2021-02-02 17:30:25
Φωτογραφία για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Κόπηκαν» τα μισά εισιτήρια το 2020 – Η κυβέρνηση αυξάνει τις επιδοτήσεις/
Κατά το ήμισυ μειώθηκαν οι μετακινήσεις των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το 2020, σε σχέση με το 2019.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία επηρέασε σημαντικά και την κυκλοφορία των πολιτών σε τρένο, μετρό, τραμ και λεωφορεία, με τις επικυρώσεις εισιτηρίων να δείχνουν μεγάλη πτώση.

Της Μαρίνας Ξυπνητού

Οπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος, το 2020 στην ΟΣΥ πραγματοποιήθηκαν 66.000.000 επικυρώσεις κομίστρων, όταν το 2019 ήταν 127.000.000! Αντίστοιχα, στη ΣΤΑΣΥ σημειώθηκαν 240.000.000 επικυρώσεις εισιτήριων, όταν το 2019 ήταν 428.000.000.

Οπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», «τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα τους προηγούμενους μήνες, συνδυαστικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και το καθεστώς τηλεργασίας σε πολλές επιχειρήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα η χρήση των ΜΜΜ να μειωθεί σημαντικά».

Ετερος λόγος, μέσω του οποίου προκύπτει και η πτώση των επικυρώσεων, είναι το γεγονός ότι πολλοί επιβάτες φοβούμενοι μη νοσήσουν από κορονοϊό, επέλεγαν στις απαραίτητες διαδρομές που έπρεπε να κάνουν να χρησιμοποιούν το όχημά τους.


Ακτινογραφία

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως και η εικόνα κατά την πρώτη καραντίνα. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του πρώτου lockdown η μείωση της επιβατικής κίνησης έφτασε το 85% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2020.

Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, η επιβατική κίνηση στον ΟΑΣΑ μειώθηκε κατά 75% σε σχέση με πέρσι, ακόμα μάλιστα και σε λεωφορειακές γραμμές όπως η 608 «Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκρ. Ζωγράφου» όπου την προ κορονοϊού εποχή είχε περισσότερες από 47.000 καθημερινές επικυρώσεις κομίστρων.

Να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο επίσης στη μείωση του επιβατικού κοινού στα ΜΜΜ ήταν και οι μαθητές-φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά κύριο λόγο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Κρατική επιδότηση

Η μαύρη… τρύπα, που δημιούργησε η μειωμένη κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει ένεση ρευστότητας στον ΟΑΣΑ προκειμένου να ενισχυθούν τα ταμεία.

Ενδεικτικά, το 2020 η επιδότηση των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ ήταν 106 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ ήταν χρήματα που δόθηκαν από τα υπουργεία (Εργασίας, Παιδείας, Προστασίας, Αμυνας κ.τ.λ.) για τις δωρεάν ή μειωμένες μετακινήσεις ανέργων, μαθητών, ενστόλων κ.τ.λ.

Το ποσό που θα πάρει για το 2021 ο Οργανισμός ανέρχεται στα 126 εκατ. ευρώ και δεν περιλαμβάνονται μέσα σε αυτά οι συμβάσεις με τα υπουργεία για τις δωρεάν ή μειωμένες μετακινήσεις ειδικών ομάδων.

Οπως τονίζουν πηγές στον «Ε.Τ.», ο ΟΑΣΑ θα λάβει φέτος περισσότερα χρήματα γιατί πέρα από την πανδημία που έπληξε τον Οργανισμό, καλείται να τρέξει και άλλες διαδικασίες όπως οι προσλήψεις προσωπικού.

eleftherostypos.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ