2021-02-05 20:57:02
Φωτογραφία για TO ΟΡΓΙΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ(1941-44)
«….Άλλα προτιμούσαν τον θάνατον οι μαρτυρικοί Δυτικομακεδόνες παρά νά υποκύψουν. Και τό μαρτύριο των συνεχίζετο χωρίς τέλος και κάθε ήμερα και κάθε νύκτα τρομερότερο. Πολλοί παρεφρόνησαν από το ξύλο. Πολλοί εκάθησαν γυμνοί επάνω εις αναμμένα κάρβουνα. Πολλών κοριτσιών έβγαζαν μίαν-μίαν τας τρίχας από τα αιδοία των για να μαρτυρήσουν. Πολλούς τους εκκρεμούσαν από τά πόδια και αφού τους εβασάνιζαν κι λιποθυμούσαν από τό ξύλο τους έβρεχαν νά συνέλθουν γιά νά τους βασανίσουν πάλιν.

Ό πρώτος αντάρτης εις την περιφέρειαν ήτο ό χωροφύλαξ και φοιτητής της νομικής Σταύρος I. Σινάνογλου. Κατόρθωσε ν' απελευθέρωση 5 κρατουμένους και μαζι με τον μάρτυρα Κυρηττόπουλο εβγήκαν εις το κλαρί. 

Ένας πράκτωρ των Ιταλών Ζίος τούς έπρόδωσε. Συνελήφθησαν από τους Ιταλούς και υπέστησαν μαρτύριον εθνικών αγίων.

Ο Επίτροπος Παπακυριακόπουλος άνέφερεν εις την δίκην των πρώτων εγκληματιών πολέμου(εισαγγελική αγόρευση την 6-9 Μαίου 1946 στην πρώτη δίκη των εγκληματιών πολέμου):Τον Σινάνογλου έδεσαν εις την ουρά ενός αλόγου, το οποίον εκάλπασε
. Συρόμενον και αιμόφυρτον τον έφεραν εις την Χρούπισταν. Αίμα εβγαινεν από τό στόμα του και από τά αυτιά του. Μέ άλυσσίδα 10 μέτρων τον έδεσαν. Και επι 6 ημέρας τον εξυλοκόπουν. Μη δυνάμενον να περιπατήση τον εκουβαλουσαν σηκωτόν πρωΐ και βράδυ διά μέσου της αγοράς της κωμοπόλεως, και εις τό ύπόγειον του τόπου της ανακρίσεως, εις την οποίαν και ο Ράβάλι μετέσχεν, έσφαζαν, αρνιά διά να βλέπουν οί κρατούμενοι τι τους περιμένει.

Ευγενής ο ιταλός ανακριτής όταν ο ανακρινόμενος δεν ομολόγει, του έλεγε μυθικώς όπως ο μεσαιωνικός προγονός του: «Πρόσεξε, θα σε πάω στο υπόγειο». Ό Σινάνογλου μετά έξαήμερον μαρτύριο εξετελέσθη χωρίς δίκην με μίαν άπλήν διαταγήν του φρουράρχου Βενιέρι, την 7 Μαΐου 1942.Τον ήρωα τον έπέρασαν αυγή πρισμένον από το ξύλο άπό τήν αγορά του χωρίου. Τον οδήγησαν στο νεκροταφείο και τον ήνάγκασαν να σκάψη ό ίδιος τον τάφον του. Εμπρός εις τό φέρετρόν του, ζωντανόν ακόμη, οι δήμιοι του του υπόσχονται άν μαρτυρήσει τους συντρόφους του να του χαρίσουν τήν ζωή. Ήρνήθη, άπεχαιρέτησε τον σύντροφόν του Φλώρον, έδωσε ενα γράμμα για τους γονείς του και παρεκάλεσε να τυλίξουν το πτώμα του μέσα σε μια γαλανόλευκο, και αντίκρισε άφοβα τό εκτελεστικόν απόσπασμα φωνάζων Ζήτω ή Ελλάς…»

Συγκλονιστικό το βιβλίο του Εμμανουήλ Γρηγορίου για τα εγκλήματα πολέμου που συνέβησαν στη Δυτική Μακεδονία κατά τη περίοδο 1941-44 βασισμένο κυρίως στα πρακτικά της δίκης των πρωταιτίων εγκληματιών πολέμου.Όλη η εθνική ελληνική διανόηση,οι παλαιοί μακεδονομάχοι,οι ήρωες του Βορειοηπειρωτικού μετώπου,ανήλικα παιδιά δολοφονήθηκαν αφού πρώτα υπέστησαν τα πάνδεινα.

Για όποιον έχει γερό στομάχι ας το ξεφυλλίσει προκειμένου να κατατοπισθεί για το Εθνικό φρόνημα εκείνων των ανθρώπων της Μακεδονίας που προτίμησαν τα μαρτύρια και το θάνατο,από το να προδώσουν την Ελλάδα.

Το βιβλίο κρίνεται ακατάλληλο για παιδιά.
πηγή
proskynitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ