2021-01-22 17:55:06
Φωτογραφία για Ρύθμιση 120 δόσεων για χιλιάδες δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου
Δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έχουν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αλλά στην πορεία δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, καθώς και δάνεια από καταπτώσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε.) ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Α.Ε. (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.), συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί έως το 2012 και εκτιμάται ότι αφορούν 650.000 οφειλέτες!

Μέσα στην οικονομική κρίση χιλιάδες ήταν αυτοί που έχασαν αρκετές δόσεις, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να στείλουν το χρέος στην… Εφορία. Οσα δάνεια είχαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου του 2019 θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση έως και 120 δόσεων.


Η αίτηση ένταξης στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου του 2021 στην υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης. Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Στη συνέχεια θα χορηγηθεί ένας μοναδικός κωδικός πληρωμής, ενώ οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Το ελάχιστο ποσό δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 20 ευρώ. Βασικές συνολικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 3% ετησίως. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 0,25%.

Η ρύθμιση χάνεται όταν ο δανειολήπτης:

α) Δεν καταβάλει δυο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

β) δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τις οφειλές του καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή εντός διμήνου από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση,

γ) δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής ή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν την υπαγωγή σε αυτή.

Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, το υπόλοιπο της οφειλής γίνεται άμεσα απαιτητό από την εφορία.

Ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέξει κάθε δανειολήπτης θα κρίνει και το ποσοστό της απαλλαγής από τόκους και προσαυξήσεις ως εξής:

α) Εφάπαξ πληρωμή, απαλλαγή κατά 100%

β) Από 2 έως 4 δόσεις, απαλλαγή 95%

γ) Από 5 έως 12 δόσεις, απαλλαγή 85%

δ) Από 13 έως 24 δόσεις, απαλλαγή 80%

ε) Από 25 έως 36 δόσεις, απαλλαγή 75%

στ) Από 37 έως 48 δόσεις, απαλλαγή 45%

ζ) Από 49 έως 60 δόσεις, απαλλαγή 30%

η) Από 61 έως 72 δόσεις, απαλλαγή 20%

θ) Από 73 έως 96 δόσεις, απαλλαγή 15%

ι) Από 97 έως 120 δόσεις, απαλλαγή 10%

(ΠΑ 22/1/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ