2021-01-31 18:09:33
Φωτογραφία για ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ανάλογα με το αν είναι στην ιδιοσυγκρασία σας να βλέπετε τα ποτήρια ...άδεια ή μισογεμάτα, μπορείτε να διαλέξετε αν βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα ή ένα μόλις μήνα πριν την άνοιξη :) πάντως τα φυτά και ο κήπος σας έχουν την ανάγκη να τους συμπεριφερθείτε σαν να συμβαίνουν ...και τα δύο. Συνεχίζοντας τα ανοιξιάτικα σχέδια και τις προετοιμασίες αλλά και φροντίζοντας να τους παρέχετε την απαραίτητη προστασία από το κρύο και τις παγωνιές, που σίγουρα ακόμη δεν έχουν περάσει. 

Είναι η στιγμή να κλαδέψετε τα αναρριχώμενα. Γιασεμί, αγιόκλημα, βουκαμβίλιες κλπ.

Αραιώστε τα, ειδικά στο κέντρο, ώστε να περνά με άνεση ο αέρας και το φως, αφαιρέστε από όσο πιο χαμηλά τα εντελώς ξεραμένα κλαδιά και κορμούς και μην "φοβηθείτε" γενικά να κοντύνετε τα κλαδιά τους, είναι ο "μαγικός" τρόπος για να δυναμώσουν και με τις πρώτες ανοιξιάτικες ζέστες θα αρχίσουν ξανά να αποκτούν το χαμένο τους ύψος
.    Αν δεν το κάνατε στο τέλος του προηγούμενο μήνα μέσα στο Φεβρουάριο κι όσο ακόμα το κρύο είναι έντονο και οι τριανταφυλλιές σας θα πρέπει να κλαδευτούν "γενναία", εκτός από φυτά μικρά που φυτέψατε μέσα στην χρονιά. Σε αυτά ένα καθάρισμα από τα ξερά κι αδύνατα κλαδιά είναι αρκετό. Όλες τις αναλυτικές οδηγίες για το πως ακριβώς θα τις κλαδέψετε σωστά, ανάλογα με το είδος τους,  θα τις βρείτε εδώ. Φυτέψτε σε κάθε είδους δοχεία, που θα κρατήσετε σε κανονική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι ή σε προστατευμένο από βροχή-κρύο σημείο,  σπόρους από καλοκαιρινής ανθοφορίας λουλούδια όπως πανσέδες πετούνιες, σκυλάκια, μαργαρίτες. Μόλις φυτρώσουν και αποκτήσουν 4-5 φυλλαράκια θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα μεταφυτέψετε σε γλάστρες ή απευθείας στο χώμα στον κήπο σας. Η καλλιέργεια με σπόρους, εκτός από ιδιαίτερα οικονομική, είναι από τις "δημιουργικότερες" ενασχολήσεις στην κηπουρική και πραγματικά ...μαγικό να παρακολουθείτε την πορεία ανάπτυξης ενός φυτού ξεκινώντας πως από ένα τόσο δα σποράκι. Δείτε και εδώ 7 καλοκαιρινά φυτά εύκολης καλλιέργειας από σπόρους.  

Φρέζες, μανουσάκια, ζουμπούλια και κρόκοι που είχατε φυτέψει το φθινόπωρο θα πρέπει να είναι ήδη αναπτυγμένα. Βεβαιωθείτε ότι το νερό της βροχής τους είναι αρκετό, διαφορετικά, ή αν βρίσκονται σε σκεπασμένα σημεία,  ποτίζετε έστω και αραιά και σκαλίζετε συχνά το χώμα τους. Αν βρίσκονται σε δοχεία φύτευσης, που μπορείτε εύκολα να μετακινήσετε, μεταφέρετε μερικά σε σημεία όπως τα πρεβάζια των παραθύρων για να μπορείτε να απολαμβάνετε από το τέλος του μήνα την ανθισμένη θέα τους και από το εσωτερικό του σπιτιού.    Ολοκληρώστε όλα τα ...επί χάρτου σχέδια σας για τον ανοιξιάτικο κήπο σας. Σχεδιάστε και καταγράψτε που ακριβώς θέλετε να φυτέψετε τι, αναζητείστε ιδέες σε περιοδικά, βιβλία αλλά και το internet, προμηθευτείτε σπόρους και βολβούς αλλά και ιδιαίτερες γλάστρες, δοχεία φύτευσης και γενικά είδη για τον κήπο που, όπως όλα και τα "εκτός εποχής" είδη, ακόμη θα τα βρείτε σε πολυκαταστήματα και φυτώρια σε πολύ καλύτερες απ΄ότι αργότερα τιμές. Καθαρίστε γλάστρες, ζαρντινιέρες και πιάτα για να είναι έτοιμα να φυτέψετε χρησιμοποιώντας νερό και χλωρίνη και αφήστε τα στον ήλιο να στεγνώσουν εντελώς πριν τοποθετήσετε μέσα τους καθαρό χώμα. 

Αν κάποια φυτά σας "πέθαναν" στην διάρκεια του χειμώνα χωρίς να μπορείτε να βρείτε την  αιτία, πετάξτε το χώμα της γλάστρας τους και μην το χρησιμοποιήσετε σε άλλο φυτό, αν υπάρχει κάποια ασθένεια-παράσιτο θα το καταστρέψει κι αυτό. Συνεχίστε να είστε σε "επαγρύπνηση" και εφοδιασμένοι με νάϋλον και μάλλινα πανιά για το χώμα γύρω από τις ρίζες τους, για να προστατέψετε φυτά και μικρά ή ευαίσθητα δέντρα από χιόνι και παγωνιές, που είναι φυσιολογικά και συνηθισμένα  για την εποχή φαινόμενα.Βεβαιωθείτε ότι όλα τα εσωτερικού χώρου φυτά έχουν το απαραίτητο νερό και δεν ταλαιπωρούνται παραπάνω απ΄όσο αντέχουν από την ξηρασία που δημιουργούν οι εστίες θέρμανσης. Ένα κατάβρεγμα που και που, θα καθαρίσει τα φύλλα τους  και θα τους προσφέρει την απαραίτητη υγρασία.  Οι χειμερινές εκπτώσεις είναι ιδανική ευκαιρία για να προμηθευτείτε μικρά ή μεγαλύτερα εργαλεία ή μηχανήματα κήπου που σας λείπουν και ο χειμώνας και όσο ο κήπος σας "κοιμάται" η κατάλληλη στιγμή για να καθαρίσετε τα παλιά και να οργανώσετε το σημείο αποθήκευσής τους, ώστε να είστε πανέτοιμοι για την άνοιξη που δεν είναι μακριά. Καθαρίζετε συχνά το έδαφος του κήπου από φύλλα και σάπιους καρπούς αφού με το που θα τελειώσουν οι μεγάλες παγωνιές θα αποδειχθούν εξαιρετική εστία "επώασης" μικροβίων και μικροοργανισμών που θα μεταφέρουν ασθένειες στα φυτά και τα λουλούδια σας.  Σε περίπτωση χιονόπτωσης προστατέψτε ιδιαίτερα τους τρυφερούς βλαστούς που πολλά φυτά έχουν ήδη αναπτύξει αυτή την εποχή, δείτε εδώ αναλυτικές συμβουλές για την προστασία από κρύο-παγετό. Aν δεν το έχετε κάνει στην αρχή του φθινοπώρου, μόλις που προλαβαίνετε ακόμη να φυτέψετε βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας όπως τουλίπες, νάρκισους κλπ. Τοποθετείστε τους σε όσο πιο φωτεινά σημεία σε γλάστρες ή απευθείας στο χώμα και υποβοηθείστε την γρηγορότερη ανάπτυξή τους με ένα κοινό λίπασμα γενικής χρήσης κάθε 10-15 μέρες. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δεν ίδρωσε η ΑΕΚ στο Ηράκλειο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δεν ίδρωσε η ΑΕΚ στο Ηράκλειο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ