21 18:21:42
Φωτογραφία για Βρέθηκαν και επιστρέφουν στην Ελλάδα κλεμμένες εικόνες από στην Γερμανία
Δύο πολύτιμες εικόνες, που είχαν κλαπεί το 2006 από Μονή της Καρδίτσας εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού λίγο πριν δημοπρατηθούν στη Γερμανία και παραδόθηκαν σήμερα στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό. Πρόκειται για μία εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα του 1735 και μία ακόμη της Παναγίας Οδηγήτριας του 1785.

Και οι δύο είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στην Οξυά Καρδίτσας μαζί με άλλα αντικείμενα και είχαν αναρτηθεί στη βάση αναζητούμενων έργων τέχνης της Ιντερπόλ με φωτογραφίες και πλήρη στοιχεία.

Πριν τρεις περίπου μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, αρχαιολόγος της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εντόπισε τις εικόνες σε κατάλογο δημοπρασίας που είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στην γερμανική πόλη Ντίσελντορφ. Στην ταυτοποίησή τους βοήθησαν σημαντικά τόσο η επίσημη καταγραφή και οι φωτογραφίες τους όσο και οι επιγραφές τους. Η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα έφερε την επιγραφή «ἐκ Θεσσαλονίκης. χεῖρ Μαργαρίτη».


Αμέσως μετά την ταυτοποίηση των εικόνων με αυτές του καταλόγου της επικείμενης δημοπρασίας ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσή τους με στόχο να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα. Εντοπίστηκαν τελικά στο Λίβανο ενώ μετά την δημοπράτησή τους είχε προγραμματιστεί να μεταφερθούν στην Γερμανία. . Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε τις δικαστικές αρχές και στην συνέχεια κατατέθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής από τον αρμόδιο Ανακριτή Πρωτοδικών Καρδίτσας προς τις εισαγγελικές αρχές του Λιβάνου. Μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας οι δύο εικόνες κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λιβάνου και διατάχθηκε η απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ