2021-02-01 08:24:55
Φωτογραφία για Σε ισορροπία ξανά οι σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας
Το επεισόδιο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Βυζαντινό τυπικό στην Πρωτοχρονιάτικη δοξολογία και η απόφαση του πρωθυπουργού για κλείσιμο των ναών τα Θεοφάνεια είχαν δυσαρεστήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Η τελευταία επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σηματοδότησε την επαναφορά των διακριτών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο επίπεδο που αρμόζει στους θεσμούς που εκπροσωπούν, ύστερα από μία περίοδο οριακών σχέσεων, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί και από την εκδήλωση πικρίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου για τη στάση της Προέδρου να μη φιλήσει τον Σταυρό στην Πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό.

Το βυζαντινό τυπικό επιτάσσει το Σταυρό να πηγαίνει μπροστά στον Αυτοκράτορα ή στην προκειμένη περίπτωση την Ανώτατη Πολιτειακή Αρχή, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Εκκλησία σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, αισθάνθηκε βαριά προσβεβλημένη γιατί βγήκε ο Σταυρός, πήγε ο Αρχιεπίσκοπος μπροστά στην κ
. Σακελλαροπούλου, η οποία όχι μόνο απέφυγε να προσκυνήσει το Σταυρό, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους παρευρισκομένους, αλλά ούτε καν έκλινε την κεφαλή προς το μέρος του Αρχιεπισκόπου μη ακολουθώντας το αναφερόμενο στη Θεία Λειτουργία από τον ιερέα «τας κεφαλάς ημών τω Κυρίω κλινομεν». «Ακόμα και το χέρι στην καρδιά να έβαζε θα θεωρούνταν μία κίνηση σεβασμού» λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι στην Εκκλησία δεν αποδόθηκε σεβασμός που της αρμόζει.

Ο Προκαθημένος της Ελλαδικής Εκκλησίας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δεύτερη, επίσημη συνάντησής τους, αντάλλαξαν συμβολικά δώρα δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι και οι δύο πλευρές έκαναν ένα βήμα ακόμα προς την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ανεπίσημο δείπνο με νόημα

Το έδαφος της επικοινωνίας είχε φροντίσει να προλειάνει ο Αρχιεπίσκοπος με την πρόσκληση σε δείπνο της κ. Σακελλαροπούλου, στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μερικά 24ωρα πριν από τη δημόσια συνάντησή τους στον ίδιο χώρο. Μάλιστα ο Προκαθημένος της Ελλαδικής Εκκλησίας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δεύτερη, επίσημη συνάντησής τους, αντάλλαξαν συμβολικά δώρα δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι και οι δύο πλευρές έκαναν ένα βήμα ακόμα προς την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο κ. Ιερώνυμος προσέφερε στην Πρόεδρο μία ασημένια εικόνα του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα τονίζοντας, ότι ο πρώτος που πίστεψε τον Απόστολο των Εθνών ήταν ο δικαστικός Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Η Πρόεδρος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ως αναμνηστικό δώρο ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα που φέρουν το εθνόσημο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε, «οι καλές αυτές σχέσεις να συνεχισθούν με την παρουσία και το ενδιαφέρον και της Εξοχωτάτης Νέας Προέδρου, κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προς το συμφέρον της πατρίδας μας, της Ορθοδοξίας και του λαού, ο οποίος σέβεται και τιμά τα ιερά και όσια της φυλής και του ευσεβούς Γένους μας».

Η πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στην Μητρόπολη

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η κυρία Σακελλαροπούλου με τη συνάντηση και τις δηλώσεις που ακολούθησαν , κατέστησαν σαφές ότι έλυσαν τις όποιες παρεξηγήσεις και εξομαλύνθηκε η κατάσταση και ο «πάγος έσπασε» και οι δύο πλευρές θα έχουν δίαυλο επικοινωνίας μετά τις συναντήσεις αυτές, όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές. «Ήταν μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σε ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης» σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου και συμπλήρωσε ότι «έμπρακτη αλληλεγγύη το υ Μακαριωτάτου προς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας και η ευαισθησία του απέναντι στα προβλήματα της πατρίδας επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Εκκλησίας ως φορέα νοήματος και εμπιστοσύνης».

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Την ίδια ημέρα και λίγη ώρα αργότερα η Πρόεδρος δεχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη κατά σύμπτωση επίσημη συνάντησή τους του για το 2021 , κατά την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετέφερε και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για συνεργασία. Σε αυτό το μήκος κύματος η Εκκλησία θέλει να στηρίξει την Πολιτεία για το εμβόλιο κατά του κορωνοιού ενώ ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος το έκανε από τους πρώτους.

Εξάλλου η κατάσταση που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των ναών πριν τα Θεοφάνεια εκτονώθηκε με τη συνάντηση πρωθυπουργού- Αρχιεπισκόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να κρατήσει ανοιχτό τον απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό αλλά και με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ενόψει του άλλου μεγάλου «στοιχήματος» στις σχέσεις Εκκλησίας –Πολιτείας που είναι ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, που είναι διπλή γιορτή εθνική και θρησκευτική , που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Για τον ουσιαστικό ρόλο της Εκκλησίας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του έθνους συζήτησε και η Πρόεδρος με τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκαν στην μεγάλη συνεισφορά της στον αγώνας της ανεξαρτησίας, συνεισφορά που θα αναδειχθεί στις επετειακές εκδηλώσεις.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των ναών πριν τα Θεοφάνεια εκτονώθηκε με τη συνάντηση πρωθυπουργού- Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος λέει ότι « η Εκκλησία, η οποία πολλά και ποικίλα πνευματικά και υλικά αγαθά προσέφερε στο Ελληνικό Έθνος και το Ελληνικό Κράτος κατά τους χρόνους της σκλαβιάς, κατά τους χρόνους των απελευθερωτικών αγώνων, αλλά και στη συνέχεια από το 1821 έως σήμερα, 2021, έτος κατά το οποίο πανηγυρικώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή μας».

Και συμπληρώνει με νόημα ότι τα «κατά καιρούς παρουσιαζόμενα προβλήματα και δυσκολίες βρίσκουμε τρόπους να τα αντιμετωπίζουμε» . Στο επίκεντρο, ασφαλώς, βρέθηκε η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην ζωή όλων μας. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Είναι κοινή μας, όμως, και αισιόδοξη διαπίστωση ότι η απειλή μας έφερε πιο κοντά. Μιλήσαμε για το εμβόλιο και την μεγάλη ελπίδα που μας δίνει και τονίσαμε τον ουσιαστικό ρόλο της Εκκλησίας στην παρότρυνση των συμπολιτών μας να εμβολιαστούν, ώστε να επανέλθουμε όλοι υγιείς στην κοινωνική μας ζωή». anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ