2021-02-01 08:44:56
Φωτογραφία για Επιδείνωση με ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα και θυελλώδεις νότιους ανέμους μέχρι 9 μποφόρ


Σε ισχύ βρίσκεται από χθες το απόγευμα το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Αιγαίο, εντάσεως 7 με 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.

Απο χθες το απόγευμα η κακοκαιρία έχει... χτυπήσει το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και ανατολική Μακεδονία τη Θεσσαλία την δυτική και κεντρική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα επηρεαστούν η Θράκη και βαθμιαία τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα έντονα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να εξασθενήσουν στα δυτικά και τη Μακεδονία, από το απόγευμα στη Θράκη, ενώ στα νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (02-02-2021).

Κέρκυρα: Πλημμύρισε ξανά στην Σπηλιά – Κατολίσθηση στην Τρουμπέτα


Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά να πλημμυρίσουν δρόμοι και περιοχές.

Χαρακτηριστική η φωτογραφία από την Σπηλιά, που ξανά έγινε «Βενετία», ενώ αντίστοιχες εικόνες υπήρχαν και στον Ποταμό, Αεροδρόμιο, Εθνικής Λευκίμμης κα. Επίσης σημειώθηκε κατολίσθηση στην Τρουμπέτα.

Οι νότιοι άνεμοι που επικρατούν στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 2/1 θα φτάνουν τα 8 μποφόρ, ενώ κατά τόπους στις θαλάσσιες περιοχές Χίου, Σάμου, Ικαρίας και Δωδεκανήσων θα φτάνουν τα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας 2/1. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου αναμένονται άνεμοι άνω των 6 μποφόρ καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή τους.

Πιο αναλυτικά, βροχές αναμένονται αρχικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σταδιακά όμως έως το βράδυ θα περιοριστούν στα δυτικά, στη Θράκη, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, στη Θράκη, και στο Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει από το απόγευμα στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρας των ανατολικών και βορειοανατολικών ηπειρωτικών και του Αιγαίου θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 6 έως 16, στη Θεσσαλία από 4 έως 17, στην Ήπειρο από 7 έως 17, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 9 έως 19, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 11 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 15, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 18, στις Κυκλάδες από 13 έως 19, στα Δωδεκάνησα από 13 έως 18 και στην Κρήτη από 11 έως 21 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ στα τοπικά στα ανατολικά και νοτιοανατολικά έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ αναμένεται από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μικρή πιθανότητα καταιγίδων έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς πρόσκαιρες βροχές τοπικού χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα γίνουν νοτιοανατολικοί έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς

Οδηγίες από το λιμεναρχείο της Μυκόνου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έρχονται

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών σε λιμένες, μαρίνες και όρμους της περιοχής μας:

α) Να μεριμνήσουν για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών τους.

β) Να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για παροχή βοήθειας στα σκάφη τους ή έτερου προσώπου, εφόσον απαιτηθεί.

3. Συνίσταται στους ιδιοκτήτες σκαφών να αποφεύγεται η δραστηριοποίηση κατά τον χρόνο ισχύος του τρέχοντος δελτίου θυελλωδών ανέμων.

4. Υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση ανάγκης οι επικοινωνίες μεταξύ σκαφών και της Υπηρεσίας μας διενεργούνται στο κανάλι VHF 12 και τηλεφωνικά στο 2289022218.

Μύκονος, 31-01-2021 ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

5. Λαμβάνοντας υπόψη αφενός, την απήχηση και την αμεσότητα που έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο κοινό και αφετέρου το εύρος των αναγνωστών, ακροατών και θεατών που διαθέτει το κάθε μέσο, παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωση του κοινού.

6. Αλιευτικός Σύλλογος που κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται όπως μεριμνήσει για την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των επαγγελματιών αλιέων μελών του.

7. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή που καταβάλλεται από Υπηρεσία μας για την ενημέρωση των πολιτών, να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό.

Α/Φ

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ