2021-02-01 10:04:29
Φωτογραφία για Ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή. Η ανάγκη εξειδίκευσης του γιατρού
Η χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών είναι απαιτητική χειρουργική και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Ο θυρεοειδής βρίσκεται σε επαφή με τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ομιλία και με τους παραθυρεοειδείς αδένες, που ρόλο έχουν να ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. 

Στη διάρκεια του χειρουργείου αυτά πρέπει να διατηρηθούν άθικτα, γιατί αν κακοποιηθούν τα νεύρα (εμφανίζεται βραχνάδα έως απώλεια της φωνής) και αν τραυματιστούν οι παραθυρεοειδείς αδένες τότε εμφανίζεται υποασβεστιαιμία (προκαλεί μούδιασμα μέχρι σπασμό). Αυτές είναι πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. 

Από τη μια πλευρά όμως ο στόχος είναι η ολική αφαίρεση του αδένα, ενώ από την άλλη να μην γίνουν τραυματισμοί αυτών των στοιχείων. Επομένως η αναγνώριση τους, η διαφύλαξη και η προστασία τους δεν είναι εύκολη υπόθεση αν ο χειρουργός δεν είναι εξειδικευμένος, αφού πρέπει να τα απομακρύνει προσεκτικά, πάνω από τον αδένα. 


Η επιλογή του να μην αφαιρεθεί το τμήμα του αδένα που έρχεται σε επαφή με αυτά τα στοιχεία, για να προφυλαχθούν, είναι κακή επιλογή και δεν έχει άριστο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής  μετά την επέμβαση δεν μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα και ακόμη χειρότερα όταν διαγνωσθεί καρκίνος η συμπληρωματική θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο θα χρειαστεί να είναι μεγαλύτερη και μερικές φορές ο ασθενής χρειάζεται επανεπέμβαση, για να αφαιρεθεί το υπόλοιπο του θυρεοειδούς που απέμεινε. Αυτό έχει ψυχολογική, σωματική αλλά και οικονομική επιβάρυνση και σίγουρα μεγαλύτερο ποσοστό πιθανών επιπλοκών.

Το μέγεθος της τομής, σαφώς και παίζει σπουδαίο ρόλο, αφού η μετεγχειρητική ουλή θα βρίσκεται για μια ζωή σε εμφανές σημείο στο λαιμό του ασθενή. Ξέρουμε ότι το μέγεθος της τομής είναι αντιστρόφως ανάλογο με την εμπειρία του χειρουργού, όσο πιο έμπειρος χειρουργός, τόσο μικρότερη ουλή.

Η Πελίνα Θεοδοσίου φιλοξενεί τον Σταύρο Τσιριγωτάκη, Χειρουργό θυρεοειδούς, MD, FACS με τον οποίο συζητά για τον καρκίνο του θυρεοειδή και την αντιμετώπισή του. Τα χειρουργεία του θυρεοειδή, οι σύγχρονες επεμβάσεις, η αποθεραπεία και τα αποτελέσματα. Η ανάγκη εξειδίκευσης του γιατρού.

https://tsirigotakis.gr​

www.xeirourgos-thyroeidh.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ