2021-02-01 08:44:33
Φωτογραφία για Ακίνητα: Έρχονται οι ψηφιακές μεταβιβάσεις και νέες αντικειμενικές τιμές
Ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων μέσα σε μία ημέρα από τον Μάρτιο δρομολογούν ΑΑΔΕ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ μετά από αλλεπάλληλες αναβολές φαίνεται να πλησιάζει και η ώρα της εναρμόνισης αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες. Το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ το περασμένο Σάββατο έβγαλε ειδήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και γκρίνια για τις καθυστερήσεις στην απόδοση των ζημιών από το κούρεμα των ενοικίων τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά το Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, ενώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ενημέρωσε ότι έχουν γίνει αποδεκτές πάνω από το 70% των δηλώσεων μείωσης ενοικίου για την περίοδο Μαρτίου - Αυγούστου 2020, ενώ για το Νοέμβριο οι αποδεκτές δηλώσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 75%, καθώς παρουσιάζουν πολύ λιγότερα λάθη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες
. Σημείωσε ότι η Αρχή έχει ξεκινήσει τεχνικό διάλογο με την ΠΟΜΙΔΑ για επιμέρους προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ ανήγγειλε πως ετοιμάζεται νέα εφαρμογή για την δήλωση των στοιχείων μίσθωσης, καθώς και ψηφιοποίηση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με στόχο η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.

Παράλληλα προχωρά και η αντικατάσταση του σημερινού συστήματος αντικειμενικών αξιών από αγοραίες τιμές. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εξετάζεται η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος που θα ακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων και η αντικατάσταση του όρου της αντικειμενικής αξίας με την εμπορική. Με την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων άλλωστε, ο υπουργός εκτίμησε ότι θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξίων το οποίο ήδη υλοποιείται προβλέπει:

Την επέκταση της εφαρμογής του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την Επικράτεια, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 98% του πληθυσμού.Τη διαμόρφωση ενός πλήρους ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.Την επικαιροποίηση όλων των τιμών εκκίνησης από πιστοποιημένους εκτιμητές. Πηγή (ΔΕ 1/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ